SEO Rakip Analizi ve Araçları
Buna casusluk demeyi çok etik bulmuyoruz; ama rakipleriniz SEO konusunda ve sıralamalarda nerede, analiz edebilirsiniz. Üstelik birazdan okuyacağınız bu teknikler birer sır değil.
1. Adım: Open Site Explorer Aracı
Moz, SEO ile ilgili birçok yardımcı araç üretiyor. Open Site Explorer da bunlardan biri. Bu araç en tepede yer alan siteleri ve backlink’leri tespit etmeye yarıyor. Bu araç yardımıyla rakiplerinizin web adreslerini girerek, “domain authority” denilen bir ölçümlemeyle karşılaşacaksınız. Bu ölçümleme size analiz ettiğiniz sitenin sıralamalardaki başarısı ile ilgili 100 üzerinden bir skor gösterir. Tüm bu analizlerde, işin içine backlink’leri de dahil ettiği için harika bir tahmin aracıdır diyebiliriz.
2. Adım: Rakip Analizi
Bir miktar bütçe ayırarak, dört farklı rakibin durumuyla, kendi durumunuzu karşılaştırabilirsiniz. Eğer böyle bir bütçe ayırmak istemiyorsanız, 1. Adımdaki gibi, rakiplerinizi tek tek girerek performanslarını not alabilir ve karşılaştırmalar yapabilirsiniz.
Bu adımdan sonra Google’da aramalar yapacaksınız. Fakat bu analiz amaçlı aramalarda Google’ın “Gizli Pencere” özelliğini kullanmayı unutmayın. Gizli pencereyle birlikte, internet geçmişinizden bağımsız bir şekilde arama yaparsınız. Doğru sonuçlara da ancak bu şekilde ulaşabilirsiniz.
Sektörünüzle ilgili aramalar yapmalısınız. Aramalarınıza işletmenizin lokasyonunu eklemeyi de unutmayın. Anahtar kriterlerden biri, domain otoritesidir. Eğer rakipleriniz bu anlamda sizden öndeyse mutlaka bir SEO ajansından destek alın.
3. Adım: Backlink Profili
Bildiğiniz gibi backlink’ler, Google algoritmasının temelini oluşturur. Daha doğrusu, sıkça değindiğimiz domain otoritesi, backlink’ler göz önüne alınarak belirlenir. Bu yüzden, bir link geliştirme stratejiniz mutlaka olmalıdır.
2008’lerde ücretli olarak backlink hizmeti veren şirketler vardı. Fakat Google tüm bu işletmeleri ve spam davranışı gösteren yapıları tespit etti. Ücretli olarak backlink satın alan tüm sayfalar cezalandırıldı.
Link geliştirmekten bahsederken söylemek istediğimiz şey bir dijital PR çalışması yapmak. Sizin sitenize yönlendirme yapan, yüksek kalitedeki sitelerden backlink kazanmalısınız. Bu konuyla ilgili birçok sıra dışı ve etkili tekniği sizlerle daha önceki yazılarımızda paylaşmıştık. Okumanızı tavsiye ederiz.
4. Adım: Pazar Farklılıkları
Yukarıdaki adımları uyguladığınızda, hitap ettiğiniz pazarın ve aynı şekilde rakiplerinizin de içerisinde bulunduğu endüstrinin, domain otoritesinde farklılıklara neden olduğunu göreceksiniz. Ama örneğin, tüm Türkiye gibi geniş bir coğrafyaya hitap eden bir e-ticaret sitesiyseniz, Open Site Explorer aracının size gösterdiği değer en azından 40 olmalı. Diğer bir bakışla, rakipleriniz de domain otoritesinde 40’ın üzerinde skor alabiliyorsa, işte o zaman onları da önde gelen rakipler listenize dahil edebilirsiniz.
Rekabetin yoğun olduğu yerlerle ilgili aramalar yapın. Böylece, daha etkili bir SEO stratejiniz olacaktır. Başlıkta da belirttiğimiz gibi kendi pazarınızla, hatta hitap ettiğiniz pazarın en çok rekabet ettiği ürün veya konuyla ilgili aramalar yapın.
5. Adım: Stratejinin Tamamlanması ve Uygulanması
Fark etmişsinizdir ki yazımızda en çok domain otoritesine değindik. Çünkü en etkili sıralama kriterlerinden birisidir. Sektörünüz dahilinde önde gelen web sitelerinin bir listesini oluşturun. Bu sitelere içerikler gönderin ve yayınlamalarını isteyin. Eğer kaliteli ve ihtiyaç duydukları içerikler sağlamayı başarabilirseniz, bu teklifi kabul edeceklerdir.
Dış içeriklerin yanında, site içi içerikleriniz için de profesyonel editörlerden destek alabilirsiniz. Bazı şirketler, endüstrilerinde önde gelen isimlerle 5 dakikalık bir röportaj yapıyorlar ve ortaya çok zengin, güncel, bilgilendirici içerikler çıkıyor! Bu yöntemi deneyebilirsiniz!
Son olarak, tüm bu süreçleri düzenli olarak devam ettirecek bir ekip üyeniz olmalı. Çünkü içerik üretiminde bir bütünlüğü, konsepti temsil etmek gerekiyor. Yazılarınız birbirleriyle ilgili olmalı ve bir tutarlılık sergilemeli.
Bir Önceki Makalemiz : E-Ticaret Sitelerinde Fark Yaratacak 5 SEO Tekniği
Bir Sonraki Makalemiz : SEO Başarı Faktörleri ve Periyodik Tablosu