Google Güncellemelerini Takip Etmenin Yolları

Google Güncellemelerini Takip Etmenin Yolları

Google güncellemelerinin başınızı ağrıtmaması için neler yapabilirsiniz? Aslında, birkaç ay önce benzer bir yazıyı kaleme almıştık. Fakat bu yazımız hem daha güncel hem de paylaşacağımız bilgiler çok daha kapsamlı.
Google sizin de takip ettiğiniz gibi güncellemeler konusunda eskisine göre çok daha az sayıda açıklama yapıyor. Bu da, SEO uzmanlarının site trafiğinde yaşadıkları herhangi bir düşüşte, endişeye yol açabiliyor. Fakat, ilginç bir şekilde SEO uzmanlarından Kristine Schachinger, böyle bir endişenin yersiz olduğunu düşünüyor! Neden mi? Cevaplar, yazımızın devamında.
Eskiden Google’ın yapmış olduğu her güncellemeye bir isim verilirdi. Bu da, sitenin hangi algoritma değişiminden etkilendiğini belirlemek üzere bir kolaylık sağlardı. Ama bugün, Google yaptığı güncellemelerle ilgili pek de bilgi paylaşmıyor. Artık tüm güncellemelere, şakayla karışık “Fred” güncellemesi deniyor. 
Aslında bunun en temel nedenlerinden birisi de Google’ın, küçük de olsalar, neredeyse her gün bir güncelleme yapıyor olması. 
Birkaç yıl öncesinde Google birçok algoritma değişimini “sayfa içi” ve “sayfa dışı” olarak ayırıyordu. İçerik ve doğal olmayan optimizasyonlara karşı yeni algoritmalar geliştirmişti. Tüm bu güncellemelerin odağında spam’lerle baş etmek vardı. 
Fakat günümüzde bu algoritmaların çeşitliliği çok daha fazla. Önde gelen diğer bir odak nokta, kullanıcı deneyimini geliştirmek. Hatta konuyla ilgili SEO’nun yeni adının “Search Experience Optimization” olduğunu iddia eden global isimler de olmuştu. 
Google şu an 4 ana kategori ile ilgili güncelleme yapıyor:
* Linkler
* Teknik Problemler
* İçerik Kalitesi
* Kullanıcı Deneyimi
Tabii ki en büyük problem, güncellemenin ne tür yenilikler ve kurallar getirdiğini bilememek. Fakat bunun da çözümü var!

Linklerle İlgili Güncel Durum

Organik SEO’nun belki de en öncelikli konusu linkler! Linkleri değerlendiren algoritmaysa bilindiğini gibi Penguin. Eğer bir site, çok fazla spam nitelikte link barındırıyorsa Google sadece linkleri değil, sitenin kendisini de cezalandırıyor. 
2016 Eylül ayında büyük bir değişim yaşandı! Google, Penguin’i ana algoritmasının bir parçası haline getirdi. Şu an Penguin verileri gerçek zamanlı olarak yenileniyor. Bu yüzden Penguin artık sadece tek başına bir sitede büyük düşüşler yaratacak nitelikte değil!
Evet, spam linkleri ciddi ölçüde etkilemeye devam ediyor ama bu artık sitenin tamamı için geçerli değil. Eğer linkleriniz, sitenin tamamını etkileyecek kadar kötü nitelikteyse, zaten manuel bir “penalty” ile cezalandırılacak olmanız çok olasıdır. 

Teknik Problemler, İçerik Kalitesi ve Kullanıcı Deneyimiyle İlgili Güncel Durum

Yukarıdaki başlıklarda, linklerle ilgili yaptığımız kadar etkili tahminler yürütemiyoruz. Peki, neden? Aslında bu noktada basit düşünmek, çalışkan olmak ve harekete geçmek yeterli! Çünkü Google ne tür siteleri beğendiğini ve öne çıkaracağını açık açık belirttiği birçok doküman paylaştı ve paylaşmaya da devam ediyor. Bu dokümanlardaki ideal web sitesine ulaşmak için elimizden geleni yapmalıyız. 
Google’ın ideal web siteleri hakkındaki kuralları ve düşüncelerini paylaştığı bu dokümanlara aşağıdaki kaynaklardan kolaylıkla ulaşabilirsiniz:
* Search Engine Optimization Starter Guide
* Google Webmaster Guidelines
* Google Quality Raters Guide
Bu dokümanları değerlendirerek, Google için en ideal web sitesini oluşturabilirsiniz. Bilmeniz gereken neredeyse her detay bu kaynaklarda mevcut. 

Sonuç:

İşin daha teknik detayları elbette ki var. Ancak çoğu zaman olduğu gibi tüm detayları bir makaleye sığdırmak imkânsız. Fakat, sizin de fark ettiğiniz gibi, belirli kurallara uyduğunuz taktirde ve spam davranışlar sergilemediğiniz sürece Google güncellemeleri sizin için bir kâbus niteliği taşımayacaktır. Tam aksine, emeklerinizin karşılığını alacağınız güncellemelerle karşılaşacaksınız. Google olsun, kullanıcılarınız olsun, hepimiz aynı hedefin peşinden koşuyoruz. Daha sağlıklı, faydalı, etik ve etkili bir kullanıcı deneyimi! En güncel SEO haberleri ve SEO teknikleri için bizi takip edin!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim