RankBrain için 5 SEO Tekniği

RankBrain için 5 SEO Tekniği

RankBrain için optimizasyon yapmak zor görünebilir, ama imkânsız da değil! Google, bildiğiniz gibi 2015 yılında öğrenebilen bir sıralama programını devreye soktu. Daha önceki yazılarımızda RankBrain hakkında oldukça fazla detay paylaşmıştık. 
RankBrain için sıralama faktörlerinin en gözdesi dendiğini hatırlatalım. İşte bu yüzden herkes RankBrain’e uygun bir optimizasyon için neler yapabileceğini tartışıyor.
İşte yapılabileceklerin bir listesi:

1. Reddedilemeyecek Snippet’lar

WordStream kurucusu ve CTO’su Larry Kim, organik tıklama oranlarının artırılması önerisinde bulunuyor. Çünkü şöyle bir tespiti var. O’na göre RankBrain’in tutarlılığa göre verdiği skor AdWords’teki kalite skorlarına oldukça benziyor. 
Eğer link tıklama oranlarınız beklenenin altındaysa SERP kırpıntılarını (snippets) geliştirmeye çalışın. Sayfa başlıkları ve meta açıklamaların kullanıcının beklentilerine cevap verdiğinden emin olun. URL’lerinizi mümkün olduğunca sadeleştirin, böylece Google’ın gözünde değer bulma şansları artacaktır.

2. Profesyonelleri Model Almak

Uzmanların sıklıkla dile getirdikleri diğer bir yöntemse profesyonel sayfaları model almak. Örneğin; diyelim ki sağlık endüstrisinde Google’ın güvenilir bulduğu ve tüm sıralamalarda ilk sıralarda gösterme eğiliminde olduğu başarılı bir site var. Bu siteye ait yapıyı modellediğinizde (taklit etmek demiyoruz) başarı şansınız artabilir. Duruma tersten bakacak olursak, eğer web sitenizin yapısı sıralamalarda oldukça geri planda kalmış sitelerinkine benziyorsa, bu da başarı şansınızın daha düşük olacağının bir işaretidir. 

3. İçeriğiniz ve Anahtar Kelimeler İlişkisini Gözden Geçirmek

Anahtar kelimeler yıllardır konuşuluyor. Yeni bir SEO tekniği değil. Duruma bu açıdan bakacak olursak, RankBrain anahtar kelimeler konusunda demode davranacak son kişidir, diyebiliriz! Eğer anahtar kelime çalışmalarınızı henüz tamamlamadıysanız artık geç kalmak gibi bir lüksünüz kalmadı. Bu konuda Yulia Khansvyarova gibi uzmanların görüşü, RankBrain’in olumlu değerlendireceği bir SEO çalışması yapmak istiyorsanız, anahtar kelimelere bakış açınızı değiştirmelisiniz. 
Sadece tek bir anahtar kelimeye odaklı içerikler geliştirmekten vazgeçin. Hem anahtar kelime hem de uygun içerik çalışmalarında çeşitliliği yakalamalısınız. Bu çeşitlilik de kendi içerisinde bir bütünlüğü barındırmalı. Kısacası; kaçış yok, emek vermek gerekiyor diyebiliriz. (Anahtar kelimelerden kasıt Meta Keyword değil!)

4. Yazılarınızı Sohbet Dilinde Yazın

Anahtar kelimeler, dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta olsa da yazdığınız içeriklerde kullandığınız dil, bir arkadaşınızla sohbet ediyormuş gibi bir tonda olmalı. RankBrain için değil, okuyucular için yazın!
Amacınız algoritmaları veya sistemleri cezbetmek değil daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaratmak olmalı. Eğer insanlar yazılarınızın kalitesini, işe yararlığını keşfederlerse, algoritmaların bunu fark edeceğinden emin olabilirsiniz. 
Sadece bizlerin değil Google’ın da görüşü bu şekilde. İsmini sık sık andığımız Gary Illyes, konu RankBrain’e geldiğinde yapılabilecek en iyi optimizasyonun insan gibi düşünmek olduğunu söylüyor:
“Yazdığınız içeriklerin samimi, insancıl olmasına dikkat edin. Eğer yazım şekliniz tıpkı bir makineyi andırıyorsa RankBrain bunu fark edecektir ve büyük ihtimalle de rahatsız hissedecektir. 
Eğer şimdiye dek oluşturmuş olduğunuz bir içerik sitesi veya sayfası varsa, birkaç kişiye yazılar hakkında ne düşündüklerini, yazıları doğal bulup bulmadıklarını sorun. Eğer aldığınız geri dönümler yazılarınızın günlük yaşamda kullandığımız tonda yazılmış olduğunu söylüyorsa doğru yoldasınız. RankBrain için gerekli olan optimizasyonu yapmışsınız demektir.”

5. Sıralama Faktörlerine Kendi Endüstriniz Özelinde Yaklaşmak

Artık birçok, globalde isim yapmış SEO uzmanından her gün duyuyor olduğumuz gibi, sadece bir tek veya bir grup sıralama faktörü yok. Uzmanlar, RankBrain’in farklı sıralama faktörlerini, farklı sektörleri de işin içine dahil ederek yine farklı yorumladığını belirtiyorlar. Bunun yanında RankBrain, kullanıcının niyetini de işin içine katıyor. 
İçeriğinizin hedefi ve içeriğinizle ilişki kuran kullanıcının niyeti çok çeşitli! Bazen ihtiyacınız olan içeriğin çok yeni olmasıdır. Bazen asıl hedefiniz yüksek etkileşimdir. Yani, içerikler konusunda yeni bir dünyanın kapılarının açılmış olduğunu söyleyebiliriz; çünkü oyunun kuralları (hatta hakemi) değişti ve artık çeşitlilik daha fazla. 

Sonuç:

Konuya, verilen tavsiyeler açısından yaklaştığımızda RankBrain için optimizasyon yapamayacağımızı ama optimizasyon çalışmalarımızda RankBrain’i aklımızda bulundurmamız gerektiğini söyleyebiliriz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim