Doğru Site Yapısının SEO Açısından Faydaları

Doğru Site Yapısının SEO Açısından Faydaları

Doğru bir site yapısı, SEO çalışmalarınıza büyük katkı sağlar. 
Kullanıcılar sitenizi ilk kez ziyaret ettiklerinde, hangi içeriğin nerede olduğunu rahatça anlayabiliyorlar mı? Amaçlarına ulaşmak için sitenize hızlıca göz atmaları yeterli mi, yoksa bunun için dakikalar mı harcıyorlar? Konuya, direkt olarak sıralama algoritmaları açısından bakarsak, site yapısının benzer şekilde direkt bir etkisi olmadığını düşünebilirsiniz. Fakat bu doğru değil! Çünkü arama motorları, sitenizi daha iyi anlayabilmek için site yapısını da kullanırlar! 
Sitenizin online görünürlüğüne etki eden birçok faktör vardır. Bu anlamda genellikle içeriklerden, linklerden bahsederiz. İşte bu noktada site içeriğinin önemini göz ardı etmemeniz gerekiyor! Web siteniz doğru bir site yapısı kazandığında, bunun yalnızca kullanıcılar açısından değil, Google gibi arama motorları açısından da faydaları oluyor!

“Flat vs. Deep” Site Yapıları Karşılaştırması

Site yapısı tipleriyle ilgili en genel iki yapı; “flat” yani düz ve “deep” yani derin site yapılarıdır. Derin site yapılarında, içeriklerin detaylarına inmek için, birçok iç içe yerleştirilmiş linkler üzerinden ilerleriz. Flat, yani düz yapılarda ise birkaç tıklamayla aradığımız içeriklere hemen ulaşırız. 
Günümüzün en popüler SEO kitaplarından “The Art of SEO / SEO Sanatı” önemli bir rakam paylaşmış: “10.000’e yakın veya altında sayfa sayısına sahip sitelerde, tüm içeriklere en fazla 4 tıklama ile ulaşılabilmesi gerekiyor.”
Deep, yani derin site yapılarında kullanıcının içeriğe ulaşması gerçekten de zaman alabiliyor. Bununla birlikte, arama motorlarını da tıpkı kullanıcılar gibi düşünebilirsiniz. Çünkü derin site yapılarında onlar da site içeriğinizi indekslerken, yani okurken zorlanabiliyorlar. Flat, yani düz yapılarda ise durum tam tersi. Hem kullanıcılar hem de arama motorları, site içeriğinize kolaylıkla erişebiliyorlar. Günümüzün “sabırsız kullanıcılar” dünyasında bunun bir avantaj olduğu çok net bir şekilde ortada! Teorik olarak da, etkileşim oranlarının artmasına katkı sunduğu biliniyor. 
SEO, sadece linklerden, anahtar kelimelerden veya içeriklerden ibaret değildir. Sitenizin görünürlüğünü etkileyen çok fazla faktör var. Site yapısını göz ardı etmek yerine, aktif bir şekilde değerlendirerek bunu, uzun dönemli kazanımlar adına bir fırsata dönüştürebilirsiniz. 
Bu işin püf noktası, birçok yazımızda değindiğimiz gibi, kullanıcıları çok iyi tanımak ve onların isteklerine göre bir yapı oluşturmaktır. Bugün, pazarlamanın her alanında kullanıcının sözü geçiyor. Kullanıcılarınızı iyi tanımalı ve aradıkları içerikleri, arzu ettikleri bir yapıyla onlara sunmalısınız. 
O halde; sade, düz tasarımlar daha avantajlı diye düşünebilirsiniz. Ancak düz bir site yapısına sahip olmak da yeterli değil! Google da dahil olmak üzere, tüm arama motorları kendilerini günden güne yeniliyorlar. Web sitenizdeki başlıklarla, içeriklerle semantik olarak daha kuvvetli bir bağ kurabiliyorlar. Aynı şekilde site yöneticilerinin de arama motorlarının daha kolay anlayabilecekleri içerikler üretmeleri gerekiyor. Bunun en etkin yollarından birisi; içerikleri belirli sınıflara, kategorilere ayırmaktır. 
SEOcu’ların asıl görevlerinden birisi de, site yapısını tüm bu saymış olduğumuz ihtiyaçlara uygun bir şekilde tasarlamaktır. Arama motorlarını, tahmin yürütmeye bırakmak yerine, onlara; sizi daha iyi anlayabilmeleri için belirli tekniklerle yol göstermeniz gerekiyor. 
Kısacası; SEO uzmanlarınıza sadece; linkler ve içerikler konusunda değil, sitenizin yapısı konusunda da danışın. Site yapısı, uzun dönemli SEO stratejileri arasında, belirttiğimiz gibi önemli bir yere sahiptir. Hem kullanıcı deneyimi, hem de arama motorları açısından!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim