Kullanıcı Niyetini Anlama Rehberi

Kullanıcı Niyetini Anlama Rehberi

Bir e-ticaret siteniz varsa ve satışlarınızı artırmak istiyorsanız, kullanıcı niyetini anlamalısınız. Böylece, kullanıcıların hangi kelimelerle ne tür aramalar yaptıklarını bilirsiniz. İçeriklerinizi buna göre hazırlarsınız. Bu da, satışlarınıza olumlu şekilde yansıyacaktır. 

2011 yılında Google “Gerçeğin Sıfır Noktası” olarak isimlendirdiği bir terim ortaya attı. Bu terim, kullanıcının Google’da bir ürün satın almak için gerçekleştirdiği aramaları (yeniden aramaları) ifade ediyor! 

Kullanıcılar, e-ticaret sitenizdeki ürünlere örneğin bir reklam yoluyla ulaşmış olabilir. Sayfanızı ve ürünlerinizi incelediğinde, satın alma kararı verebilmesi için bu süreci çok iyi şekilde planlamalısınız. 

2019 yılında, internetteki potansiyel müşterileri, doğru yerde ve doğru zamanda yakalamak, satış başarısı için çok önemli! İnternet dünyasındaki potansiyel müşteriler satın alma kararlarını hemen vermeyebilirler. Ama, artık bir ürünü satın almaya karar vermişlerse, bu kez kolay ulaşılabilir olmanız gerekiyor. Müşterinin zihninde, doğru hamlelerle yer edinmiş olmalısınız. 

Yukarıdaki aksiyonların hepsi, aslında içerik üretimiyle ilgili. Peki, başarılı içerikleri nasıl üretebilirsiniz?

SEO için kullanıcı niyetini anlamak ne demek?

Başarılı bir SEO kampanyası için kullanıcı niyetini anlamak, olmazsa olmazlardandır. Birçok yazımızda bu konuya sık sık vurgu yapmamızın nedeni de bu. 

Kullanıcı niyeti kavramını genel olarak 3 başlık altında toplayabiliriz:

1. Bilgilendirici Sorgular (Google’da yapılan aramaları kastediyoruz)

2. İşlemlerle İlgili Sorgular (Ticaret, satış vb.) 

3. Yer/Konum Bildiren Sorgular 

Bir e-ticaret sitenizin olduğunu, giyim ürünleri sattığınızı düşünelim. Şimdi de, kullanıcı niyetini yukarıdaki bu 3 genel gruba göre tek tek ele alacağız. 

Bilgilendirici Sorgular 

Kullanıcı, bir ürünle ilgili yeterli bilgiye sahip değilse, mutlaka bilgilendirici aramalara başvuracaktır. Bu tür aramalarda müşterilerin karşısına çıktığınızda, satın alma davranışlarını daha kolay bir şekilde yönlendirebilirsiniz. 

Örneğin; müşterileriniz, e-ticaret sitenize, gece kıyafetleri konusunda bilgilenmek için uğramış olabilir. Son trendleri merak ediyor olabilir. Kadınların veya ünlü isimlerin en çok hangi tarz kıyafetleri tercih ettiklerini merak ediyor olabilir…vb. 

Bu tür içerikler üretirken, anahtar kelimeler size yol gösterecektir. Ayrıca, Google’ın “İnsanlar Ayrıca Bunları da Sorguladı…” sorgu özelliğini her gün daha çok geliştirdiğini hatırlamakta fayda var. Anahtar kelime stratejilerinizde, bu tür ek sorgu alanlarını da mutlaka değerlendirin. İçeriklerinizde kullanacağınız doğru kelimeleri (SEO başarısı getirecek kelimeler) bu şekilde daha kolay netleştirebilirsiniz. 

İşlemlerle İlgili Sorgular 

İşlem sorguları, ürün alma kararı vermiş müşterilerinizle ilgilidir. Bu kişiler, e-ticaret sitenize artık ürün alma kararıyla gelmiş olduğu için, odaklanmanız gereken alan, ürün kategorileridir! Hatta, ürünler hakkındaki ayrıntılı bilgiler de buna dahil. 

Aşağıda, kullanıcıların arama yapabilecekleri birkaç örnek cümle (kullanıcı niyeti) paylaşıyoruz:

• Gece kıyafeti almak istiyorum

• 2.000 TL’nin altında gece kıyafeti 

• XYZ marka gece kıyafeti 

• Online satın al + ürün kodu

Web dünyasında başarılı olmak için, işlem sorgularına yönelik aramalarda da etkin olmanız ve bir yer edinmeniz gerekiyor. 

Yer/Konum Bildiren Sorgular

Yer, konum bildiren sorgularda, asıl kastedilen yer ve konum, e-ticaret sitenizin ta kendisidir! Site optimizasyon koşulları net ve belirgindir. 

Buna en iyi örnek, adı herkesçe bilinen büyük markalardır. Alışveriş yapacak olan kullanıcı, aramalarda direkt markanın web sitesini veya marka adını yazacaktır. 

Kullanıcı niyetinin Google ile ilişkisi nedir, nasıldır?

Google, kullanıcı niyetini çok önemser. Çünkü, kullanıcılara daima en iyi sonucu göstermek ister. Bu konuda hazırlanmış bir “kalite belirleyici rehber” bile var. 

Bu rehbere göre Google, aramaları 3 büyük gruba ayırıyor. Yukarıda bu 3 grubu zaten tek tek inceledik. 

Kullanıcıları harekete geçirmek

Doğru içerikleri ürettiğinizde, kullanıcılar web sitenizi ziyaret edeceklerdir. Ancak, onları harekete geçirecek özel anahtar kelimeleri de bilmek ve kullanmak gerekiyor. 

Bu anahtar kelimelerin analizi için, profesyonel bir veri çalışması (anahtar kelime hacmi vb.) yapmanız şart.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim