Site Trafiği Neden Düşer? Hızlı Trafik Kaybının 5 Nedeni

Site Trafiği Neden Düşer? Hızlı Trafik Kaybının 5 Nedeni

Kimi zaman, site trafiğinizin düştüğü ve nedenini tahmin edemediğiniz durumlar oldu mu? Bir web sitesi, trafik düşüşü yaşadığında genel olarak bunun 5 sebebi oluyor. Tabii ki, çok farklı nedenlerle de karşılaşabilirsiniz ama bizim size vereceğimiz bu 5 madde, en yaygın sebepler.

1. Web Sitenizde Yaptığınız Önemli Değişimler 

Sitenin tasarımının yenilenmesi, sitenin başka bir domain veya hosting adresine taşınması, web içeriklerinde önemli değişimlere gidilmesi gibi oldukça temel değişiklikler gerçekleştirdiyseniz, site trafiğinde önemli bir değişimle karşılaşmış olmanız gayet normal. 

Bu tür yeniliklerde, indeksleme ile ilgili SEO tekniklerine özel bir zaman ayırmalı ve web sitenizi bu kurallar çerçevesinde analiz etmelisiniz. 

Google Search Console üzerinden “Crawl” ve “Crawl Hataları” kısmına giderek, sitenizin yaşadığı değişimlerle ilgili oldukça işe yarar bilgiler edinebilirsiniz. 

2. Manuel Arama Motoru Cezaları (Penalty)

Eğer, Google’ın açık bir şekilde duyurduğu ve tüm webmasterların uymakla yükümlü olduğu kuralları çiğnerseniz, Google da size gerekli uyarıyı kimi zaman ceza uygulayarak verecektir! Bazen, kalite kurallarını ihlal etmiş olabilirsiniz, ya da Google’ın çalışanları arasında yer alan denetmenler tarafından sitenizde belirli bir uygunsuzluk yakalanmış olabilir. 

Böyle bir ceza alıp almadığınızın kontrolünü de yapabilmeniz mümkün. Yine Google Search Console üzerinden “Arama Trafiği” üzerinden “Manuel Aksiyonlar” kısmından böyle bir uyarı alıp almamış olduğunuzu görebilirsiniz.

Siteniz Hacklenmiş Olabilir 

Belki de, hatanın kaynağı siz değilsinizdir ve siteniz hack’lenmiş olabilir! Bu tür olumsuz bir durumla karşılaştığınızda, neler yapmanız gerektiğini anlatan bir rehbere “Google Recovery Guide” üzerinden ulaşabilirsiniz. 

3. Google Algoritma Güncellemesi

Google’ın neredeyse her gün belirli bir güncelleme yaptığını, yazılarımızı takip edenler çoktan öğrendiler bile. Fakat, önem sırası olarak öne çıkan, büyük güncellemeleri sizlere zaten duyuruyoruz. 

Yine, sitenizde trafik düşüşü yaşadığınızda, Google ile ilgili haberlere göz atıp, herhangi temel bir güncelleme yapılıp yapılmadığını araştırmakta fayda var. Blog adresimizi takip ederseniz, Google güncellemelerini asla kaçırmazsınız. 

4. Değerli Backlink’lerin Kaybedilmesi 

Eğer backlink kaybı yaşamışsanız, sitenizin görünürlüğü ve doğal olarak site trafiği de zarar görmüş demektir. Özellikle de, backlink sayınız yüksek değilse, bunun etkisi çok daha büyük olacaktır. 

Backlink’lerinizi takip edebileceğiniz araçlar da bulunuyor piyasada. Google üzerinden küçük bir araştırma yapmanız yeterli. Size en uygun aracı kullanarak, belirli kayıpları fark edebilmek mümkün. Özellikle de, belirli anahtar kelimeler ve URL’ler için! 

5. Rakiplerdeki ve Arama Sonuç Sayfalarındaki Değişimler 

Eğer yaşadığınız site trafiği düşüşü; belirli anahtar kelimeler veya belirli sayfalar özelinde geçerliyse, rakip sayfalarla veya arama sonuç sayfalarıyla ilgili bir değişim yaşanmış olabilir. 

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, yine bu tür durumlar için sıralamaları gözlemleyen yardımcı araçlar mevcut. Bu tür araçlarla, arama sonuç sayfalarında yaşanan değişimleri analiz edebilirsiniz.

Sürekli Rakip Analizi Önemli 

Rakipleriniz, belirli SEO teknikleri ile ilgili (veya içeriklerle ilgili) sıralamalarda size fark atmış olabilirler. Bildiğiniz gibi, tersine mühendislik, bu tür durumlarda çok işe yarar. Rakiplerden, hangi konuda eksiksiniz? Bunları tespit edin ve eksiklerinizi giderin! Bu kadar basit. 

Mobil optimizasyonuna mı ağırlık vermişler? İçeriklerini mi güncellemişler? Yeni backlink’ler mi kazanmışlar? Birçok ayrıntıyla karşılaşabilirsiniz. 

Bitirirken:

Tüm bunları bir kenara bırakarak basit düşünelim! Bildiğiniz gibi, ödemeli reklam hizmeti sunan birçok kaynak var. Belki de, yaşadığınız trafik düşüşünün tek sebebi, rakiplerinizin bu tür reklamlara bütçe ayırmış olmasıdır! Eğer işin gerçeği buysa, yine hızlı bir analiz yapıp, hangi anahtar kelimeler üzerinden ilerlediklerini tespit etmeye çalışın. Hangi oranda bütçe ayırmışlarsa, bir adım ötesinde reklam kampanyaları düzenleyin. Tabii ki, bu analiz söylendiği kadar kolay değil; ama genel anlamda ilerlemeniz gereken yol budur.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim