En Çok Yapılan SEO Hataları ve Modası Geçmiş Teknikler

En Çok Yapılan SEO Hataları ve Modası Geçmiş Teknikler

Arama motorları her geçen gün algoritmasını kullanıcıların deneyimini baz alarak geliştirmektedir. Bu yüzden siz de taktiklerinizi arama motorlarının güncellemelerine uygun olacak şekilde revize etmelisiniz. Aksi takdirde kullandığınız demode uygulamalar ve pratikler sitenizin rakiplerinin arkasında kalmasına sebep olabilir.

Bu yazımızda sizlere artık geride kalmış hatta demode olmuş SEO ve marketing taktikleri hakkında bilgiler vereceğiz. Çünkü ne yapmamız gerektiğini bilmek kadar ne yapmamamız gerektiğini bilmek de önemlidir.

1. Anahtar Kelimelerin Yanlış Kullanımı

Anahtar kelimelerin SEO’daki rolü konusunu uzmanlar yanlış anlamaya ve haliyle yanlış stratejiler belirlemeye devam ediyor. Bu maddemizde ilgisiz anahtar kelime kullanımı, sürekli spesifik anahtar kelimelerin kullanımı ve içeriğin anahtar kelimelerle doldurulması hakkında konuşacağız.

İlgisiz Anahtar Kelime Kullanımı 

SEO çalışmalarımız öncesinde bir anahtar kelime analizi yapmamız elbette önemlidir. Ancak belirlediğimiz, kullanmak istediğimiz anahtar kelimeler sayfadaki içerikle uyumlu değilse aradaki bu ilgisizlik içeriğin kalitesini düşürür.

Sürekli Aynı Anahtar Kelimelerin Kullanımı

Google gibi arama motorları, arama sonuçlarını belirlemek için çok sayıda sinyal kullanır. Anahtar kelimeler, temsil ettikleri konular ve fikirler için önemli olmaya devam etse de gereksiz yere sürekli aynı anahtar kelimeleri kullanmak Google’ın fark edeceği bir durumdur. Google için içeriğin kalitesi ve mesajın nasıl iletildiği aynı anahtar kelimeleri tekrar etmekten daha önemlidir.

Yoğun Anahtar Kelime Kullanımı

En başta bilmemiz gereken konu, içeriği Google için değil kullanıcılarımız için hazırlamamız gerektiğidir. Bu nedenle SEO pratiklerinin belki de en eski ve miadını çoktan doldurmuş uygulaması sayfalarımızı anahtar kelimeyle doldurmaktır.

2. Arama Motorları için Yazmak

SEO’nun en eski uygulamalarından birinin arama motorları için içerik yazmak olduğunu zaten söylemiştik.  Çünkü arama motorları tekrarlanan anahtar kelimeleri, bunların varyasyonlarını anlayacak kadar gelişmiş yapılardır. Dolayısıyla içeriklerimizi robotlar için yazmaktan vazgeçmemiz gerekiyor.

3. Makale Döndürmek

Bir insan tarafından yazılan makaleler her zaman bir makinanın yazdığından daha iyidir. Bu sebeple yazılım sayesinde kaliteli bir içeriğe sürekli patinaj çektirmek ve sürekli onu kullanmak artık çok gereksiz bir taktiktir.

4. Backlink Satın Almak 

Link satın almak eski bir taktik olmasının yanında siteniz için oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Çünkü artık backlink profillerinin de optimize edilmesi gerektiğini biliyoruz. Bir web sitesini işaret eden çok fazla geri bağlantıya sahip düşük kaliteli alan adları, bir web sitesinin sağlığı için tehlikeli olabilir. Ayrıca elbette ki Google çok rahat bir şekilde bu siteleri belirleyebilir. 

5. Bağlantı Metnini Aşırı Kullanmak

Bağlantı metniyle kullanıcılara bağlantıya tıkladıklarında onlara ne tür içerik bekleyebileceklerini söyleriz. Geçmişte tam eşleşmeli bağlantı metni kullanmak, standart SEO uygulamalarındandı. Ancak Google aşırı optimize edilmiş metinleri belirlemede artık çok daha iyi. Dolayısıyla yine aynı noktaya geliyoruz. Robotlar için değil, insanlar için yazmalıyız!

6. Eski Anahtar Kelime Araştırma Taktiklerini Uygulamak

Şu an kullanılan en yaygın anahtar kelime analiz aracı Google'ın ücretsiz Anahtar Kelime Planlayıcısı’dır. Ancak verilerin anahtar kelimeler için neyi temsil ettiğini unutmamak gerekir. Anahtar Kelime Planlayıcısı'ndaki "rekabet" yalnızca ücretli rekabet ve trafikle ilgilidir. Dolayısıyla yalnızca bu verilerle organik bir arama stratejisi oluşturmak yararsızdır. Artık uzmanların rekabeti, pazarı, coğrafyayı anlamak için kendi anahtar kelime araştırmalarını yapmaları gerekmektedir.

7. Tüm Anahtar Kelime Varyasyonları için Sayfa Oluşturmak

Sanıyoruz ki SEO’nun en eski taktiklerinden biri de budur. Hummingbird, RankBrain ve diğerleri gibi algoritma güncellemeleri ile Google aynı kelimenin varyasyonlarının aslında aynı konuyla ilgili olduğunu fark etmiştir. Zaten Google fark etmese dahi içeriklerin birbirine bu denli benzemesi kullanıcı deneyimi açısından oldukça olumsuz bir izlenimdir. Dolayısıyla bu çoktan vazgeçilmesi gereken bir taktiktir. Eğer buna benzer sayfalarınız varsa, bu sayfaları bir sayfa altında toplamanızı öneririz.

8. Tam Eşleşmeli Alan Adları Satın Almak

URL’nizde değerleri yüksek anahtar kelimelere sahip olmak mantıklıdır. Ancak kafa karıştırıcı bir URL kullanıcı deneyimini de etkiler. Google için de bu eskisi kadar önemli değildir aslında. Alan adı konusunda yapılacak en mantıklı seçim alan adınızın markanızla tutarlı olmasıdır.  Eğer siteniz kaliteli bir hizmet sunuyorsa Google zaten onu göz önünde tutmaya çalışacaktır.

9. SEO Araçlarının Verdiği Puanlara Güvenmek

Sitenizi analiz ettiğiniz bir SEO aracının siteniz için gerçekten faydalı olup olmadığına emin olmalısınız. Bazı araçlarda siteniz için verilen puanlar çok yüksek dahi olsa Google sıralamanız tam tersi şekilde kötü durumda olabilir. Bu web sitesindeki içerik sizin tanıttığınız şeyle ne kadar alakalı ya da alakalı anahtar kelimelerden organik trafik alıyor mu? Gibi soruları sormanız gerekir. Çünkü metrik faktörler tek stratejiniz olmamalıdır.

10. Vasat Altı İçerik Yayınlamak 

Eğer SEO’da başarılı olmak istiyorsanız içeriklerinizin ortalama üstünde olması gerekmektedir. Çünkü artık zayıf içerik, çalıntı içerik, anahtar kelimeyle doldurulmuş ve güvenilir olmayan içerikler Google’ın sınavından kalıyor. Ancak doğru yapılandırılmış, planlı, özgün içerikler sizi başarıya götürür.

SEO bir proje için uzun vadeli bir yatırımdır. Bahsettiğimiz bu modası geçen uygulamalar kolay kazanç olarak görülebilir. Ancak uzun vadede sürdürülebilir değillerdir ve projelerimizi tehlikeye sokarlar. SEO’nun organik bir pratik olduğunu ve dolayısıyla arama motorlarının algoritmasından daha çok kullanıcıyı öncelemesi gerektiğini biliyoruz. Google içinde en önemlisi zaten budur. Bu yüzden doğal olmayan tüm eski uygulamalardan kaçınmalıyız.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim