2022 SEO Teknikleri ve En Güncel Sıralama Sinyalleri

2022 SEO Teknikleri ve En Güncel Sıralama Sinyalleri

2022 SEO teknikleri yazımızda, en güncel Google sıralama sinyallerini sizler için listeledik. 2022 yılı için ön gördüğümüz maddelerimizi inceleyerek hemen sitenizde düzenlemelere başlayabilirsiniz.

2023 SEO Teknikleri yazımız yayınlandı. Yeni SEO trendleri için 2023 yazımızı inceleyebilirsiniz.  

Dijital ortamda bir web sayfası olan herkes artık SEO çalışmasının önemini kavramış durumda. Doğru bir SEO ayarlaması yapmadan hiçbir web sayfası başarılı olamaz. Akıllı bir strateji ve doğru adımlarla sitenizi arama motorlarında ilk sıralarda görmeniz mümkün. Peki içinde bulunduğumuz yıl sona ererken 2022 yılında SEO tekniklerindeki yenilikler neler? SEO alanında neler değişecek?

2022 SEO trendlerimize başlamadan önce, geçen yıl hazırladığımız 2021 SEO teknikleri sayfamızı buradan inceleyebilirsiniz. Her ne kadar bazı yenilikler olsa da değişmeyen birtakım kurallar ve teknikler de var ve bunları da eski yazılarımızda bulabilirsiniz.

2022 Yılının İlk Adımı: SEO Stratejiniz Hazır Mı?

Her zaman olduğu gibi 2022 yılında da SEO stratejisi ve planlaması ilk adım olarak karşımıza çıkmaktadır. Adım adım kontrollerinizi yapıp eksiklerinizi tespit edin ve bir yapılacaklar listesi oluşturun.

Örnek Yapılacaklar Listesi;

• Sektör ve Rakip Analizi

• Anahtar Kelime Analizi

• İçerik Planlaması (başlık ve konu seçimleri)

• Teknik SEO Kontrolleri

• Sunucu Tercihleri ve Güvenlik Planlamaları

Sıklıkla yapılan bazı SEO hatalarından kaçının. Örneğin:

• Yazıyı aramalarda belirgin hale gelmek adına gereksiz anahtar kelimelerle doldurmak

• Yazıyı boğacak gereğinden fazla resim ve video kullanmak

Bu hatalardan kaçınmak ve faydalı öğeleri dengede kullanabilmek adına ihtiyaçlar belirlenerek usta bir strateji oluşturabilirsiniz.

Sayfa Hızı Hayati Önem Taşıyor

Hızlı açılan bir sayfa, ziyaretçinin sayfada kalmasını sağlar. İnternet sayfalarının hızı ile ilgili Google Önemli Web Verilerini analiz etmektedir. Bu Veriler:

• Sayfadaki büyük öğelerin yüklenme süresi

• Yüklenme sırasında sayfadaki öğelerin hareketi

• Sayfadaki öğelerin tıklamalara verdiği yanıt süresi

Uzmanlar üç ayda bir sayfa hızını denetlemeyi ve bu sayede sayfayı Google’ın ve kullanıcıların onaylayacağı bir hızda tutmayı öneriyor. Hızın önemli bir sıralama faktörü olduğunu unutmayın. Bu konuda yeterince tecrübeniz ve bilginiz yoksa optimizasyon hizmeti de alabilirsiniz.

Sayfa Güncelliği Önemli

İnternet ortamındaki rekabet artık her sektörde yüksek seviyelere ulaşmış durumda. Herkes artık SEO kurallarına uygun içerikler oluşturmaktadır. Dün sıralamada olan bir içeriğinizin bugün de aynı sırada kalmasını beklemek hata olur. Zaman zaman içerikleri gözden geçirip bazı eklemeler ve düzenlemelerle sıralamadaki yerini koruyabilirsiniz. Bu size sıralamada, trafiğinizi arttırmada yardımcı olacak ve kazanç olarak geri dönecektir. Düşündüğünüz zaman geçen sene yazdığınız bir konu, bu yıl geçerliğini yitirmiş olabilir. Bu nedenle güncellemek her açıdan faydalı olacaktır.

Tabii sayfanızı güncel tutmak, sürekli ziyaretçinin ilgisini çekecek yeni içerikler üretmek de unutulmaması gereken bir konudur.

Arama Seçeneklerini Göz Önünde Bulundurun

İnsanlar artık tek bir ortamda arama yapmıyor.  Çeşitli platformların yanı sıra, sesli ve görüntülü aramalar da yaygınlaştı. Google Lens bu yeniliklere örnek olarak gösterilebilir. Bu optimizasyonları yapmak da size trafik ve satış olarak geri dönüş sağlayabilir.

Hazırlayacağınız içeriklerde sesli aramalara uygun içerikler oluşturmanız önemli. Soru metinlerinin bulunduğu içerikler sizi sesli aramalarda öne çıkarabilir. 

Kullanıcı Arama Niyetine Odaklanın

Yıllardan beri süregelen kullanıcı arama niyetine odaklanma eylemi, 2022 yılında da geçerliliğini koruyacak. Hedeflediğiniz anahtar kelime gerçekten sizin kitleniz ile ilgili mi? Bu soruyu her sayfanız için kendinize sormanız gerekiyor. Örneğin; hedef anahtar kelimeniz ile Google’da arama yaptığınızda gelen sonuçlar sizin kitlenizi ilgilendiren sonuçlarsa doğru yoldasınız. Eğer bambaşka sonuçlar ile karşılaşıyorsanız, büyük olasılıkla yanlış anahtar kelime üzerinde çalışıyorsunuz. Arama niyeti ile hedefinizi doğru belirlemeniz önemli. Sayfanızın konusu ile ilgili olabilecek arama anahtar terimlerini bulmaya çalışın.

Arama niyetini özetlemek gerekirse, Google’da kitleniz sizi tahmin ettiğiniz anahtar kelimeler dışında arıyor olabilir. Bunu tespit etmenin en güzel yolu da rakip analizleridir.

Dinamik ve Yeşil İçerikler Oluşturun

Sayfanızın içeriğini sürekli yenileyip güncel tutarak dinamik bir web sayfasına sahip olabilirsiniz. Peki yeşil içerik nedir? Yeşil içerik sürdürülebilir içerik anlamına da gelen uzun zaman gündemini koruyacak içerik şeklidir. Yani belirli bir sürede tüketilmeyecek içeriktir. Örneğin “2022 ayakkabı trendleri” ile ilgili bir yazı yazdığınızda bu, o yılı ilgilendiren ve daha sonra güncelliğini yitirecek bir yazıdır. Ancak “en doğru ayakkabı seçimi” veya “kıyafetinize uygun ayakkabı seçimi” tarzındaki yazılar uzun süre gündemden düşmez.

Yine konuyla ilgili kullanıcı aramalarını dikkate almanız burada da büyük önem taşır.

Mobil Uyumlu Bir Siteniz Olmalı

Web sitelerinin mobil uyumlu olması artık şarttır. 2022 yılı SEO trendlerinde de mobil uyumlu siteler sıralamalarda yükselen siteler olacaktır. Gelecekte de bugün olduğu gibi mobil cihazların kullanımı artarak devam edecek. Dolayısı ile mobil ortama hitap etmeyen bir site, başarısız olmaya mahkum bir sitedir. Sitenizi kontrol etmek için Google’ın ücretsiz mobil uyumluluk testini yapabilirsiniz.

Semantik Arama Optimizasyonu

2022'de SEO'nun geleceği semantik aramayı da içeriyor. Semantik, kelimelerin ve ilişkilerinin ve bu kelimelerin belirli bağlamlarda ne anlama geldiğinin incelenmesidir. Arama motorlarıyla ilgili olarak, semantik arama, arama sorgularının bağlamını ve amacını belirlemeye odaklanan bir sistemdir. Semantik arama, hedef kitleniz için en iyi kullanıcı deneyimini sunmaya odaklandığından 2022 için kritik öneme sahiptir. 

Semantik arama optimizasyonu için yapabilecekleriniz

Web sayfanızın semantik arama optimizasyonu için sizin de yapabileceğiniz birkaç şey var. Bunlar özetle:

Arama motorları için değil, kullanıcılar için yazın: Sadece arama motorlarına yönelik yazmak bir hatadır. Bunun yerine, kullanıcılar için yazmaya odaklanmalısınız. Arama motorları, kullanıcıların istediklerini seçecek kadar akıllıdır. Bu nedenle kullanıcılara yönelik içerik oluşturmak, sıralamanıza yardımcı olur. Sonuçta içeriğinizi okuyanlar gerçek insanlardır ve birçok kişi robotlaşmış bir içerik okumak istemez.

Hedef kitlenizin sorularını yanıtlayın: Hedef kitlenize uygun içerik sağlamak istiyorsanız, hedef kitlenizin sorularını yanıtlamanız gerekir. Aramalarda en çok sorulanlar neler konusuna odaklanmanız çok önemlidir. Bu aynı zamanda sesli aramalar içinde önemli bir konudur.

Yapılandırılmış veriler ekleyin: Yapılandırılmış veriler, hedef kitlenize faydalı bilgiler sağlamanıza yardımcı olması açısından değerlidir. Bu tür veriler, ürün derecelendirmeleri veya yemek tarifi pişirme süresi gibi bilgileri içerir. Kitlenize, yararlı bilgiler sunarsanız sayfanıza girişlerini sağlamanız mümkün olur.

Olumlu Bir Kullanıcı Deneyimi Sağlayın

2022 SEO trendleri arasında önem taşıyan bir konu, sitenizi Google Discover yani Google Keşfet sıralamasında yer alacak şekilde optimize etmek. Bunu yapabilmek için içeriğinize uygun görseller eklemeniz gerekir. Bunun dışında, hedef kitlenize hitap eden içeriğiniz olmalıdır. Tüm optimizasyonları yaptığınızda Google Keşfet akışında görünüp potansiyel müşterilere ulaşma şansınızı arttırırsınız.

Olumlu Bir Kullanıcı Deneyimi Sağlamak İçin Diğer Yapmanız Gerekenler:

• SSL sertifikası ile güvenli bağlantıya geçin

• Sayfalarınızı hızlandırın

• Mobil kullanımına önem verin

• Kullanıcı dostu gezinme ortamı oluşturun

• Kullanıcılarınız için içerik oluşturun

Çok Kanallı Pazarlamayı Entegre Edin

E-posta pazarlaması, sosyal medya reklamları, tıklama başına ödeme reklamları veya organik sosyal medya paylaşımları gibi çok kanallı yollarla kullanıcının size ulaşmasını sağlayın ve bu kanalları güncel tutun. Çok kanallı pazarlama stratejisi hem sitenizin SEO anlamında başarılı olmasına katkıda bulunur, hem de daha çok kullanıcıyı sitenize çeker.

Yapay Zekanın SEO’ya Etkisi

Yapay zeka (AI) 2022 yılında web sayfalarının SEO stratejilerinde önemli bir rol oynayacak. Özellikle dikkat çeken yenilik Google’ın AI algoritması RankBrain. Bunun nedeni de 2022’de Google'ın arama motoru sonuç sayfaları (SERP'ler) için en önemli sıralama faktörlerinden biri haline gelme olasılığının yüksek olması. 

Uzmanlara göre RankBrain içeriği analiz ederken, kullanıcı deneyimini dikkate alıyor. Okuyucuyu cezbeden, aradığı soruları yanıtlayan ve sayfanızda gezinmeye devam etmesini sağlayan içerikler güncelliğini asla yitirmiyor.

İçerik Oluştururken Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Uzun içerikler SEO sıralamalarında öne geçmenizde etkili olacak. Ancak bu içeriğin kaliteli olması ve akıllıca hazırlanması gerekiyor. 3.000 ve daha fazla kelimeden oluşan içeriklerin daha fazla trafik aldığı gözlemleniyor. Ancak okuyucuyu sıkmadan bu kadar uzun yazıyı okuması nasıl sağlanabilir? Burada bazı faktörler devreye giriyor.

Düz ve uzun bir içerik okuyucuyu sıkabilir ve sayfanızdan ayrılmasına yol açabilir. Kaliteli ve SEO uyumlu içerikte şu noktalara dikkat etmelisiniz:

Alt Başlıklar

H2 ve H3 etiketlerini kullanacağınız alt başlıklarla içeriği dikkat çekici bölümlere ayırın. Ayrıca okurların içeriğinizi paylaşabilmesi için mutlaka paylaşım bağlantıları ekleyin.

Google EAT İlkesini Karşılayan İçerik Oluşturun

EAT uzmanlık, otorite ve güvenirlilik anlamına gelir. Kaliteli ve iyi araştırılarak hazırlanmış içeriğinize gerçeklik ve güvenirlilik katmak amacıyla kaynak ve istatistiki bilgiler ekleyin. Verdiğiniz bilgilerin bir dayanağı olması gerçekliğini arttırır.

Videolara Yer Verin

İçeriğinizin arasına konuyla ilgili video içeriği ekleyin. Görselliğin çok önemli olduğu günümüzde, okurun sıkılmadan yazınızda kalmasını sağlayacak bir stratejidir optimize edilmiş videolar.

Ayrıca içeriğinizi pazarlamakta da YouTube ve TikTok gibi platformları kullanabilirsiniz. Anahtar kelimeler içeren, kaliteli videolar SEO konusunda sayfanıza katkı sağlayan önemli bir faktördür.

Unutmayın ki Google algoritmalarında iyi bir sıralamada yer almak planlama ve akıllıca bir strateji gerektirir.

Kurumsal SEO Nedir?

Kurumsal SEO, yalnızca optimizasyonun ötesine geçer. Departmanlar arası yönetimi, iş zekasının kullanımını ve bir kuruluş genelinde sonuçların yönetimini geliştirir.

Kurumsal SEO, aşağıdakileri kapsayabilecek deneyimlerin yönetimini içerir:

• Personelin işe alınması ve elde tutulması

• İşgücünün yönetimi

• Teknolojinin benimsenmesi ve kullanılması

• Profesyonel danışmanlık hizmetleri

• İç ve dış hesap yönetimi

• Çoklu dijital deneyimlerin ve varlıkların optimizasyonu

Ayrıca 2022'de kurumsal SEO yönetimi için şunlara odaklanmanız gerekecek:

• Kuruluşlar arasında SEO, içerik ve dijital eğitim ve sertifikalandırma

• Hedefler ve sonuçlar üzerinde CEO, CMO ve SEO uyumu

• Teknoloji ve platform eğitimi ve yönetimi

• Harici ve dahili sonuçların başarısı

• BT ve geliştirme ile iş birliği içinde olmak

Özet olarak:

• Kaliteli İçerik

• Sayfa Yapısı

• Sayfa Hızı

• Teknoloji, gerçek zamanlı bilgiler ve otomasyon

• Akılcı stratejiler

• Gelişmiş bir anahtar kelime analizi

• Tüketici/kullanıcı analizi

2022 SEO stratejinizde göz önünde mutlaka bulundurmanız gereken detaylar arasında yer alıyor.

Sürekli değişen algoritmaları dikkate almak önemli olsa da durmadan bu konuya odaklanmayın. Kurumsal SEO’da otomasyonun önemi tartışılamaz. Teknoloji size SEO konusunda büyük ölçüde yardımcı olur. Örneğin SERP konusundaki anormallikler, sıralamalar ve trafik hakkında raporlamalar, analizler gibi detaylar için otomasyon önemlidir, özellikle de kurumsal SEO konusunda... Sonuçta kurumlar ve markalar alanlarında lider olmak isterler. Rakibinden bir adım ileride olmak da profesyonellik ve uzmanlık gerektirir.

Ancak yine de manuel olarak yapacağınız SEO çalışmaları aynı derecede önem taşır. İkisi birbirinin ayrılmaz parçalarıdır. Sayfanızı kaliteli ve güncel tuttuğunuz sürece algoritmalardan ve güncellemelerden olumsuz etkilenme olasılığınız azalır. Kullanılacak tüm SEO tekniklerini bir zincirin halkaları olarak düşünün ve hepsini bir denge içinde uygulamaya çalışın.

Bu yazımızda size tüm detayları ile 2022 SEO trendlerini açıklamaya çalıştık. Yukarıda verdiğimiz bilgiler ışığında 2022 yılında SEO teknikleri konusunda hazırlıklı ve donanımlı olabilir ve sayfanızın başarısını arttırabilirsiniz. Eski bilgileri yenilenen bilgilerle harmanlayarak bu yıl siz de rakiplerinizin önüne geçebilir ve müşteri potansiyelinizi arttırabilirsiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim