Başlık (Title) Etiketi Nasıl Olmalı? Güncel Title Teknikleri

Başlık (Title) Etiketi Nasıl Olmalı? Güncel Title Teknikleri

Başlık etiketleri yani SEO Title etiketleri ile tıklanma oranlarınızı artırabileceğinizi biliyor musunuz?

SEO işi ile ilgilenmeye başlayan hemen her kesin ilk odaklandığı nokta sayfa başlık etiketleridir. Yapılan hata ise title etiketleri ile SEO çalışmasının tamamlandığının sanılmasıdır. Aslında title etiketleri direkt olarak bir sıralama faktörü değildir! Kaliteli ve kullanıcı odaklı hazırlanan başlık etiketleri, tıklama oranımızı yükseltir ve dolaylı yoldan sıralamaya etki eder.

Başlık (Title) Etiketleri Nedir ve Neden Önemli?

Sayfa title etiketi, Google aramalarında gözüken sayfa başlıklarıdır. Bu başlıklar, arama yapan kişinin ilk baktığı ve hangisini tıklayacağına karar verdiği önemli alandır. Bu etiket, sayfaların HTML bölümünde

kodları arasında yer almaktadır. Başlık etiketinin önemini aşağıda maddeler ile açıklayalım;

1- Arama Yapan Kişinin İlk Gördüğü Yerdir

Arama yapan kişiler, sayfa açıklamanızı görmezden gelebilir. URL’nizi görmezden gelebilir. Ancak, başlığınız kullanıcının dikkatini çeken ilk bölümdür. Bu alanda, kullanıcıya sayfayı tıklamasına neden olacak etkili, kaliteli ve sayfa içeriği ile tutarlı başlık yazılmalıdır.

2- Başlık Etiketleri Dolaylı Bir Sıralama Faktörüdür

Yazımızın ilk paragrafında bahsettiğimiz gibi sayfa başlıkları direkt olarak bir sıralama faktörü değildir. Ancak, Google’da arama yapan bir kullanıcıya, sayfanızı tıklatabilecek bir başlık oluşturduysanız, dolaylı yoldan sıralamanız yükselecektir.

3- Başlık Etiketlerinin Etkisi Hızlı Olur

Çoğu SEO faktörünün etkisi çok yavaş olurken, title etiketlerinde yapacağınız optimizasyonlar hızlı sonuç verir. Tabi ki değiştirdiğiniz title etiketlerinizin Google aramalarına yansıması, sayfanızın Google tarafından taranmasıyla doğru orantılıdır. Sayfanız indekslendikten sonra, optimize edilmiş title içerikleriniz artık Google aramalarında gözükecektir.

Başlık (Title) Etiketlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Konular

SEO işlerine yeni başladıysanız, Title etiketinin bazı teknik unsurları vardır. Örneğin; Title etiketi sayfamızın başlığıdır. Dolayısıyla çok uzun metin girişleri yapılmaması gerekir. Aksi taktirde Google aramalarında Title etiketiniz, kısaltılmış olarak gözükecektir. Buda kullanıcı tarafında çok hoş gözükmemektedir. Bunun için önerebileceğimiz uzunluk 50 ile 65 karakter aralığıdır.

Diğer dikkat edilmesi gereken konu, başlık etiketleriniz her sayfada aynı olmamalıdır. Her sayfanız farklı içerikler içermektedir. Dolayısıyla SEO title etiketleri de birbirinden farklı ve kendi sayfa içeriği ile tutarlı olmalıdır.

Diğer önerimiz ise, title etiketlerinizde hedef anahtar kelimeniz ile başlayın ancak, anahtar kelimeler ile doldurmayın! Mümkünse sayfanızın title etiketi ile sayfanızda kullandığınız H1 başlığınız birbirine benzesin.

Etkileyici Title Etiketi Nasıl Yazılır?

İlgi çekici başlıklar için NPR (Noticeable, Promising, Relevant) tekniği önerilmektedir. Peki nedir bunlar?

N = Fark Edilebilir 

P = Umut Verici

R = Alakalı

Fark Edilebilir Başlıklar

Google’da arama yapıldığında, kullanıcının aramasına cevap verebilen ve merak uyandıran başlıklar oluşturmalısınız. Rakiplerinizden farklı olun ve dikkat çekin. Kullanıcılarınız ile empati kurun. Kendinize şunu sorun; 1. sıradaki değil de neden 3. sıradakini tıklayayım? Eğer 3. sıradaki sonuç 1. sıradakinden daha merak uyandırıyor ve fark ediliyorsa, zaten zamanla 1. sıraya gelecektir. 

Umut Verici Başlıklar

Sayfa title etiketi, umut verici olduğunda, sayfaya girdiğinizde ne göreceğinizi size söyler. Yaratıcı ve duygusal bir şeyi başlığınızda vaat etmek, sayfanızın tıklanmasına neden olacaktır. Tabi ki sayfanızda vaat ettiğinizi sunmanız şartıyla. 

Google’da arama yapan kullanıcılarınızı şaşırtın ve heyecanlandırın. Çok sıkıcı bir ürün satıyor olabilirsiniz. Ancak, bu sıkıcı ürünü arayan kişi, üründen daha fazlasını görmek istiyor. Onlara başlık etiketleriniz ile pazarlama yapın.

Alakalı Başlıklar

Sayfanız ile alakalı başlıklar kullanın. Sayfanızda elmayı anlatıyorsanız, title etiketinizde elmanın başlığını atın. Diğer türlü, kullanıcılarınız title etiketine bakarak sayfanıza geldiğinde, farklı bir konu ile karşılaşması çok etkili olmayacaktır. Sayfanız hızlı bir şekilde terk edilecektir. 

Göz Önünde Bulunduracağınız 5 Öneri

Sayfalarınızın Title etiketlerini denetlerken uyabileceğiniz 5 öneri verelim.

1- Kusursuz Bir Formül Yok

Her kalıba giren ve uyum sağlayan bir formülümüz yok. Sürekli deneyerek, başarılı başlığı sonunda bulacaksınız.

2- Rakip Analizi

Rakiplerinizde başarıyı sağlamış olan sonuçları takip edin. Ama, sakın onları kopyalamayın. Siz daha iyilerini yapın.

3- Kayıplara Üzülmeyin

Sayfalarınızda kapsamlı bir title güncellemesi yaparken kayıplar yaşayabilirsiniz. Her sayfanız %100 başarı sağlamayabilir. Bu nedenle sürekli optimizasyona devam edin.

4- Başarıya Ulaşanları Koruyun

Başarıya ulaştığınız title etiketlerinizi koruyun. Sürekli değiştirmeyin. Başarıya ulaştığınız title etiketlerinden dersler çıkarın.

5- Kötüye Gideni Geri Çevirin

Optimizasyon sonrası, kötüye giden sayfalarınızı orijinal haline geri çevirin. Çok ısrarcı olmayın.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim