Google Videolar İçin Yeni Bir Özellik Geliştirdi

Google Videolar İçin Yeni Bir Özellik Geliştirdi

Google, aramalarda, videolar için yeni bir özellik geliştirdi. Bu özelliğin adı “anahtar sahneler”. Daha doğrusu, video içeriğindeki önemli anların belirtildiği bir özellik, diyebiliriz. 
Bu haber, özellikle YouTuber’ları yakından ilgilendiriyor. Bu yeni arama özelliği şu an yalnızca İngilizce videolar için geçerli. Ama kısa zaman içerisinde Türkiye’ye de gelecek. Bu yüzden, erken davranmakta fayda var. 
Bildiğiniz gibi, YouTube video akışında, en altta bir zaman çizelgesi (bar) var. Siz, videoyu izledikçe bu zaman çizelgesi, akışını sürdürüyor. İşte tam da bu çizelge üzerinde, video içeriğindeki önemli anları işaretlenmiş şekilde göreceğiz. 
Google’ın bu yeni özelliği sayesinde, bir arama yaptığınızda, karşınıza çıkan videonun önemli anlarını yakalayabilme şansınız olacak. Şu an testler sürüyor olsa da, özelliğin aktif olduğunu söyleyebiliriz. 

Video içerisindeki içeriklere kolay ve hızlı erişim

Artık bu yeni özellik sayesinde, videolardaki içeriklere daha kolay erişebileceksiniz. Google’ın konuyla ilgili yapmış olduğu resmî açıklama şöyle:
“Nasıl yapılır kategorisindeki videolar için bir arama yaptığınızda, bu videoların adım adım ilerlediğini görürsünüz. Bazı videolar, uzun konuşmalar içeriyor. Bu yeni özellik sayesinde, artık, videolardaki önemli anlara link üzerinden erişebileceksiniz. İçerik üreticileri, bu önemli anları işaretleyecekler. Böylece, ilgili videoyu, hiç zaman kaybetmeden hızlıca tarayabileceksiniz. Arama yaptığınız konuyla ilgili içeriklere, daha hızlı ulaşabileceksiniz.”

Video içeriklerinize bu özelliği nasıl dahil edebilirsiniz?

Google, şu an bu özelliğin İngilizce dilinde hazırlanmış videolar için geçerli olduğunu söylüyor. Video içerik üreticilerinin, hazırladıkları video içeriğe “timestamp” yani bir zaman bilgisi eklemeleri yeterli. Şu an, bu özellik YouTube dışında desteklenmiyor! Ama en çok ilgi göreceği alanın da YouTube olacağı şimdiden açıkça görünüyor. 
Google, video içerik üreticilerinden bilgi toplamak için bir form da hazırladı. Formda, YouTube dışındaki kanallarda nelere ihtiyaç duyabilecekleri soruluyor. Yani, geri besleme toplanıyor. Videolarınızı, YouTube dışında kullanıyorsanız ve aramalarda bu özellikle öne çıksın istiyorsanız, bu forma ulaşmanızda fayda var. Neler yapmanız gerektiği konusunda bilgiler de sunuluyor. 

Google’ın video içerikler için geliştirdiği “anahtar sahneler” özelliği neden önemli?

Video içerikler, yıllardır popüler. Ve bu popülerlik gittikçe artıyor. Gençlerden tutun, etkili isimlere, markalara kadar, YouTube’un ne kadar aktif olduğunu her gün görüyor ve yaşıyoruz. 
Bu yüzden, Google da birçok video içeriğe sahip. Bu özellik Türkiye’de de devreye girdiğinde, Video SEO’su adına yapmanız gerekenler olacak. İçerikle pazarlama stratejinize videolarınızı dahil ederken, işaretlediğiniz önemli anların arama sonuçlarında nasıl bir performans gösterdiğini izleyebileceksiniz. Bu, yeni bir ölçümleme fırsatı demek. Tüm videolarınız için bu özelliği kullanmadan önce, birkaç video ile test yapmanızda fayda var.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim