Google Güncellemeleri İle Başa Çıkma Teknikleri

Google Güncellemeleri İle Başa Çıkma Teknikleri

Google güncellemeleri karşısında hazırlıklı olmak, olmamaktan daha iyidir. SEO dünyasının uzmanları bu ani ve habersiz güncellemeler için “fırtına” benzetmesini kullanıyorlar ve bu fırtınaya karşı ne tür önlemler alabilirsiniz, sizin için bu SEO tekniklerini bir araya getirdik!

İlk Adımımız Haberleri Takip Etmek!

İlk yapmanız gereken, Google güncellemeleri ile ilgili haberleri sıcağı sıcağına paylaşan, bizim gibi profesyonel yayınları takip etmek! Böylece herhangi bir güncelleme şüphesi veya duyurusu yayınlandığında, analize alacağınız takvim aralığını buna göre oluşturabileceksiniz.
 
Güncelleme ile ilgili tarih aralığı netleştikten sonra işe Google Search Console kontrolüyle devam edin. En önde gelen sayfalarda karşılaştırmalar yaparak, herhangi bir Google güncellemesinin etkisini göstermiş olduğu tarihe dair işaretler yakalayabilirsiniz.
 
Gerçekleşmiş olan güncellemenin etki yaratmaya başladığı tarihe dair tahmininizi belirledikten sonra, bu tarihten önceki 2 haftayı ve sonraki iki haftayı da içine alan bir skala oluşturun. Bu skala içerisindeki verileri Excel olarak dışarı aktarın. Eğer Excel ile aranız iyiyse, Excel’de bu skala dahilindeki değişimleri gösteren yeni bir sütunu kolaylıkla oluşturabilirsiniz.
 
Bu tür analizlerde genellikle ilk olarak pozitif değişimler incelenir. Değişimleri hesaplayan Excel sütununuzu oluşturduktan sonra 0’dan büyük olan değerleri filtreleyin. 
Bu analiz sürecinde devam ederken farklı kaynaklardan da veriler alacağız ve hepsini bir araya getireceğiz. Böylece tüm veriler ışığında durumumuza kritik SEO noktaları çerçevesinden bakabilmiş olacağız. Şimdi, devam etmeden önce herhangi bir kalıp model oluşmuş mu oluşmamış mı GSC (Google Search Console) verilerini gözden geçirmek gerekiyor.
 
Bu tür kalıp modellerin oluşup oluşmadığını anlayabilmek için aynı metriklere sahip sayfalar var mı yok mu, bunu incelemelisiniz. Normal dışı değişimler var mı, filtrelemeniz gerekir. Örneğin; eğer web sitenizdeki önde gelen sayfaların genel bir değişim oranı varsa (mesela 0.1 ile 0.3 aralığında seyrediyor diyelim), Excel’de bu aralığın dışında kalan değişimleri filtreleyen yeni bir sütun oluşturun. Biz kendi analizimizde 0.5 ile 0.99 aralığındaki değişim oranlarını inceleyeceğiz.
 
Şimdi, elimizde analiz için gerekli olan verileri oluşturmuş olduk. Artık benzer değişimler gösteren sayfalara göz atabiliriz. Pozisyon değişimleri benzerlik gösteren ve ortalama bir pozisyona ve ortalama bir tıklama oranına sahip sayfalar iyi birer işarettirler. 
Şu an ilerlediğimiz gibi sadece Googel Search Console verilerine bakmak yeterli değildir. Pozitif yönde değişimleri içeren elimizdeki şu anki data seti, bütün olarak “ortak veri elementlerine” sahip değiller.

İkinci Adım Tarama Araçları 

İkinci adım olarak crawler kullanacağız. Veri toplama hızı yüksek olan araçlar tercih edebilirsiniz. Daha önceki makalelerimizde önde gelen araçları sizlerle paylaşmıştık, örneğin; Screaming Frog tercih edebilirsiniz. Bu adımda, analize dahil ettiğiniz değişim oranlarına sahip URL’lerin bir listesini bir metin dosyasına kopyalayıp yapıştırın. Ardından, Scream Frog’ta liste opsiyonunu kullanarak URL’lerde crawl gerçekleştirin.

Aslında tüm bu analizlerin genelinde yakalamak istediğimiz şey, benzer değişimler veya değişimlerdeki benzerlik de diyebiliriz. Bu adıma kadar doğru bir şekilde geldiyseniz karşınıza mutlaka benzerlikler çıkacaktır. Örneğin, biz kendi analizlerimizde sayfa boyutu ve cevap verme süreleri ile ilgili korelasyonlar yakaladık. Artık elimizde büyük resmi görmemiz için yeterli veri var.
 
Şimdi geriye sadece etkileşim metriklerinin dışa aktarılması işi kaldı. Bu dışa aktarım işlemini Analytics paketiniz üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Google Analytics; Site İçeriği’nin altında, Landing Pages raporunun içerisinde bunu size sağlıyor. Eğer Google Analytics kullanıyorsanız “Site Hızı> Page Timings Raporu” yolunu izleyerek veriyi buradan da dışa aktarın.
 
Verilerin bütününü görmek için bir konsolidasyon yani birleştirme aracına ihtiyacımız var. Birleştirme ile ilgili problem yaratan nokta şu ki Google, URL’ler için Google Analytics ve Google Search Console’da aynı formatı sağlamıyor! Neyse ki bu URL’leri belirli bir standarda kavuşturmak için kullanabileceğiniz ücretsiz araçlar bulunuyor (Seoweather’da bu aracı bulabilirsiniz).
 
Yapmanız gereken işlem çok basit. GSC’daki ve Screaming Frog’daki URL’leri ayrı ayrı bu araca kopyalayıp yapıştırın. Aracın size çıkardığı URL’leri, Excel’de yeni birer sayfa açarak GSC ve Screaming Frog için tekrar kopyalayıp yapıştırın. 
Şu an verilerin bir araya getirilmesi için Excel sayfalarının birbirlerine bağlanması ve bir arama değeri atanması gerekecek. Ya da bu iş için eğer bilgi sahibiyseniz veri tabanı araçları da kullanabilirsiniz. Büyük veriler için Access kullanabilir ve verileri kolaylıkla bir araya getirebilirsiniz. URL’leri, bağlantı sütunu olarak kullanırsanız, korelasyonları yakalamak istediğiniz tüm ana veri elementlerini içeren bir Excel sayfası oluşturabilirsiniz demektir!

Verilerin değerlendirmeye alınmasından önce benzer veri rakamları gösteren URL’ler ayrı olarak sayfa bazında ele alınmalılar. 
Korelasyon gösteren tüm metrikleri bir doküman haline getirin. Bizler kendi çalışmalarımızda şöyle bir sonuca ulaştık. Pozitif değişim gösteren tüm sayfalar 2 noktada korelasyona sahiptiler. Sayfa yüklenme hızı 4 saniyenin altındaydı ve siteden çıkma oranı da %33’ten daha düşüktü.
 
Bu analiz projemizdeki son adım ise negatif değişimler için de bir filtreleme yapmak ve ciddi oranda düşüş göstermiş sayfaları ayrı bir şekilde değerlendirmek. Bu yolla, teorinize geçerlilik kazandırmış olacaksınız. Sayfa yüklenme hızı ve siteden çıkma oranı, pozitif değişimlere ait bir önceki data setiyle aynı mı yoksa daha mı yüksek? Eğer karşınıza çıkan resimde negatif metrikler, spektrumun karşı tarafında kalmışsa, artık negatif pozisyonları pozitife çevirmek için ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz demektir. Herhangi bir algoritma güncellemesinin ardından yapılan sayfa geliştirme çalışmalarını, yeniden yapmanız gerekiyor!
 
Kalite güncellemeleri SEO için altın madeni gibidir. Resmi olarak duyurulmuş bir algoritma güncellemesinin ardından bu analizleri gerçekleştirebilir ve gizli noktaları keşfederek rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim