Negatif SEO’dan Korunmanın Yöntemleri

Negatif SEO’dan Korunmanın Yöntemleri

Web sitenize karşı negatif SEO kampanyaları yürütülüyor olabilir. Bu durumu, bazı teknikleri kullanarak açığa çıkartabilirsiniz. Negatif SEO nedir? Merak edenler önceki yazımızı okuyabilir. Gelelim negatif SEO çalışmasına kafa tutan tekniklere! 

Size Kimin Saldırdığını Tespit Edin

Bu tespit için izleyebileceğiniz birden çok yöntem var. Uygulanan negatif SEO atağına göre de bu yöntemler yine çeşitlilik gösteriyor. Sitenize, hangi yöntemlerle saldırı yapıldığını tespit etmeniz daha öncelikli. 

Saldırıyı Analiz Edin

1. Gelen Linkler: En favori link analiz aracınızı kullanarak, atak olabileceğinden şüphelendiğiniz linkleri sınıflandırın. Düşük kaliteli bloglardan çok sayıda link gelmişse, bu durum şüphelidir. Aynı anda çok sayıda link kazanmışsanız, bu linklere de şüpheyle yaklaşmakta fayda var. Bu linkler, aynı IP veya ülkeden mi geliyor? Bu ve benzer noktalarda araştırmanızı derinleştirin. 

2. Enjekte İçerikler ve Linkler: Eğer birileri sitenizi dışarıdan revize etmeye çalışmışsa, server logs üzerinden hangi IP’lerin kullanıldığını tespit edebilmeniz mümkün! Bazı korsanlar, tüm aktiviteleri bir seri proxy arkasına saklamaya çalışırlar. Ancak bu süreçte bir yerlerde mutlaka hata yapmışlardır. Bu da onların tespit edilmesini genellikle kolaylaştırır! 

3. Spam Yorumlar: Bu tür spam’ler oluşturulurken iki yol kullanılıyor. Bunlardan birisi manuel olanlar, diğeri de bu işi yapmak için kullanılan spam programları. Spam yorumların tespitinde de uygulayacağınız yöntem, yine server log’lara yapılan girişleri ve IP adreslerini tespit etmek. Spam yorumlar hem fark edilmesi hem de çözümü en kolay negatif SEO ataklarındandır. Sitenizi yorumlara kapatmanız bile bu tür saldırıları tekrar yaşamanızı önleyecektir. 

4. Hotlinking (Otomatik Link): Ne yazık ki otomatik linkler büyük bir zararla karşılaşılana kadar fark edilmesi en zor negatif SEO ataklarından birisi. Site performansınıza oldukça büyük zarar verebilir. Çünkü bu yöntemde korsanlar, web sitenizdeki imajı direkt alıyorlar ve kendi sitelerine aynı linkle gömüyorlar. 

5. Kullanıcı Sinyalleri: Kullanıcılar web sitenizi ziyaret ettiklerinde, geride ayak izlerini de bırakırlar. Birçok yardımcı analiz programında (Analytics) bu ayak izlerini tespit edebilmeniz mümkündür. Bu noktada işin zor yanı ise kullanıcının asıl niyetini anlamaktır. Yani normal bir kullanıcı davranışıyla bir negatif SEO atağını ayırmanız zor olabilir. 

Negatif SEO Ataklarına Karşı Kapsamlı SEO Teknikleri

Yapmanız gereken şey, öncesinden önlem almak! Yani hatalarla, ataklarla karşılaşmadan önce uygulayabileceğiniz teknik değişimler var. 

Uygulayabileceğiniz en etkili yöntem, karşı tarafa sitenizin sahipsiz olmadığını göstermektir. Bu basit kural sitenizi birçok ataktan kurtaracaktır. WHOIS domain kayıt sorgulaması yaparak, saldırganlara ulaşabilirsiniz. 

Temel Teknikler

1. Güvenilir bir hosting firmasıyla çalışın. 

2. Hosting ve CMS sistemlerinizdeki güvenliği daima güncelleyin. 

3. CMS modifikasyonlarınızda herhangi bir açık varsa bu açığı kapatmalısınız. Aksi halde yukarıda da bahsettiğimiz; içerik veya link enjeksiyonu saldırılarıyla karşılaşabilirsiniz. 

4. “robots.txt” in çalışıyor olduğundan emin olun. 

5. Yorumları kapatın. 

6. Host ayarlarından ve CDN’den veya WordPress’ten, imajlarınızı “otomatik linkleme” aksiyonlarına kapalı hale getirin. 

7. Düzenli olarak kötü amaçlı yazılımlara karşı kontroller yapın. 

8. Tespit ettiğiniz kötü amaçlı kullanıcılara birer uyarı mesajı gönderin.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim