Google Arama Sonuçlarına Podcast’ler Geliyor

Google Arama Sonuçlarına Podcast’ler Geliyor

Google, yepyeni bir özellikle daha karşımıza çıkıyor. Artık Google arama sonuçlarında podcast dediğimiz sesli içerikler de göreceğiz. Daha doğrusu, direkt tıklayarak dinleyebileceğiz! 
Google, henüz çok yeni yaptığı duyuruda; ister mobil aramadan, ister masa üstü aramadan gelsin; arama sonuçlarında direkt dinleyebileceğiniz podcast’leri de yayınlayacağını duyurdu. 
Duyuruda şu ifadelere yer veriliyor:
“Google’da herhangi bir başlıkla ilgili bir podcast araması yaptığınızda, arama sonuçlarında direkt dinlenilebilir parçalarla karşılaşacaksınız.”

Google Arama Sonuçlarındaki Podcast’ler Nasıl Görünecek?

Aşağıdaki gibi bir görünümle karşılaşacağız:

Google Podcast Sonuçları Nasıl Bir Mantıkla Çalışıyor Olacak?

Google, internet dünyasında yayınlamış olduğunuz podcast’leri dinliyor olacaktır. Her makalede nasıl ki bir giriş yazısı oluyorsa, podcast’ler için de giriş kısımları değerlendirilecek. Yani, arama sonuçlarında karşılaştığımız podcast’ler konunun ne olduğunu bize anlatan giriş konuşmaları niteliğinde olacak. 
Daha teknik ve küçük bir detay vermek gerekirse, evet; Google artık podcast içeriklerini (yani sesleri) indeksleyecek! Böylece, size yaptığınız aramayla ilgili doğru sonuçları gösterebilecek. 
Hatta, ileriki zamanlarda, Google’da başarılı bir indeks sürecine dahil olmak için, kullandığınız başlıklarda “podcast” anahtar kelimesini kullanmanıza bile gerek kalmayacak. 

Google Podcast Aramaları Google Asistan’a Da Dahil Ediliyor!

2019 yılı sonu veya 2020 yılı içerisinde, Google’dan gelen resmi duyuruya göre, bu yeni özellik Google Asistan’a da entegre edilecek. Google Asistan’dan bir podcast araması istediğinizde, ilgili başlıklardaki giriş bölümlerini size seslendirecektir. 
Şimdilik kötü haber şu! Bu özellik ilk olarak yalnızca İngilizce dilinde geçerli olacak. Fakat siz de tahmin edersiniz ki Google bu özelliği zamanla tüm dilleri kapsayacak şekilde genişletecektir! 

Aramalardaki Eski Tarihli Podcast’lerin Durumu Ne Olacak?

Google, arama sonuçlarında eskiden de şimdi de podcast sonuçları veriyordu; ama direkt dinlenebilir bir tasarımla değil. Indeks için başlıkları ve meta verileri kullanıyordu. Bu yüzden, eski tarihlere ait podcast’lerin de daha şimdiden indekslenmeye başladığını tahmin etmek hiç de zor değil. 

SEO İçin Yeni Google Podcast Özelliği Neden Önemli?

Genelde daima anahtar kelimeler üzerine yoğunlaşıyoruz. Sesli aramaların yükselişini uzun zamandır birçok SEO uzmanı sık sık dile getiriyor. Bu yüzden “audio” terimini de dahil edersek, işin ses tarafını ihmal etmemekte fayda var. SEO stratejinizde, podcast’lere daha şimdiden önem vermeniz iyi olacaktır. Çünkü her zaman olduğu gibi ilk hareket edenler kazanacaklar. Diğerleri de onları takip edecekler ama geç kalmış olacaklar! 
Aslında konunun en önemli detayı şu! Google bu yenilikle birlikte işin özünde podcast içerik üreticilerine destek vermek istiyor! Kendi bloglarında yaptıkları açıklamalarda, yayıncıların tüm yayınlarını içine alan detaylı yönlendirmeler de yapacaklarını ifade etmişler. 
Buradan çıkaracağımız ders, sesli içerik üreticilerinin de zamanla SEO’nun önemli bir parçası haline gelecekleri gerçeğidir!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim