Doğal Backlink Kazanma Yöntemleri

Doğal Backlink Kazanma Yöntemleri

Backlink ve site otoriterliği, güncel SEO’nun en önde gelen başlıklarından birkaç tanesi. Biz de yeni başlayanlar için bu konuyu tekrar ele almak istedik. Tüm girişimcilerin yakından takip ettikleri Entrepreneur Dergisi, henüz geçen hafta backlink geliştirme üzerine ilgi çekici teknikler ve gerçek yaşam tecrübeleri paylaşmış. Biz de bu önemli ipuçlarını sizlerle hemen paylaşıyoruz!
Dilerseniz öncelikle, link geliştirme nedir, yeni başlayanlar için basit bir dille anlatalım. Backlink’ler, bir sitenin sayfa değerini belirlemek için kullanılırlar ve Google algoritmasının temelini oluştururlar. En basit ifadeyle, eğer başka siteler sizin sitenize link vermişlerse; Google, sitenizi otoriter olarak değerlendirir! Fakat bu backlink’ler tamamen doğal yöntemlerle kazanılmalı ve geliştirilmeli, yoksa arama motorları spam davranışı gösteren sahte backlink girişimlerini tespit ederek sitenizi cezalandıracaktır.

Peki Google ne görmek istiyor? 

Bir gerçek yaşam deneyimi paylaşarak hemen tekniklere geçeceğiz. DermWarehouse bir aile işletmesi. İşletme sahibinin babası bir dermatolojist, yani bir deri hastalıkları uzmanı. Seventeen ise Amerika’nın önde gelen magazin dergilerinden. Cilt bakımı ve güzellik üzerine bir dergi. Yaşanan deneyim ise, DermWarehouse’un bu popüler derginin web sitesinden backlink kazanmış olması. İşin güzel tarafı da, bu linkin SEO dünyasının “relevant” yani “tutarlı, ilgili” dediği bir backlink örneği olması! 
Seventeen Magazin, takipçisi ve otoriterliği yüksek olan bir site. Böyle bir sitede kendi web sitenizin bir referans olarak (backlink olarak) gösterilmiş olması herkesin peşinden koştuğu backlink’ler için harika bir örnek. 
Backlink geliştirme çalışmalarınızda 3 kritere dikkat edin: Otoriterlik, Tutarlılık (İlgili olma da diyebiliriz) ve Yerellik (yani lokal olması). Eğer bir site Google’ın gözünde güçlü ve değerliyse, backlink kazanmak için doğru adrestesiniz. Eğer bu otoriter siteden kazandığınız backlink bir tutarlılık gösteriyorsa, yine doğru yolda ilerliyorsunuz. 
Tutarlılık derken şunu ifade etmeye çalışıyoruz: Bizim yukarıda verdiğimiz örnekte güçlü bir magazin dergisi kendi içerikleriyle ilgili bir web sitesine backlink vermiş. Çünkü cilt bakım veya deri hastalıkları uzmanlığıyla, derginin kendi otoriterliği tamamen tutarlı. 
Yerellik ise, değeri son zamanlarda anlaşılan bir kriter. Çok basit bir örnekle, yerelliği şöyle açıklayalım. Eğer işletmeniz İstanbul, Kadıköy gibi bir lokasyondaysa; yine adresi, konumu Kadıköy olan herhangi bir kurum veya işletmeden backlink kazanmanız en ideal olanıdır!
Tek bir cümleyle Google’ın ne görmek istediğini ifade edelim: Backlink kazandığınız sitenin otoriterliği yüksekse, sizinle ilgili bir endüstride hizmet veya ürün sunuyorsa, bir de üzerine size yakın bir lokasyondaysa, Google’ın dikkatini çekmeyi başardınız demektir. 
Şimdi gelelim bu otoriter ve tutarlı backlink’leri kazanma tekniklerine!

1. Web Site Araştırması Yapın

Google’a kendi sektörünüzle ilgili anahtar kelimeler girin ve karşınıza çıkan siteleri inceleyin. Yukarıdaki örnekten devam edersek; cilt bakımı, güzellik üzerine blog adresleri olabilir. Bu araştırmada, hedef belirleyeceğiniz sitelerin otoriterliğinin yanında, sektörünüzle ilgili olmasına dikkat etmelisiniz. Asıl hedefiniz, sektörünüzde önde gelen web siteleri olmalı. 

2. Hedef Sitenin Yazarlarıyla Bağlantı Kurun

Bu teknikleri, yukarıda paylaştığımız gerçek bir işletmenin gerçek deneyimlerine dayanarak veriyoruz. Örnek işletmemiz Seventeen Magazin yazarlarını araştırmış. Hatta her bir yazarın popülerliğini bile dikkate almışlar. Ulaşabildikleri sayıda yazarın iletişim bilgilerini çıkartarak irtibata geçmişler. 

3. İletişime Geçin

Bu adım aksiyona geçmenizle ilgili. Sektörünüzde önde gelen isimlerle bağlantıya geçmenin tek yolu mail adresleri değil. Kimi zaman, özellikle de ünlü isimlerse, bu kişilere ulaşmanız daha zor olabiliyor. Ama Twitter, LinkedIn gibi kanalları kullanabilirsiniz. Eğer bu isimlerin kendilerine ait bir web siteleri veya blog adresleri varsa, bu kanalları da deneyebilirsiniz.  

4. Kaliteli İçerikler Sunun

Tüm bu adımların amacı, backlink kazanmak istediğiniz sitelere içerik sunarak kendinizi göstermek. Hayır diyemeyecekleri, yüksek kalitede içerikler sunduğunuzda, işiniz kolaylaşır. 

5. Israrcı Olun

Birçok kişi, hedef olarak belirledikleri sitelere içerik gönderdiklerinde, geri dönüş alamayabiliyor. Bu da doğal olarak motivasyonlarını kırıyor. Bu süreçte ısrarcı olmak belki de en anahtar noktalardan birisidir. Pes etmeyin. 

6. İçeriğin Hazırlanması

Eğer hedeflediğiniz editör ve yazarlardan geri dönüş alabildiyseniz harika. Bu aşamada, bu kişilerin size iyilik yapmaktan çok kaliteli içerikler peşinde koştuklarını hatırlayın. Yayınlayacakları içeriği hazırlarken, okuyucu odaklı olun ve faydalı bilgiler sunmaya çalışın. Kendi sektörünüzde, uzmanı olduğunuz detayları okuyuculara kazandırmalısınız. Böylece, editörler içeriklerinize değer verir ve emekleriniz de boşa gitmez. 

7. İlişkilerinizi Devam Ettirin

Bu zorlu süreçte, içeriğinizi hedef sitelerde yayınlatmayı başarabildiyseniz, bunu bir başlangıç olarak görün. İlişkilerinizi devam ettirin. Böylece hem sosyal ağınız genişleyecek hem de uzun dönemde daha fazla içerik sunabileceksiniz. Daha fazla içerik daha fazla “hedefli backlink” demektir! 

Bitirirken:

Backlink geliştirme konusunda bu saydıklarımız en etkili tekniklerden. Yaşanmış ve sonuca ulaşılmış bu stratejileri uyguladığınızda başarıya ulaşacaksınız.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim