Google Ülke Bazlı Aramalarda Güncelleme Yaptı

Google Ülke Bazlı Aramalarda Güncelleme Yaptı

Eğer, Google’da son bir yılda nelerin değiştiğini çok yakın bir şekilde takip etmediyseniz, bazı detayları kaçırdığınızdan emin olabilirsiniz. Hatta, birçok kişi, şu an Google’da yaşadığı kullanıcı deneyiminin, bir yıl öncesiyle kıyaslandığında neden çok daha iyi olduğunun farkında değil bile! 

İşte Google’ın son bir yılda gerçekleştirdiği önemli değişimlerden bazıları!

Ekim 2017’de, Google; mobil web dünyasında, Google uygulamalarında; iOS ve masa üstü “Aramalar” ve “Haritalar” için, ülke duyarlı servislerini güncellediğini duyurmuştu. Kısacası, yerel aramaların yaşadığı büyük değişim ve başarının sırrı budur diyebiliriz!
İlk bakışta, uluslararası aramalar gözlemlendiğinde, bu tür bir güncellemenin çok da ana akım bir değişim yaratmadığı düşünülmüştü. Google, her ülke için ayrı bir sistem kurmak yerine, sonuçları ülke ve yerel bölge duyarlı olacak bir şekilde yeniledi. 

Hatta, bu konuyla ilgili Google’ın kendi ağzından yaptığı açıklama şu şekildeydi:

“Yaptığımız güncellemeyle birlikte, bulunduğunuz bölgeye göre en iyi sonuçları göreceksiniz.” Bu kısa açıklama oldukça net ve her şeyi anlatıyor.
Ekim güncellemesinden önce, birbirinden çoğaltılmış farklı sayfalar (farklı ülkeler için) Google indeksinde birlikte ele alınıyordu. Bu uygulamanın şu şekilde istenmeyen sonuçları vardı. Örneğin; bazen ilgili ülkedeki kullanıcıya, yanlış bir sayfa gösterilebiliyordu. Ya da web sitesinin yanlış ülke versiyonu…
Somutlaştırmak gerekirse, diyelim ki Amerika ve Avustralya için hazırladığınız web siteleri aynı olsun. Böyle bir durumda, Avustralya’daki kullanıcılar, sitenin Amerika versiyonuyla karşılaşabiliyorlardı. İçeriklerin çeviri yapıldığı durumlar için böyle bir problem yoktu, çünkü bu siteler Google için birbirlerinden çoğaltılmış gibi görünmüyorlardı. 
Şimdiyse, Google’ın hedefi, her iki site, içerik olarak birlikte ele alınmış olsa bile (indeksleme) size bulunduğunuz ülkeye göre en iyi versiyonu göstermek. Eski yazılarımızdan hatırlayacak olursanız, Google şu an yerelin de ötesinde, tamamen kullanıcı merkezli bir arama kalitesi sunmak için çabalıyor. 

Değişimden Önce

Güncelleme öncesinde, Google’ın önündeki en büyük problem, birbirine benzeyen URL’lerdi. (Daha doğrusu, URL’ler çakışıyormuş gibi bir durum vardı, çünkü birbirlerinin aynıydılar.) Her ülke için, aynı içeriğin kullanıldığı gibi bir yanılsama vardı. Google bu noktada, kendi işini kolaylaştırmak için, çift veya çoğaltılmış görünen URL’lere tek bir URL muamelesi yapıyordu. Ama bu durum, önemli bir yanlışa yol açıyordu. Google, her bir linkin nasıl bir geri dönüş sağladığını tespit edemiyordu! 

Bitirirken:

Durum ve yaşanan büyük değişim, özetle yukarıda anlatıldığı gibi. Peki, bu işin uzmanları, SEO danışmanları Google ile aynı fikirdeler mi? Açıkçası, tamamen aynı fikirde değiller. Çünkü Google’ın kullanıcıyı merkeze aldığı kişiselleştirilmiş hizmet anlayışıyla ilgili, halen kat etmesi gereken bir yol var. 
Ancak uzmanlar, bu kadar da olumsuz değiller. Yapılan güncellemeyle birlikte teknik SEO açısından önemli bir rahatlama yaşadıklarını ifade ediyorlar. Yani, işleri kolaylaştı. 
Peki, bu yazıyla birlikte ne yapmalısınız? Yerel SEO ile ilgili yapılması gereken teknik optimizasyon nedir? 
Sayfalarınızın lokal versiyonlarını oluşturmaya devam edin. Bu versiyonları mümkün olduğunca çoğaltın. Böylece, her yerel kullanıcı için, çok daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamış olacaksınız.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim