İçerikleri SEO Uzmanı mı hazırlamalı? Yoksa Editör mü?

İçerikleri SEO Uzmanı mı hazırlamalı? Yoksa Editör mü?

SEO ve içerik pazarlaması birçok noktada kesişirler. Ancak yine de birbirinden farklı disiplinler oldukları, tartışmasız bir gerçektir. Bu yüzden birçok insan tarafından merak edilen bu konuyu ele almak istedik. Globalde bu soruya ne tür yanıtlar verilmiş? İçerik optimizasyonunu kim yapmalı; SEO uzmanları mı yoksa içeriği yazan kişi mi?
Sadece SEO konusunda değil, dijital dünyada 20 yılın üzerinde deneyim sahibi olan profesyoneller, her işi yapan bir tek adamla değil, o işin uzmanıyla çalışmak isterler. Çünkü SEO konusunda bile, detaylı incelendiğinde farklı uzmanlık alanları vardır. 
Yani her işi uzmanına bırakmak lazım. Peki, içerik optimizasyonu konusunda uzmanlık kimin elinde? Site içi optimizasyon, SEO süreçlerinde önemli bir yere sahiptir. Yani, içerikler de SEO’nun bir parçasıdır. Peki bu, içeriği en iyi şekilde optimize edecek kişinin SEO uzmanları oldukları anlamına mı geliyor? Eğer öyleyse, nasıl?

Teknik ile Kreatif Karşılaştırması

SEO, sadece Google’da ilk sıraya yerleşme çabası değildir. Global makaleleri incelediğinizde bu işin yaratıcılık gerektiren tarafları da olduğunu görebilirsiniz. 
WordPress siteler dahil, birçok siteyi incelediğinizde %50 – 80 kadarının site yapısı odaklı kurgulanmış olduklarını görürsünüz. Site içeriklerine çok fazla rol vermezler. 
Ancak bu, içeriğin özellikle de SEO açısından değerlendirildiğinde, önemsiz olduğu anlamına gelmez! Açıkçası, ikisinin döngüsel bir ilişkisi var diyebiliriz. Eğer teknik SEO yapılmıyorsa, içeriğin başarısı düşer ve üzerine düşeni yapamaz. Bu yüzden içerikler ne kadar değerli olurlarsa olsunlar, mutlaka optimize edilmeliler! Yani, teknik SEO açısından da ele alınmaları şart. 
Bunu dile getirmek kolay, ama uygulaması hem zaman hem de bütçe gerektirebiliyor. 

İçerikte SEO Uzmanının Rolü

İçerikte SEO uzmanının başlıca rolü anahtar kelimeleri belirlemektir. İçeriği yazan kişi, saatlerini harcayıp hangi anahtar kelimelerle çalışılması gerektiğini belirleyemez. Çünkü tamamen teknik ve derin bir araştırma için vakti yoktur. 
İçerik yazarının görevi, SEO uzmanı tarafından verilen anahtar kelimeleri doğru şekilde, doğal bir dille kullanmaktır. İçerik üretiminin ardından SEO uzmanı, içeriğin teknik SEO açısından uygun olup olmadığını tekrar analiz eder. 

İçerikte Yazarın Rolü

Şöyle söylemek mümkün. Bir içerik yazarı, SEO konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Çünkü iyi içerik üretimi için arama motorlarının nasıl çalıştığını mutlaka bilmek gerekiyor. 
Yazar daima okuyucu, daha doğrusu site ziyaretçisi odaklı olmalıdır. Siteyi ziyaret eden kullanıcıların öncelikli ihtiyaçlarına cevap veren nitelikte içerikler üretmelidir. 
Bu çalışma disiplinine uyulduğu halde, SEO uzmanı yine de teknik detay önerilerde bulunabilir. 

Sonuç:

Her insan, özellikle de günümüz eğitim sisteminde hem teknik hem de yaratıcı olamayabiliyor. Bu yüzden bizim önerimiz; SEO uzmanının içerikteki teknik konulara, yazarın ise içerikteki kreatif taraflara odaklanması. Ve bir ekip olarak çalışılması! Kimse, SEO uzmanından harika yazılar beklememeli, aynısı içerik yazarı için de geçerli. Yani; içerik yazarından da uzmanlık derecesinde teknik SEO bilgisi beklenmemelidir. Karşılıklı bilgi paylaşımının ise kimseye zararı olmaz, hatta gereklidir de!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim