Google Haziran Güncellemesi Haberi Doğru Mu?

Google Haziran Güncellemesi Haberi Doğru Mu?

Google’daki sıralamanızda veya organik trafiğinizde önemli değişimler fark ettiniz mi? Google, 25 Haziran’da geniş kapsamlı bir algoritma güncellemesi yapmış olabilir!  
Google, geçtiğimiz Pazar günü, yani bayramın birinci gününde, arama algoritmaları için büyük bir güncellemeye gitmiş olabilir. Google’ın resmi isimlerinden gelen ilk açıklamalar, her zaman olduğu gibi neredeyse aynı. John Mueller’in ilk açıklaması şöyle: “Her zaman, sürekli olarak güncelleme yapıyoruz.”. Haber, henüz bir spekülasyon ama sektörün önde gelen isimleri aralarında neler tartışmışlar, fikirleri neler, bunlara da hızlıca değineceğiz!
Görünen o ki, son birkaç gün içerisinde gerçekten de etki yaratan bir algoritma değişimine gidilmiş; çünkü yarattığı etkiler bugün de devam ediyor. 
Google, henüz resmi bir açıklama yapmadı. Mozcast, SERPMetrics, Algoroo, Advanced Web Rankings, Accuranker, RankRanger ve SEMRush gibi otomatik izleme araçlarının gösterdiği verilere göre, haber doğru!

Profesyoneller Neler Söylüyor?

Endüstride önde gelen SEO profesyonellerinin Tweet’lerini de inceledik. Son günlerde yaşadıkları tecrübeler dikkate alınması gereken türden haberler içeriyor! Örneğin; Deepak Kumar sıralamalarda normal dışı dalgalanmalar yaşadığını açıkça ifade etmiş. Öyle ki; kimi anahtar kelimeler hızlı bir artış kazandırmışken, kimileri arama sayfalarında ilk sıradaki yerlerini kaybedip, 3. sayfalara kadar düşüş yaşamış!
İlk sayfadaki yerini kaybeden sitelere dair haberler bununla da sınırlı değil. Arama sonuç sayfalarında düşüş yaşayan (değişim yaşayan dersek daha doğru olabilir) sitelerin sayısı bir hayli fazla. Siz de, izleme ve analiz araçlarınızdaki verileri ve sıralamanızı kontrol ettiğinizde, şaşırtıcı sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Kontrol etmekte fayda var. 
John Mueller, bugün (28 Haziran) paylaştığı bir Tweet’te her şeyin normal olduğunu savunmaya devam etmiş. Konuşulanların söylentiden ibaret olduğunu söylüyor. 
Farklı kaynakları araştırdığımızda birçok webmaster, ciddi oranda etki yaşadıklarını belirtmişler. Bu da, haberin genel anlamda doğru olduğunun gerçek bir kanıtı. Kimi yorumcular, etkinin sadece hafta sonu yaşandığını, pazartesi gününden itibaren bir normalleşme sürecine girdiklerini ifade etmişler. Güncellemenin 25 Haziran’da değil, 23 Haziran’da yapıldığını savunanlar da var.

Güncellemenin Hadefinde Kimler Var?

Peki algoritma güncellemesinin ana hedefi neydi diye soracak olursanız, ilk yorumlar, beklendiği gibi “kalite odaklı” bir güncelleme yapıldığı yönünde. Sağlık sektöründe hizmet veren bir markanın, rekabetin yüksek olduğu trafik alanlarında, spam davranışı gösteren backlink’ler yüzünden şu an %75 gibi ciddi bir oranda trafik kaybettiği de paylaşılan yorumlar arasında. Belirttiğimiz gibi, haberler sadece olumsuz yönde değil. Aramalarda 5. sayfada yer alan sitesinin şu an 1. sayfada göründüğünü ifade eden kullanıcılar da var. 
Önümüzdeki günlerde, daha net bilgilerin geleceğinden eminiz. Fakat, Google’ın geçtiğimiz hafta sonu bir güncelleme yapmış olabileceği haberinin doğru olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim