Site İçi Link Geliştirme Teknikleri ve İç Link Dağılımı

Site İçi Link Geliştirme Teknikleri ve İç Link Dağılımı

Backlink’lerin ne kadar önemli olduğu ortada. Ancak, hem kullanıcı deneyimini iyileştirmek, hem de SEO başarısı adına, web sitenizde gerçekleştireceğiniz iç link tasarımları size çok büyük faydalar sağlayacaktır. Aşağıda özet olarak iç linkleme konusunu anlatıyoruz. Daha detaylı bir site içi link inşası ve site navigasyonu konusunda bilgi almak isterseniz tıklayın.

İç Linklerin Fonksiyonu ve Faydaları

İç linklerin fonksiyonunu ve SEO açısından getirdiği faydaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
 * Arama motoru botlarının (böceklerinin) daha önce girmekte zorlandıkları alanlara daha kolay erişebilmelerini sağlar. 
 * Çapa tekstler ve linklerde kullanılan anahtar kelimeler yardımıyla, web siteniz kategorik olarak çok daha iyi bir şekilde organize edilmiş olur. 
 * Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar bu linkler sayesinde web sitenizle çok farklı kanallardan etkileşime girerler. Bu da, ziyaretçilerin sitenizde vakit geçirmeleri ile ilgili çok daha iyi (ve uzun süreli) bir deneyim yaşayacakları anlamına geliyor. 
 * Kullanıcılar, ne aradıklarına hızlı bir şekilde eriştiklerinde bundan memnuniyet duyarlar. İşte çapa tekstler (anchor text) bu memnuniyeti yaratabilmeniz için bir fırsat niteliği taşıyor. 
 * Site mimarisinin oluşturulmasında da fonksiyona sahiptirler. 

UX / Kullanıcı Deneyimi

Aslında, kullanıcı deneyimini geliştirmek, iç linklerinizin yapısıyla temel bir ilişki içindedir. Başka bir deyişle, fonksiyonel bir açılır menü ve kullanıcının aradığı içeriğe çok kolay bir şekilde ulaşabilmesi demek, aynı zamanda kullanıcı memnuniyeti demektir. 
Kısacası, günümüzün en popüler başlıklarından birisi olan UX dendiğinde, iç linkleri ihmal edemezsiniz. Bu da, bu linklerin önemini açıkça ortaya koyuyor! 

Link Otoritesi

Backlink’lerle karşılaştırıldığında iç linkler Google algoritması ile direkt bir etkileşim kurmazlar. Fakat bu noktada iç linklerin sağladığı fayda, bir sayfadan diğerine akış gösteren (sirkülasyon) bakclink otoriterliği akışını artırmasıdır. 

Site Mimarisi

İç link yapılandırmanız, piramit formunda olmalıdır! Ana sayfa, bu piramit benzetmesinde en tepededir. Tam altında ise köşe taşı sayfalarınız yer almalıdır (Örneğin; kategori sayfaları). 
Web sitenizin otoriterliği en yüksek sayfası, ana sayfanızdır. Çünkü en çok sayıda backlink kazanacak olan sayfa bu sayfadır. 
Tüm bunlar bize aslında sitenizdeki navigasyon barlarının ve menünün fonksiyonel olmasının ne kadar büyük bir önem arz ettiğini anlatıyor! 

İçerik Linkleri

Sitenizdeki içerikleri, sadece daha çok indeks için birer fırsat olarak görmeyin. Buna ek olarak yine UX açısından yardımcı bir role sahiptirler. Bir içeriğinizde, doğru bir yerde, kullanıcının deneyimini iyileştirecek bir link yarattığınızda, kullanıcının memnuniyeti artacaktır. (Örneğin; uzun bir içeriği okumayı bırakarak, aradığı asıl konuya işaret eden linke tıklamak ya da “Devamı için burayı tıklayınız.” gibi)

Sonuç:

Konu link geliştirme olduğunda ne yazık ki, “UX” ve “SEO açısından değerli bir mimari oluşturmak” gibi önemli başlıklar ihmal edilebiliyor. Oysa, her iki başlık da, iç link yapısı önemsenerek, ciddiye alınmalıdır! Şu an herkes backlink’lerin popülerliğine kapılmış olsa da, sofistike bir iç link yapısıyla, tüm bu çalışmalara destek sağlayabilirsiniz. Böylece, web sitenizin tümünü kapsayan bir şekilde değer yaratmış olursunuz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim