Doğru Anahtar Kelime Hedeflemesi Nasıl Yapılır?

Doğru Anahtar Kelime Hedeflemesi Nasıl Yapılır?

Google’ın nasıl çalıştığını anlamadan gerçekleştireceğiniz SEO çalışmaları, sizin de tahmin edebileceğiniz gibi daha az başarı gösterecektir. Bu yüzden, SEO konusunda kendimizi eğitmemiz şart. Günümüzde, özellikle de Türkiye için düşündüğümüzde, yoğun bir çalışma temposunda olmayan kimse yoktur. Etkili bir SEO için, bu işi ciddiye almalı ve planlama yaparak, kendinizi eğitmek için özel bir zaman ayırmalısınız.
Google’da arama yapan kullanıcılar birer SEO uzmanı değildirler, hatta aramalara hiç de bu şekilde yaklaşmazlar. Onların talebi, aradıkları içeriğe hızlı bir şekilde kolayca ulaşmaktır. İşin optimizasyon sorumluluğu ise sizde! Detaylı metin analizi için Kelime Sayacı aracımızı kullanabilirsiniz.

Kullanıcıların Beklentilerini Karşılamazsanız Problem Yaşarsınız

Hem kendi beklentilerinizi karşılayabilmek hem de Google’ın tam da sizin istediğiniz şekilde performans gösterebilmesi için, anahtar kelime hedeflemelerini doğru bir şekilde yapmalısınız. 
Hangi anahtar kelimelerin, kelime öbeklerinin sizi ilgilendirdiği konusunda şeffaf olmalısınız. Stratejinizi hazırlarken, kullanacağınız anahtar kelimeleri seçme nedenleriniz kafanızda net olmalı. Örneğin; bu anahtar kelimeleri neden seçtiniz? Müşterilerinizi bilgilendirmek için mi yoksa onları harekete geçirmek gibi bir niyetiniz mi var? Lokasyon bazlı bir strateji için seçtiğiniz anahtar kelimeler hangileri?
Birçok SEO uzmanı bir “negatif anahtar kelimeler” listesi kullanırlar. Bu listeyi oluşturmaktaki amaçları, ilk bakışta işe yarar gibi görünen birçok kelimenin aslında hiçbir fayda sağlamayacağını bilmeleridir. Siz kendiniz için böyle bir liste oluşturdunuz mu?
Google’ın çalışma sistemini anlamanız zaman alır. Bu yüzden, kendinize, tüm bu öğrenme süreçlerinde fazla yüklenmeyin. Öğrenme sürecinizi zamana yayın. Çünkü öğrenmeniz gereken birçok farklı detay olsa da, tecrübe kazandıkça ilerlediğinizi siz de fark edeceksiniz. Yani, sabırlı olmakta fayda var!
Tüm bu öğrenme süreçlerinde, kendinizi potansiyel müşterilerinizin, kullanıcıların yerine koyun. Çok basit bir tavsiye gibi görünse de, aslında işin temeli budur! Terzi kendi söküğünü dikemezmiş derler ya, kendi söküğünüzü dikmeniz gerekiyor. 

Anahtar Kelimenin Değerini Nasıl Belirlersiniz?

Belirli aramalardan sitenize akan trafikle ilgili, kullandığınız yardımcı araçlar size daima değer analizi sağlamaz. Bir anahtar kelimenin değerini ortaya çıkarmak istiyorsanız, öncelikle; kendi sitenizi çok iyi anlamalısınız. Testler yapmalı ve tekrar başa dönerek iyileştirmelere odaklanmalısınız. 

Süreç, basit olarak şöyle işler:

Kendinize şu soruları sorun. Seçtiğiniz kelime, web sitenizle gerçekten ilgili mi? Kullanıcılar bu kelimeyle arama yaptıklarında web sitenize ulaşabilirler mi? Sitenizi ziyaret ettiklerinde memnun kalacaklar mı? Tüm bu sorulara cevabınız evet ise, doğru yerden başladığınız demektir. 
Her zaman belirttiğimiz gibi, web siteniz için önemli gördüğünüz anahtar kelimelerle başarı yakalamış rakipleri incelemek, size daima etkili iç görüler kazandırır. Organik aramaların üzerinde gördüğünüz ücretli sonuçlar (yani reklamlı sonuçlar) o kelimelerin değerli olduğunun pratik birer işaretidir. 
Web sitenizin, böyle bir anahtar kelime için yeterince başarılı olduğunu düşünmüyorsanız, birkaç reklamla testler yapabilirsiniz. Burada, analiz edeceğiniz birkaç önemli başlık; reklama ayırdığınız bütçeye göre elde ettiğiniz; erişim sayısı, tıklanma sayısı ve satışa dönüşüm oranlarıdır. Bunlar üzerinde ayrı ayrı düşünerek stratejinizi geliştirebilirsiniz. 
Uzmanlar, popüler olan anahtar kelimelerden ziyade, “Long-Tail” uzun kuyruklu kelime öbeklerinin %70 gibi bir oranla daha etkili olduğu görüşündeler. Anahtar kelime tercihlerinizi de bütünü oluşturan, birbirine uyumlu parçalar gibi hayal etmelisiniz. Size asıl başarıyı getirecek olan işte o bütündür. Analiz ettiğiniz, test ettiğiniz, “Long Tail” olarak belirlediğiniz tüm kelime gruplarını aynı çatı altında birleştirmeniz gerekiyor. Hayal ettiğiniz başarıya ulaşmanın yolu, işte buradan geçiyor. 
“Elbise” kelimesiyle arama yapan bir kullanıcı, muhtemelen satın alma eğiliminden çok, araştırma yapıyordur. Ama “Kırmızı elbise uzun kollu gece kıyafeti İstanbul” gibi daha ayrıntılı bir “Long Tail” arama yapmışsa, bu kullanıcı büyük ihtimalle alışveriş niyetindedir! İşte uzun kuyruklu anahtar kelimelerin bu kadar çok tercih edilmesinin nedeni budur.
Doğru bir anahtar kelime hedeflemesini, bir masaya 5 dakika oturarak yapamazsınız. Yukarıda bahsettiğimiz süreçlerden mutlaka geçeceksiniz. Evet, biraz zaman alacaktır. Ama bu işe daha eğlenceli yaklaşın ve sabırlı olun. Çünkü emeklerinizin karşılığını alacaksınız.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim