SEO Başarı Faktörleri ve Periyodik Tablosu

SEO Başarı Faktörleri ve Periyodik Tablosu

Periyodik tabloda ağırlığı en yüksek olan faktörler; mobil, direkt cevaplar (featured snippets) ve site hızı ile ilgili diğer faktörler! 
2017 yılı için hazırlanmış, en güncel SEO başarı faktörleri periyodik tablosunu sizler için inceledik. Hangi teknikler daha ön planda, hangi stratejiler daha etkili olabilir? Hepsinin cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz. Hemen başlıyoruz!
Tablonun daha önceki versiyonlarını incelediğimizde, arama geçmişiyle ilgili faktörlerin biraz da olsa önem kaybettiğini görüyoruz. Sitenin kimliği, kişisel olarak yapılan sosyal paylaşımlar ise, periyodik tabloda en çok düşüş yaşayan ilgili faktörler arasında. 
Bu periyodik tablonun amacı, tüm yayıncıların arama motoru optimizasyonunda başarıyı yakalamak için hangi noktalara odaklanmaları gerektiğini göstermek. 
Fakat bu tablonun, Google’ın 200’ün üzerinde ana sıralama faktörlerinin bir listesini oluşturmadığını hemen belirtelim! Çünkü bu ana sıralama faktörleri ile ilgili bir listeleme, Google tarafından paylaşılmıyor! Hatta, arama motorlarının 10.000’in üzerinde alt-faktörleri bulunuyor! 
Yine de, tablonun SEO profesyonelleri tarafından hazırlandığını ve tamamen ölçümlere, deneyimlere dayandığını düşünürsek, işe yarayacağı kesin! 
Örneğin; başlık etiketleri genel olarak önemini koruyor. Bu etiketlerin yeterince açıklayıcı olduklarından emin olun. Sosyal medya paylaşımlarının SEO’ya direkt olarak bir etkisi olmasa da, dolaylı olarak etki ettiğini unutmayın. Bu yüzden, sosyal medyayı SEO odaklı değil, paylaşım odaklı bir şekilde değerlendirin ve kullanın. 
Bu arada, periyodik tabloda ağırlığı daha yüksek olan faktörlere geçmeden önce, hepsinin birlikte ve uyumlu çalışması gerektiğini de söyleyelim. Tek bir faktör, önemini, tek başına kendisinden almıyor. Tüm diğer faktörlerle birlikte ele alındığında değer kazanıyor! 

Ağırlığı Artan Faktörler

Mobil:

Geçmişe göre kıyaslandığında, mobilin önemi her yıl biraz daha artıyor. Bu yılın sonunda veya 2018 yılıyla birlikte Google’ın artık mobile-first-index kullanacağını hatırlatalım. 

Hız:

Google, site hızını sıralama faktörlerinde ön planda tutuyor. AMP en popüler yeniliklerden sadece biri. 

Direkt Cevaplar:

Direkt cevaplardan kastımız “featured snippets” gibi özellikli alanlar. Hem Google hem de Bing bu tür kullanıcı deneyimini artıran uygulamaları daha çok kullanma ve gösterme eğiliminde ilerliyor. Kimi zaman site sahipleri bu tür yardımcı kutucuklardan rahatsız oldular. Arama yapan kullanıcıya bu özellikli alanlardan direkt cevaplar sunulduğunda, kişilerin web sitelerini tıklamayacaklarını düşündüler. Fakat işin aslı bambaşka! Çünkü bu alanda yer almak için rekabet etmeyi seçen yayıncılar, “featured snippets” gibi özellikli alanlarda yer almanın, site trafiğini artırdığını söylüyorlar! 

Ağırlığı Azalan Faktörler

Site Geçmişi ve Kişisel Geçmiş: Sitenin yaşı ve geçmişi, eskisiyle kıyaslandığında az da olsa önem değeri azalan faktörlerden biri. 
Bir kullanıcının kişisel geçmişi de, bir faktör olarak değerlendirildiğinde geçmişe göre daha az etkili. 
Kimlik: “Site Identity”, yani site kimliği de geçmiş yıllara göre ağırlığı azalan faktörlerden. Bunun nedenlerinden biri, Google’ın “Google Authorship” desteğini sonlandırmış olması!
Google+ & Sosyal: Google+, bir kullanıcı arama yaptığında, karşısına gelen sonuçları etkileyen önemli bir faktördü. Çünkü Google, Google+’ta yapılan paylaşımları öncelikli olarak dikkate alıyordu! Google+, bir sosyal platform olarak kendi adıyla önemini koruyor ancak aramalara etkisi noktasında eskisi kadar ağırlığı olan bir kriter değil artık!

Ağırlığı Değişmeyen ve Önemini Koruyan Faktörler

Geçmiş yıllarla kıyaslandığında, herhangi bir ağırlık değişimi yaşamayan fakat yine de önemini korumaya devam eden faktörlerden birkaçı şu şekilde:
URL & Anahtar Kelimeler, HTTPS (Uzun dönemde etkisini göreceğiz), Başlıklar & Anahtar Kelimeler, Başlık Etiketleri (H1, H2 ..vb), Site Otoritesi, Link Sayısı, Bulunduğunuz Ülke, Bulunduğunuz Şehir (hatta bölge), Yayın Haklarını İhlal Etmemek…vb

Bitirirken:

Yazımızı, SEO başarı faktörleri periyodik tablosunda ağırlığı en yüksek olan faktörle tamamlıyoruz. Evet! “Kaliteli İçerikler”! Günümüzde, kaliteli içerikler SEO’nun temel taşlarından biri. Hatta “Köşe Taşı İçerik” terimi üzerine birçok makale yazılmaya başlandı bile!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim