GOOGLE'DAN SAHTE SEO FİRMALARINA UYARI!

GOOGLE'DAN SAHTE SEO FİRMALARINA UYARI!

GOOGLE'DAN SAHTE SEO FİRMALARINA UYARI!

Bu çok sık olmaz ama Google sonunda etik olmayan bir SEO ajansı ile mahkemeye gidiyor. Ve benim fikrime göre yeterince erken değil.
Google 16 Eylül 2015’te California’da yerel bir SEO ajansına karşı dosyaladığı kâğıtları mahkemeye kanıt olarak gösterdi, Local Lighthouse işletmelere Google adına çalıştıklarını iddia etmek için aramalar yaptı. Bu aramalar süresince ajans arama sonuçlarında ilk sayfa da çıkacaklarına dair garanti verdi. Bunun üzerine kanıtları toplamaya başlayan Google jürili duruşma isteğinde bulundu. Görünen o ki dava 3 ana konu etrafında dönüyor:

-Yanlış veya yanıltıcı reklam
-Marka hakkına tecavüz
-Haksız rekabet

Google vs Local Lighthouse mahkeme dosyalarını burada PDF formatında görebilirsiniz (https://www.hallaminternet.com/assets/Google-vs-Lighthouse.pdf)   

Yanlış veya Yanıltıcı Reklam

SEO endüstrisi, işletmecilerin tutamayacakları sözler vermesi ile yayıldı ve ün saldı. Google’ın Lighthouse’a karşı olan dosyanın merkezinde, ajansın çalışma yapacağı web sitelerine arama sonuçlarında ilk sayfa da çıkacaklarına dair garanti verdikleri  ve bu taahhütün herhangi bir dayanığı olmadığı için müşterilerini kandırmaya yönelik haraket ettiği vardı.
Burada söz konusu iki sorun var. İlk dosya “Sanığın kendini ‘Google Yerel Listeme Temsilcisi’ olarak tanıtarak temsilcilik satması.”
Ve ikincisi, ajansın yaptığı “Google aramalarında ilk sayfada çıkacakları hakkında hatalı garantisi”.

Mahkeme kâğıtlarının özeti:
Google California’da bir dava da davacıdır, ancak buradaki problem İngilitere’de ve dünyanın neredeyse her ülkesinde vardır. Ve davaya karşın, Local Lighthouse’ın kendi websitesi  içinde bunu iddia etmektedir, bu yanıltıcı olabilir.

Marka Hakkına Tecavüz

Harekete geçilmesinin sebeplerinden ikincisi Local Lighthouse’ın satış işlemlerinde müşterilerine Google ile ilişkisi olduğunu düşündürerek teklifi kabul etmeleri sağlamak için Google markasını yasal olmayan bir şekilde kullanmalarıdır.
İllegal Robot Aramalar
Google’a yüzlerce şikâyet ulaştı, en başta da küçük işletme sahiplerinden, Google’a bağlı olduklarını iddia eden işletmelerin otomatik aramalarından şikayet ediyorlardı, yanıltıcı teklifler ve Google Arama ve Adwords sıralamalarında promosyon veya Google My Business profillerini geliştirmeleri hakkında otomatik arama alıyorlardı.
California’daki dava dosyasında belirgin referanslar vardı “sürekli, teklifsiz otomatik telefon araması” ve Local Lighthouse’un “müşterilerinin istenmeyen telefon aramalarından bıkması”.
15 Eylül 2015’te burada İngiltere’de Bilgi Komisyon Üyesi Chichester Şirketi’nin Called Call Elimination Ltd’nin otomatik aramalarına karşı £75,000 para cezası verdi.
Google’ın bu tarz bir pazarlama yapmadığına vurgulama yapmıyorum. Eğer “Google”dan bir arama alırsanız, bunun dolandırıcı olduğunu biliniz.  Google açık bir şekilde ifade etmiştir ki aşağıdakilerin hiçbirini yapmamaktadır:

Otomatik satış araması yapma, size ilk sayfa listeme için veya bedava web sitesi için güncelleme sorma, Google Aramaya veya Google My Business’a dâhil olmak için ücret isteme durumlarında, Google Dolandırıcılarını Rapor Edin!

Ahlaka aykırı işletmelerin Google markasını çok para kazanmak için kullanıyor ve küçük işletme sahipleri olarak kendinizi ve işletmenizi nasıl koruyacağınızın farkında olmalısınız.
Google farklı Google dolandırıcılıklarının, işletmenizi nasıl koruyacağınızın ve onları rapor etmek için atmanız gereken adımların tanımları hakkında destek dosyası oluşturdu. Eğer Google’ın markasını illegal olarak kullananları görürseniz buraya raporlayabilirsiniz:
https://support.google.com/websearch/contact/g_trademark

Türkiye'deki durum:
Hızlı bir arama yaptım ve sonrasında bu tip işletmelerin Türkiye de yoğun olarak bulunduğunu gördüm.  Bu dava sonrasında şunu söyleyebiliriz çok yakın zamanda seo sektöründe bulunan bu tip yanıltıcı firmaların başı Google ile fena derde girecek.

Eğer bir seo firması ile çalışmak istediğinizde mutlaka o firmanın çalışma sistemine , çalışma süresi boyunca sizin için nasıl işlemler yapacağına (Aylık hizmet tablosu) ve referanslarına özellikle önem vermenizi öneririz. Eğer bir firma size sırlama veya sayfa garantisi veriyor ve kendini Google gibi tanıtıyorsa ise bu firmalar ile çalışmamanızı Google şiddetle tavsiye ediyor.

Ayşenur ALPAKUT

SEOCU.COM Kurucu Ortağı



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim