Google Aramalarının Çoğunluğu Tıklamaya Dönüşmüyor

Google Aramalarının Çoğunluğu Tıklamaya Dönüşmüyor

Yakın zamanda yapılan bir çalışma, çok ilginç sonuçlar gösterdi! Görünen o ki, son 3 yıl içerisinde tıklamaya dönüşmeyen aramalarda bir artış var. 
2019 yılının ilk çeyreğinde, tıklamaya dönüşmeyen bu oran %48,96. Uzmanlar, Google’ın da içerisinde olduğu sektörlere dikkat çekiyorlar. Örneğin; Google da seyahat, otelcilik, uçuş gibi sektörlerin içerisinde bulunuyor. Bu durum, sektördeki diğer ticari unsurlar için olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. 

Organik Tıklama Erozyonu

Yine, 2019’un birinci çeyreği için elde edilen istatistikler Google’da tıklamaya dönüşen aramaların yaklaşık olarak 61.5 milyar civarında olduğunu ifade ediyor. 2016 yılında bu rakam yaklaşık 76 milyarın üzerindeydi. Yani, %20 oranında ciddi bir düşüş söz konusu. 
CTR açısından bakarsak, aynı periyot içerisinde organik aramalardan doğan tıklamalarda %13’lük bir düşüş gözlenirken, reklamlar üzerinden (arama reklamları) yapılan tıklamalarda %75’lik bir artış var! (Toplam yüzdedeki yeri sadece %3,69)

Mobil Organik Aramalar

Mobil aramaların ne kadar hızlı yükseldiğine hepimiz şahidiz. İstatistikler, organik mobil aramalardaki düşüşün, masa üstü aramalarla kıyaslandığında daha fazla olduğunu söylüyor. Ama bunun gerçek sebebi, mobil arama hacminin daha büyük olması! Yoksa, daha az tıklama getirdiğini söylemek yanlış olur. Toplam hacim büyük olduğu için, yaşanan düşüş de bir o kadar büyük görünüyor. 
Tüm bu değişimlerin temel nedenlerinden birisi de, yerel aramaların yükselişiyle ilgili. SEO uzmanları, yerel işletmelerin de “Featured Snippets” gibi özellikli alanlarda yer alabileceklerini söylüyorlar. Ama, ardından ekliyorlar:
“Her zaman, birkaç büyük marka daima en öndedir.”

Alınması Gereken Dersler

Peki yukarıdaki bilgiler, SEO çalışmalarınız için neden önemli? Birincisi, şu an Google’da yapılan aramaların yaklaşık yarısının herhangi bir tıklamaya dönüşmediği çok açık. İkincisi, Google’ın içerisinde bulunduğu sektörlerde rekabetiniz çok daha zorlu olacaktır (Seyahat, otelcilik, uçuş …vb.)
Bu şekilde, zorlu rekabet alanlarında yapılması gereken ilk şey, uzun zamandır yükselişini sürdüren “Featured Snippets” ve “Şema İşaretleme” konularında SEO tekniklerine öncelikli bir yer ayırmak! 
Her geçen gün “sıfır-tıklama” (zero-click) terimiyle daha sık karşılaşıyoruz. Bunun nedeni az önce bahsettiğimiz özellikli alanların yükselişi. Son yazılarımızda, kullanıcı niyetinin üzerinde bu kadar çok durmamızın nedeni de buydu. 
İster bir e-ticaret sitesi sahibi olun, isterseniz bir hobi sitesi yönetin; artık kullanıcı davranışlarını analiz etmek ve ona göre nokta atış içerikler üretmek çok daha değerli hale geldi. 
Reklam tıklamalarındaki artış oranı ve organik aramalardaki tıklamaların düşüş göstermesi, aslında büyük resme bakıldığında; doğru SEO tekniklerini uygulayan işletmelerin kazanmaya devam edeceklerini söylüyor!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim