Google Featured Snippet Teknikleri

Google Featured Snippet Teknikleri

Son yapılan araştırmalar Google arama sonuçlarının yaklaşık %30’unun özellikli kutucuklarda (Google featured snippets) kendine yer bulduğunu gösteriyor. 
Google Featured Snippets, yani özellikli kutucuklar, arama sonuç sayfasında en tepede beliren açıklamalı küçük alanlardır. Peki sitenizi, bu alanlarda görünür kılmak için neler yapabilirsiniz? Featured snippets alanlarında sitenizi ön plana çıkarabilmek için uygulamanız gereken teknikleri adım adım açıklıyoruz!

1. Google aramalarında gerçekten değer gören anahtar kelimelerin ve kelime gruplarının peşinden koşmalısınız. 

Ürün ve servislerinizle ilgili olarak, müşterilerinizin hangi genel arama sorgularıyla ilgilendiklerini araştırabilirsiniz. Bu anlamda kullanabileceğiniz “anahtar kelime araştırma araçları” bulunuyor. 
Şirketinizin müşteri ilişkileri, pazarlama ve satış ekiplerine danışarak müşterilerin en çok nelerden bahsettiklerini analiz edin. Size iletilen bu geri dönümleri puanlayarak en ideal olanları, çalışmanızda kullanacağınız “aday sorgu kelimeleri” olarak bir kenara kaydedin. 
Müşterinin en çok arama yaptığı kelime gruplarını, yani “sorgu adaylarını” tespit ettikten sonra, bu sorulara en iyi şekilde nasıl cevap verebilirsiniz, buna odaklanın. 

2. Müşterilerin en çok sordukları bu sorular üzerine araştırma yapın.

Bu araştırma için tek bir yöntem yok. Ancak en ideal yöntemlerden birisi şudur:
Google’ın özellikli kutucuklarda nasıl davrandığını, genel arama kutucuğunda sizi nasıl yönlendirdiğini anlamaya çalışın. Örneğin, herhangi bir kullanıcı gibi siz de arama yapabilirsiniz. Ürününüzle veya servisinizle ilgili bir arama yaptığınızda, Google size konuyla ilgili hangi arama terimlerini, kelime gruplarını, anahtar kelimeleri öneriyor? Google’ın size göstereceği bu ideal terimler müşterilerinizin yapacakları aramalarda yine Google tarafından onlara da tavsiye edilecektir. 
Konuyla ilgili uzmanların tespiti, Google’ın özellikli kutucuklarda göstermeyi tercih ettiği içerikler, sadece soruya direkt olarak cevap veren site içerikleri değil, bunun ötesinde; ayrıntılı ve derin bilgi içeren siteler!

3. Sorgulara cevap veren web içeriklerinizi kontrol edin!

Bu kez, potansiyel müşterilerin sordukları sorulara cevap verebilme konusunda başarılı olan sayfalarınızı tespit etmelisiniz. Başarı gösteren bu sayfalar sizin bu yarıştaki en değerli aracınız olacak. Bu sayfaları geliştirmek için neler yapabilirsiniz? Kimi sayfalar sorulan soruya cevap vermesi nedeniyle değerlidir, bazen de içeriğinizi daha detaylı olarak zenginleştirmeniz gerekir. Çok kapsamlı bir editörlük çalışmasından bahsetmiyoruz. Çünkü bu sayfalar başarıya zaten çok yakınlar. Bu konuda bol bol deney yapmayı ihmal etmeyin, hangi optimizasyonların sizi öne çıkardığını tespit etmeye çalışın. 

4. Sorgulara cevap vermede başarısız gördüğünüz sayfaları optimize edin.

Daha başarısız olan bu sayfalar için yeni içerikler üretin veya içerikleri yeniden yazın. Sorgulara direkt olarak cevap sunan alanlara link verin. Uzmanlar bu işlemin sayfalara değer kattığı görüşündeler. 

5. Kendi sektörünüzde, karşınıza çıkan en yaygın “özellikli kutucukları” inceleyin.

İncelediğiniz sorguların size gösterdiği özellikli kutucukları analiz edin, hangi formattalar? Sizin içeriğiniz de aynı formata yakın mı? Örneğin; özellikli kutucuklarda karşınıza çıkan içerik maddeler halinde mi sıralanmış? Bir tablo mu? Yoksa sadece bir paragraf mı? Bu tür sorular size mutlaka yol gösterecektir ve ilgili içeriklerinizi benzer formata taşıyabilirsiniz. 

6. İçeriğinizi tamamlayın ve yükleyin.

Bu adımları tamamladığınızda, artık o ünlü bekleme evresi başladı demektir. İçeriklerinizi yükledikten sonra eğer yeni bir web sitesiyseniz Google Submit URL aracını kullanarak, yeni içeriğinizin fark edilme sürecini hızlandırabilirsiniz!

7. Test et, ölç, yinele!

Aslında bu, bir döngü ve süreç. Aşağıda size bu döngüyü basitçe açıklıyoruz:
Beyin fırtınası çalışmaları yapın ve yeni içerikler dizayn edin. İçeriğinizi yükleyin. Google özellikli kutucuklarda görünür olmayı başardınız mı? Cevabınız hayır ise başa dönün. Cevabınız evet ise öncelikle tebrikler. Featured Snippets’taki konumunuzu düzenli olarak denetlemeniz gerekiyor. Yani, başarınızın sürekliliği olmalı. Başarınız sürekli değilse tekrar başa dönün. Hepsi bu kadar!

8. Yukarıdaki bu döngüde sürekli bir başarı gösterebiliyorsanız, bunu ölçümleyin.

Başarınızı model alarak, diğer sayfalarınızı da buna göre optimize edebilirsiniz. Eğer sayfalarınızın yapısı birbirine benzerlik gösteriyorsa, işiniz daha kolay!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim