Google “Bert” Güncellemesi! Doğal Dilin Önemi!

Google “Bert” Güncellemesi! Doğal Dilin Önemi!

Şu an SEO dünyasında herkes, Google’ın son arama algoritması güncellemesi “Bert” i konuşuyor! Bert güncellemesi, hepimizin doğal dilin önemini daha iyi kavramamızı sağlamış görünüyor! 
Bert güncellemesinin, diğer güncellemelerin aksine büyük bir ses getirmesinin nedeni, etkisinin de büyük olması. Uzmanlar, tüm aramalarda, her 10 aramadan en az birinin bu güncellemeden etkileneceğini söylüyorlar. 
Bert güncellemesi için Google’ın “RankBrain” güncellemesinin ardından yapılan en önemli güncelleme olduğu söyleniyor! 
RankBrain’in (Yapay Zekâ) 5 yıl önce devreye sokulduğunu düşünürsek, Bert algoritma güncellemesi, son 5 yılın en önemli yeniliğidir diyebiliriz! Her 10 siteden en az bir tanesinin etkileneceği iddiası, sadece bir iddia değil! Bu beklentiyi, Google da resmi olarak doğruladı! 
Bert, geçtiğimiz hafta aktif hale geldi ve kısa zamanda, etkisini, tüm web sitelerinde göreceğiz. Henüz, İngilizce dile sahip siteler ve aramalar için geçerli ama kısa zamanda tüm diller için de aktif hale gelmiş olacak. 

Bert Güncellemesi Ve Featured Snippets 

Google’ın son büyük arama algoritması güncellemesi olan “Bert”, Featured Snippets alanlarını da etkileyecek. Yine bu konuda, Google’dan yapılan resmî açıklamaya göre, Bert, tüm dillerde, Featured Snippets özellikli alanlarında da büyük bir değişim yaratacak. 

Bert Güncellemesi Hakkında Bilmeniz Gereken Detaylar

Şimdi, nasıl bir güncellemeyle karşı karşıyayız bir de ona bakalım. Nedir bu Bert güncellemesi? Bert için, Google’ın; nöral ve ağ tabanlı bir sistemidir diyebiliriz. Bu sistem, NLP (Doğal Dilin İşlenmesi) odaklı çalışıyor! Çok kısa bir ifadeyle, “doğal dil” odaklı çalışan yeni bir yapay zekâ ile karşı karşıyayız diyebiliriz. 
Haberlerden ulaşan ilginç bir detay, bu sistemin 1 yıl önce Google’ın blog sayfasında çoktan tanıtılmış olması. Google AI blog adresinde, açık kaynak olarak detayları paylaşılmış. 
Çok anlaşılır bir ifadeyle, Bert, artık; bilgisayarların, dilimizi daha iyi anlamasını sağlıyor! 

Bert Güncellemesi Nerelerde Kullanılacak? 

Bu güncellemenin en önemli özelliği, yukarıda da belirttiğimiz gibi, kullanılan dili daha iyi anlaması. Günlük konuşma dilimizi düşünün… Ya da, bir bilgisayarın, herhangi bir dili, tıpkı bir insan gibi kolayca anlayabildiğini düşünün! İşte Bert güncellemesinin en önemli görevi bu olacak. 
Her zaman olduğu gibi, Google’ı farklı tekniklerle kandırmaya çalışmak, özellikle de içerik tarafında; her zamanki gibi tarih olacak… 
İşin müşteri memnuniyeti ve Google aramaları kısmı ise şöyle… Artık, Google, bizlere daha iyi arama sonuçları verecek! Çünkü bu algoritma güncellemesiyle birlikte, Google sistemi, herhangi bir elementi (içerik, kod vb.) çok daha başarılı bir şekilde kavrayacak. Ve bizlere sunacak. 

Bert Arama Algoritma Güncellemesi İçin Uygulamamız Gereken SEO Teknikleri Var Mı?

Cevabı hemen verelim. Bu pek mümkün görünmüyor. Google, RankBrain sistemi için, SEO açısından herhangi uygulanabilir bir teknik olmadığını söylüyor. Google’ın burada vurgulamak istediği şey, artık dili ve doğal dili çok daha başarılı bir şekilde kavrayabildiğidir! 
Her zaman olduğu gibi, kaliteli içerikler üretmeye devam etmeniz yeterli. İçeriklerinizi, Google için değil, kullanıcılar ve hedef kitleniz için yazın! Faydalı, yararlı veya eğlenceli bilgiler sunun. Kullanıcılar içeriklerinizden ne kadar memnun kalırlarsa, Google da sizi bir o kadar ödüllendirecektir!

Bert Güncellemesiyle İlgili Sıkça Sorulan Sorular Ve Cevapları!

Google’ın son algoritma güncellemesi BERT ile ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları bu yazımızda… BERT güncellemesi nedir? Aramalar için ne anlam ifade ediyor?
Bu algoritma güncellemesiyle birlikte, artık, Google, kullanıcı niyetini çok daha başarılı bir şekilde tespit edebilecek. Kısacası, artık Google aramalarında çok daha başarılı sonuçlarla karşılaşacağız. BERT ile birlikte, web sitenizin organik görünürlüğünün ve trafiğinin değişmiş olduğundan emin olabilirsiniz! Çünkü, her 10 web sitesinden 1 tanesi mutlaka, olumlu ya da olumsuz yönde bu güncellemeden etkilendi, veya etkilenecek! (Güncellemenin üzerinden haftalar geçtiğini düşünürsek, site performansınız mutlaka değişmiştir!)

BERT güncellemesi ne zaman aktif hale geldi? 

21 Ekim 2019’da aktifleşti! İlk olarak, yalnızca İngilizce dilindeki site ve içerikleri etkilemişti (Featured Snippets alanları da dahil!). Google’dan henüz diğer dillerle ilgili resmi bir açıklama gelmedi. Ancak, yakın zamanda tüm dillerin bu arama güncellemesinden etkileneceği oldukça açık. 

Peki BERT nedir?

BERT aslında İngilizce açılımının bir kısaltması: “Bidirectional Encoder Representations from Transformers”. Türkçe olarak ifade edersek: “İki yönlü transformatör kodlayıcı gösterimi” diyebiliriz. Daha anlaşılır bir ifadeyle, doğal dili yakalayabilen (günlük konuşma dilimiz gibi düşünebilirsiniz) bir sistemden bahsediyoruz! 
Her türlü içeriğin bir tür konteksti, yani teması vardır. O içeriğin hangi konudan bahsettiğini, bu kontekst üzerinden anlarız. İşte BERT güncellemesi de, bu işi, artık tıpkı bir insan zihni gibi yapabildiğini iddia ediyor. 

BERT tanımındaki “Sinirsel Ağ” terimi gerçekte ne ifade ediyor?

Bu sinirsel ağ terimini, belirli cümle kalıplarını veya kelime kalıplarını anlayabilme yeteneği olarak düşünebilirsiniz. Fakat, bahsettiğimiz sinirsel ağ, bu söylediğimizden daha fazla yeteneğe sahip! Örneğin; görsel içerikleri kategorilere ayırabilmek, el yazısını diğer yazılardan ayırabilmek, finansal pazarlarda trendleri tahmin edebilme yeteneği! 
Gördüğünüz gibi, bunlar çok şaşırtıcı yetenekler! 

Doğal dili işlemek terimi ne ifade ediyor?

BERT güncellemesini, kafanız karışmadan anlayabileceğiniz en iyi tanım, doğal dille ilgilidir. Yani, bunun içerisine günlük sohbet dilinizi de katabilirsiniz. 
BERT güncellemesindeki doğal dil tanımı (NLP), bir bilgisayarın, herhangi bir dili, tıpkı insan zihni gibi algılayabilmesini ifade ediyor! Aslında Google bu tür bir sistemi zaten kullanıyordu. Ama BERT ile birlikte, bu sistem çok daha güçlü hale geldi! 

BERT nasıl çalışıyor?

Her dilin, belirli gramer kalıpları vardır. Bilgisayarlar da, dilleri, eskiden bu dil bilgisi kalıpları üzerinden incelerdi. Şimdiyse, cümle kalıbı ne olursa olsun, BERT ile birlikte, herhangi bir cümlenin (herhangi bir dilde) doğru şekilde kavranabilmesinden bahsediyoruz. 
Artık, tek bir kelimenin ne anlam ifade ettiğinden değil, o kelimenin önündeki veya arkasındaki diğer sözcüklerle birlikte ne anlam ifade ettiğinden bahsediyoruz. Daha doğrusu, Google’ın artık bu tür bir yeteneğe sahip olduğundan bahsediyoruz! 

Google, BERT güncellemesini her arama için uyguluyor diyebilir miyiz?

Kısa cevap: Hayır. BERT’in tüm aramalara etkisi (şu an için İngilizce dili çerçevesinde) %10 civarında. 
Çünkü, Google’da arama yaparken her zaman için uzun cümlelerle arama yapmayız. Bazen, sadece tek bir kelimeyle arama yapıyoruz. BERT’in tüm aramaları etkilememe sebebi budur. 

BERT, “Featured Snippets” alanlarını nasıl etkiledi veya etkileyecek?

Featured Snippets alanlarının büyük bir yükselişte olduğunu biliyoruz. En azından SEO başarısı açısından! BERT güncellemesi, bu bilgi kutucuğu alanlarını daha “anlaşılır” yaptı diyebiliriz. Hem, Google algoritmalarının anlayabilmesi açısından, hem de, kullanıcıların memnuniyeti (daha keskin bir arama) açısından! 

BERT ile RankBrain arasındaki fark ne?

Bu güncellemeyle birlikte, aslında dolaylı olarak bir tür “yapay zekâ” aracından bahsediyoruz. RankBrain için de aynı şeyi söylüyorduk. O halde ikisi arasındaki fark ne? 
Bu iki algoritma birbirinden farklıdır! RankBrain, normal organik arama sıralaması algoritması ile paralel işleyen bir sistem. RankBrain, mevcut sorgulama üzerinden ilerleyerek, onunla ilgili diğer benzer (veya ilgili) sorgular üzerine odaklanıyor. Ardından bu tür bir sorgulamayı performans açısından yeniden değerlendiriyor ve kayıtlarına alıyor. 
BERT ise, bundan çok daha farklı bir çalışma sistemine sahip. Klasik algoritmalar, web sitenizdeki içeriği inceler. Bu içeriğin neyle ilgili olduğunu anlamaya çalışır. Bunu yaparken, içeriği “kelime-kelime” yorumlar. 
BERT ise, herhangi bir kelimeyi, kendisinden önce veya sonra gelen diğer kelimeleri de yorumlayarak doğru şekilde anlayabiliyor! İşte en büyük fark da burada yatıyor. 
Yine de, her iki algoritmanın temel hedefi aynı. Kullanıcı memnuniyetini artırmak, aramaları ve sorguları daha başarılı hale getirmek. Bunun için de yapılması gereken ilk şey, her bir kelimeyi doğru şekilde anlamlandırmak! 

BERT hangi Google ürünlerini etkiliyor? Sadece aramaları mı etkileyecek?

Google bu soruya, sadece aramaları etkileyecek şeklinde cevap veriyor. Ama yine de, açıktır ki, Google asistanlar da bu güncellemeden etkilenecekler. 
BERT şu an için reklamcılığı etkilemiyor. Bu konuda da resmi bir açıklama yapıldı. Ancak uzmanlar, BERT güncellemesinin uzun dönemde “daha anlamlı reklamlar” yapılabilmesinin önünü açacağını düşünüyorlar. Konu, kontekst olunca, bu gayet mantıklı bir öngörü.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim