Yerel SEO ve Google My Business Teknikleri

Yerel SEO ve Google My Business Teknikleri

Potansiyel müşterilerinizin sizi Google’da kolaylıkla bulmalarını sağlayın!
“The Media Captain” CEO’su Jason PARKS, girişimcilerin çok yakından takip ettikleri Entrepreneur için yazınca, biz de paylaştığı SEO tekniklerini size hemen ulaştıralım istedik. Henüz 13 Nisan’da yayınlanan makalede Jason, yerel aramalarda potansiyel müşterilerinize ulaşmanın sırlarını veriyor. Bunlara sır diyebiliyoruz çünkü Jason daha önce yüzlerce markanın yerel SEO çalışmalarını başarıyla sonuçlandırmış, oldukça tecrübeli bir isim! 
Sözü hemen kendisine bırakıyoruz:
SEO çalışmalarında emek vermek değerlidir; ama hangi noktalarda emek verileceğine karar vermek belki de işin en önemli kısmı!
Daha önce, SEO çalışmalarında yüzlerce yerel işletmeye destek oldum. Bu girişimcilerin çoğu, yıllardır çaba verdikleri SEO çalışmalarından bekledikleri sonucu alamayınca, benden destek rica ettiler. Genel problemlerini de şu şekilde ifade edebilirim: SEO’yu ciddiye alıp emek sarf etmişler, yani, ilgisiz değiller. Ama hangi noktalara odaklanmaları gerektiğini bilmiyorlardı. 
Ben de sizlere, sadece 5 saat içerisinde uygulamasını tamamlayabileceğiniz SEO tekniklerini 5 madde halinde sunmak istedim. Genellikle girişimcilerin hataya düştükleri, gözden kaçırdıkları en önemli ayrıntı şu: Eğer yerel yani fiziksel bir mekânınız varsa, bir dükkân sahibiyseniz; yerel pazar adına elinizde çok büyük bir fırsat var! Bu fırsatın farkında değiller! 

Yerel SEO Nedir?

Eminim daha önce Google’da arama yaptıktan sonra tepede beliren Google haritaları gözünüze çarpmıştır. Yıldızlarla puanlama yapıldığını, altında yazan işletme adreslerini ve telefon numaralarını fark etmişsinizdir. İşte yerel SEO’dan bahsederken tam da bunu kastediyorum. Bu, Google’ın yerel çerez paketidir. Hangi endüstride, sektörde ürün veya hizmet sunduğunuza bağlı olarak, bu sonuçlarda ilk sıraya yerleşmeniz mümkün! Bu da, işletmenize kazandırabileceğiniz yepyeni müşteriler anlamına geliyor. 

1.    Adım: İlk olarak bir “Google My Business” sayfası açın.

Bu sayfayı, tamamen ücretsiz olarak açabilirsiniz. 20 dakikanızı bile almayacaktır. Bu sayfada; işletmenizin çalışma saatleri, telefon numarası ve Google Aramalar ve Google Haritalar için yön tarifleri bilgilerini gireceksiniz. Bunlarla birlikte, işletmenize ait bir görsel, fotoğraf girmeyi de ihmal etmeyin. Hatta, işletmenize ait açıklayıcı bilgiler de sunun ki, insanlar markanıza dair fikir edinsinler. Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra Google size manuel olarak bir onay maili gönderecek. Bu yüzden, maillerinizi kontrol etmeyi ve onay gerçekleştirmeyi ihmal etmeyin. 

2.    Adım: İşletmenizi yerel tariflere ekleyin.

Google’ın gönderdiği onay maili ile PIN kodunuzu girip onay işlemini tamamladıktan sonra da yapmanız gerekenler var! İnternette, “Local Directories” denilen, yüzlerce yön tarifi var ve kendi işletmenize ait bu yön tariflerini de mutlaka oluşturmalısınız. 
Vaktinizin az olduğunu düşünerek bu işi en otomatik yoldan nasıl yaparız onu anlatacağım. İyi haber şu ki, bu işlemi sizin adınıza yapabilecek teknik araçlar var. Örneğin; Moz Local, Aabaco veya Yext! Bu araçlarla birlikte işletmenizi yüzlerce yer yön tarifine tanıtabilirsiniz! Bir yılın her çeyreği için ortalama 400 TL kadar bir bütçe ayırmanız gerekebilir; ama bunu şimdiye dek yaptığınız en değerli yatırımlar arasında görebilirsiniz. 
Bu işlemler ve yatırımla birlikte; MapQuest, FourSquare ve Yahoo Local gibi uygulamalarda görünür olacaksınız (Fazlası da var. Türkiye’de bu iş için odaklanmış servisler de bulunuyor. Ayrıca, İstanbul gibi yüksek sayıda turist ağırlayan bir şehirdeyseniz, turistlerin bahsettiğimiz bu siteleri çok daha yaygın olarak kullandıklarını da hatırlatmakta fayda var.)
“Peki ne kadar vaktimi alacak bu işlemler?”, diye soruyorsanız sadece 30 dakika!

3.    Adım: Değerlendirme ve yorumlar alın. 

Bana en çok sorulan sorulardan birisidir: “Google My Business sayfamda aldığım değerlendirmeler, sıralamalar açısından işime yarar mı?” Burada kendinizi, yorumların sayısı açısından rakiplerinizle karşılaştırırsanız hataya düşersiniz. Yani, aldığınız yorumların sıralamalarda size harikalar yaratacağını söylersem dürüstçe olmaz. Ama bu değerlendirme ve yorumların size, sitenizin tıklanma oranlarının artışında ve Google’a görünür, tanınır olma anlamında büyük faydası olacak.
Örneğin, size verdiğim bu ipuçlarını kendi şirketim için de uyguladım. Şu an Google Haritalar’daki sıralamalarda ilk sıradayım ve organik sonuçlardan bahsediyorum. Benim, sayfama aldığım değerlendirme ve yorumlardan en büyük kazancım, daha yüksek kalitedeki müşteriler oldu! Bu yorum ve değerlendirmeler, marka itibarınızı artırır. Dikkat ederseniz, herhangi bir girişimci bir SEO ajansı ile çalışmak istediğinde, o ajansla ilgili yapılmış değerlendirme ve yorumlara mutlaka göz atıyor. Bizim My Business sayfamızdaki değerlendirmeleri beğendiklerinde, sitemizi tıklıyorlar. Google da bu tıklamaları gözden kaçırmıyor! Çünkü bu tür tıklamalar Google’a kullanıcıya değer sağladığınızı gösterir! 
Tüm işletmeler, bir saat kadar ayırıp; en az 50 müşterisinden bu tür değerlendirme ve yorumları talep edecekleri bir çalışma yapmalılar. Onlara, tek tek kendi markalarına özgü bir e-mail formatı hazırlayın. Sayfanızda sizin için yapacakları bu değerlendirmelerin sizin için ne kadar değerli olduğunu ifade edin. Diğer taraftan, bu değerlendirme ve yorumlar hakkında ekibinizdeki uygun kişileri bilgilendirmeniz, onları eğitmeniz de büyük fayda sağlayacaktır. Böylece, uygun zamanlarda müşterilerden bu yorumları sizin adınıza talep edebilirler. Bunları Google My Business sayfanız için söylüyorum ama; Yelp, Facebook ve Better Business Bureau gibi kanallarda da ek çalışmalar yapabilirsiniz. Yeter ki vakit ayırın. 
(Her hafta sonu, işletmeniz tatile girmeden önce, birkaç yeni yorum almış olduğunuzdan emin olun.)

4.    Adım: Yerel backlink’ler kazanmaya çalışın. 

Google, tercihleri arasında o yereldeki birinci sırada bulunan işletmeyi nasıl seçiyor? Bu bağlamda; yerel SEO sonuçları ile domain adınızın bir korelasyonu var!
Eğer adından sıkça bahsedilen domain otoritesinin ne olduğunu bilmiyorsanız hızlıca ifade edelim: 100 puanlık bir aralıkta, sitenize verilen skordur. Moz tarafından geliştirilmiştir ve bir web sitesinin arama sonuçlarında ne kadar iyi performans göstereceğine dair tahminde bulunur. En kısa haliyle şunu belirtebilirim; eğer domain otoritenizi artırmak istiyorsanız, kaliteli sitelerden sizin sitenize link verilmiş olması gerekiyor. İşin özü budur. 
Yerel işletmeler içinse, bu linkleri yine kendi yerelinizdeki farklı işletmelerden kazanmanız oldukça hayati bir önem taşıyor. Örneğin; bir ürün satıyorsunuz diyelim. Bu ürünler için kendi çevrenizde tedarikçilerle çalışıyor olabilirsiniz. İşte bu tedarikçiler kendi web sitelerinde “İş Ortaklarımız” gibi bir başlıkta hep sizin sitenizi referans gösteriyorlarsa, harika! Bahsettiğimiz hedef bu!
Eğer çok sayıda kurumsal iş ortağınız varsa, sizi kendi sitelerinde link göstermişler mi bir bakın. Mümkünse rica edin. Yine, kendi imkanlarınız dahilinde, örneğin dahil olduğunuz belediyenin futbol takımına sponsor olmanız bile, size hiç tahmin edemeyeceğiniz yollardan zengin backlink’ler kazandırabilir! Tüm bunlar, Google’a, bulunduğunuz yerele ait, “önemli” bir işletme olduğunuz konusunda işaret ve tavsiyelerdir.

5.    Adım: On-Site SEO’nuzu geliştirin.

Google, eğer siz O’nu bilgilendirmezseniz; “İstanbul, Kadıköy’de bir Avukat” olduğunuzu bilemez. İşletme adresinizin, işletme adınızın, telefon numaranızın web sitenizde mutlaka belirtilmiş olması gerekiyor. Sitenizin başlık tag’ında hitap ettiğiniz yerel pazara dair bilgi verin. İletişim sayfanızda ofisinizi, konumunuzu kolaylıkla nasıl bulabileceklerine dair yol tarifleri bulundurmaktan çekinmeyin. İnsanlar bir yerde buluşurken, tanınan bina isimlerini, market, heykel isimlerini kullanırlar. Örneğin “Galatasaray Lisesi’nde buluşuruz.”, derler. Yol tariflerinde bu tür popüler adlara da yer verebilirsiniz. 
Yerel aramalarda çıkan sonuçlar, web sitenizle korelasyon halindedir. Web siteniz, konumunuz hakkında en güvenilir kaynaktır! Fakat, aşırıya kaçmayın. Örneğin Bakırköy’deyseniz sitenizde farklı farklı yerlerde 50 defa “Bakırköy” adı geçmemeli. 
Bahsettiğimiz bu site içi SEO tekniklerini uygulamanız 45 dakikayı aşmayacaktır.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim