Featured Snippets ve En Güncel Optimizasyon Teknikleri

Featured Snippets ve En Güncel Optimizasyon Teknikleri

Bugünlerde Google “Featured Snippets” özelliği, SEO profesyonellerinin en çok konuştuğu konular arasında yer alıyor. Çünkü her gün yepyeni gelişmelere şahit oluyoruz. Google’da yapılan kimi aramalarda, sonuç sayfasında hiçbir mavi link sonucunun görünmediği, sonucun sadece “Featured Snippets” alanında verildiği örneklerle karşılaşmaya başladık! 
“Featured Snippets”ta görünmek ve yer almak için uygulayabileceğiniz SEO tekniklerini sizlerle daha önce paylaşmıştık. Ancak, konunun güncelliğinin ve popülerliğinin artmasıyla birlikte; en güncel teknikleri farklı kaynaklardan da size aktarmak istedik. Sözü hiç uzatmadan, arama sonuçlarında “Featured Snippets” alanında yer almak için neler yapmalısınız hemen paylaşıyoruz!
(Bu teknikler, teorik değil; geçtiğimiz yıllar süresince gözlemlenmiş ve gerçek deneyimlere dayanan tekniklerdir, bunu da özellikle belirtelim.)
1. İçeriğiniz “Faydalı” ve “Eksiksiz” Olmalı
Uzmanlar, “Featured Snippets” alanında yer almayı başarmış içeriklerle, henüz aday konumunda olan içerikleri karşılaştırdıklarında ortak bir sonuca varıyorlar. İçeriklerin eksiksiz, tam metinler olmaları yeterli değil. Fayda sağlayan ve yardımcı (bilgilendirici) nitelikte olmalılar. Eksiksiz olmalı derken de şu kastediliyor. Örneğin; bu içerik bir yemek tarifiyse, tüm malzemeler (hatta her bir malzemenin ölçüsü de) o içerikte yer almalı, şeklinde düşünebilirsiniz. 
2. İçeriğinizin Formatı Önemli!
“Featured Snippets” alanında görünmeyi sağlayan standart tekst formatları yok; ancak, schema.org yapılandırılmış veri işaretleme veya; içeriği maddeler halinde sıralamak, kalın veya italik fontlarla düzenlemek, sıralı listeler oluşturmak gibi çalışmalar işe yarayacaktır! 
3. İçerikler Kaliteli Oldukları Kadar Anlaşılır Da Olmalılar!
İçeriğiniz; az bulunur, değerli, kaliteli nitelikler taşıyor olabilir. Ancak kullanıcı için anlaşılır da olmalı! “Featured Snippets” alanında görünmeyi başarmış içerikleri incelediğinizde; hepsinin birçok insanın kolayca okuyabileceği ve anlayabileceği içerikler olduklarını fark edeceksiniz. 
4. Kelime Sayısından Çok, Karakter Sayısını Dikkate Alın!
Buradaki altın kural; içeriğin mobil cihazda eksiksiz bir şekilde görünmesini hedeflemek. Bunun için de karakter sayısını doğru belirlemek gerekiyor. Eğer tüm testler için yeterli çeşitlilikte cihaza sahip olmadığınızı düşünüyorsanız, “Chrome DevTools” aracını kullanabilirsiniz. 
5. İçeriğiniz Görsel De Olabilir Tekst De!
“Featured Snippets” alanında görünen kimi içeriklerde; tekst içeriğin ve görsel içeriğin farklı farklı kaynaklardan geldiği örneklerle karşılaşabilirsiniz. Bu da, bu alanda yer almak için; tekst içeriğin yanında, görsel içerik odaklı da hedeflemeler yapmanız gerektiği anlamına geliyor. 
6. Google, Featured Snippets’ta Yer Alan İçeriğinize Başlık Atabilir 
Google bazen “Featured Snippets” içeriklerine, içeriğin kaynağında böyle bir başlık yer almasa bile kendi başlığını ekleyebiliyor. Bu tür örneklerle daha çok, soru niteliği taşıyan aramalarda karşılaşılıyor. 

Bitirirken:
Google, geçmişten bu yana, kullanıcıların aradıkları bilgiye en hızlı şekilde ulaşmaları için çaba harcadı ve bugün de bu çabayı devam ettiriyor. Kullanıcı deneyimi öncelikler arasında olduğu için, arama sonuçlarında en doğru ve en kaliteli sonucu vermek de Google’ın diğer hedefleri arasında yer alıyor. Eskiden, arama sonuçları sadece 10 adet mavi linkten ibaretti; ancak günümüzde durum böyle değil ve her gün yepyeni güncellemelerle karşılaşıyoruz. Google artık, kişinin erişmek istediği bilgiyi sayfada tek bir sonuçla gösterebiliyor, tıpkı “Featured Snippets” ile yaptığı gibi. SEO profesyonellerine göre, bu özellikli alanlar gelecekte SEO dünyası için en kritik elementlerden biri haline gelebilir.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim