Eski İçeriklere SEO Yaklaşımı Nasıl Olmalı?

Eski İçeriklere SEO Yaklaşımı Nasıl Olmalı?

Eski içeriklere, SEO teknikleri açısından ne şekilde yaklaşmalısınız? İçerikleri hangi biçimde revize etmelisiniz? Güncelleme yapmak yeterli mi, yoksa içeriğin bir kısmından vazgeçmek mi en iyisi? Bu soruların cevaplarını hızlı bir şekilde sizlerle paylaşalım…

İçerikleri Güncellerken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Web sitenizin büyüklüğüne göre, yeniden gözden geçirmeniz gereken yüzlerce makaleye, içeriğe sahip olabilirsiniz. Güncellenmesi gereken içerikler, iki başlıkta toplanır. Bunlardan birisi “kısa içerikler” diye tabir edilir, diğeri ise “güncelliğini yitirmiş” içeriklerdir. Bu içeriklerin genel özellikleri şu şekilde:

• Kısadırlar (400 kelime kadar)

• Anahtar kelime odaklı yazılmamışlardır 

• En başarılı SEO sonuçları göz önüne alınarak optimize edilmemişlerdir

• Günü geçmiş, güncelliğini yitirmiş materyal ve nitelikler taşırlar

• Başka içeriklerle çakışma doğurabilirler (aynı içeriğin iki kez kullanılması gibi)

Bu tür içerikler için her zaman; kötüdür, site için zararlıdır diyemeyiz! Bu tür içeriklerin de web sitesine değer katacağı birçok farklı alan bulunuyor. Örneğin, sitenizde “Web Tasarımı İçin En İyi Uygulamalar” gibi bir yazı varsa, bu tür bir başlık bile sitenize organik trafik ve backlink kazandırmaya devam edecektir. Hatta kimi zaman web yöneticileri, bu mevcut trafiği kaybetmemek için, içeriklerini bilinçli bir şekilde güncellemekten kaçınırlar. 

Burada, içeriğin güncellenip güncellenmemesine karar verirken, ne kadar eski olduğuna bakmak faydalıdır. Örneğin, 2012 yılındaki web tasarım anlayışı, günümüzdekinden çok farklı. Bu yüzden, içeriğin halen faydalı olup olmadığına bakarak, ona göre bir karar vermelisiniz. 

İçeriği Yeniden Yönlendirmek (Redirecting) Veya Tamamen Kaldırmak 

Kimi zaman, tamamen kaldırılması gereken içerikler vardır. Bunlar, kullanıcı tarafından yazılmış bir içerik olabilir, veya tamamen birebir çakışan iki içerik söz konusu olabilir. Bu içerikler, silinmelidir. Yine, dikkate almanız (kaldırmanız veya revize etmeniz) gereken diğer içeriklerin nitelikleri şu şekilde:

• Güncel ürün çeşitliliği ile uyumsuzluk gösteren içerikler 

• Şirketin güncel lokasyonunu değil, farklı bir lokasyonu işaret eden içerikler

• “Evergreen” yani, daima geçerli bir nitelik taşısa da, sektör trendlerini kapsamakta geç kalmış içerikler

• Güncel kurallara ve düzenlere (şirketin, markanın) uyumsuz olan içerikler

Uzmanlar, bu tür içeriklerin yönlendirilmesinde, 404 kapısı önermiyorlar, bunun yerine, ilgili bir web sayfasına 301 yönlendirmesi yapılmasını tavsiye ediyorlar. Birebir çakışan içerikler için de “noindex” etiketi kullanabilirsiniz.

SEO Açısından Değerli, Güncelleme Gerektiren İçerikler 

Birçok web sitesinde, SEO teknikleri açısından bakıldığında halen değer taşıyan blog yazıları veya farklı türlerde içerikler vardır. Yapılması gereken işlem, içerikleri, uygun bir optimizasyondan geçirmektir. Böylece, yeni baştan bir içerik üretmek yerine, aşağıdaki avantajlardan faydalanmış olursunuz:

• Daha az emek, daha çok zaman 

• Mevcut içerikler, kendi değerlerini ve backlink’lerini çoktan yaratmıştır

• Anahtar kelime sıralamalarında başarıları artacaktır 

• Web sitenizin, indekslenme oranları dikkate alındığında, site büyüklüğünüz açısından bir değerdir

Genel Olarak Yapılması Gerekenler

CMS (içerik yönetimi sistemi) sistemlerinde, içeriklerin güncelleneceği tarihleri not edebilirsiniz. Bu tür basit bir çalışma bile, içeriklerinizi tazeleyecektir ve sıralamalarda çok daha görünür bir hale gelirsiniz. Aynı şekilde; başlıkları, meta açıklamaları güncellemenizde fayda var. Bu tür bir çalışma, spesifik anahtar kelimelerin tutarlı ve ilgili olma niteliklerini kuvvetlendirecektir. Ayrıca CTR, yani tıklanma oranlarında da bir artış gözlemlersiniz. 

En iyi strateji, içeriği güncellemektir. Fakat, eldeki içerikleri kaynak olarak kullanarak; info grafik, sosyal medya içeriği gibi çok daha farklı ve renkli içerikler yaratmak da bir stratejidir.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim