Youtube için SEO Teknikleri

Youtube için SEO Teknikleri

Eminiz ki siz de YouTube arama sonuçlarında en önde gelen kanallardan biri olmak isterdiniz. Rakiplerinize karşı geliştirebileceğiniz en etkili YouTube SEO teknikleri bu yazımızda!
Video pazarlamanın ve YouTube kanallarının ne kadar popüler olduklarını hepimiz biliyoruz. İnsanlar video izlemeyi seviyorlar, bu da; ürün tanıtımlarınız ve satışa dönüşmeleri adına harika bir fırsat. Cisco’nun yaptığı bir araştırmaya göre 2020 yılında video reklamcılığın tüketici internet trafiğinde %80 gibi büyük bir paya sahip olacağı öngörülüyor. 

Peki, YouTube algoritmasına göre ne tür SEO teknikleri uygulayabilirsiniz? 

YouTube da aslında Google gibi bir arama motorudur, en büyük farkı, videolar için geliştirilmiş olmasıdır. YouTube, tahmin edebileceğiniz gibi, oldukça karmaşık bir algoritma kullanıyor. 
YouTube’da öne çıkmanın en temel kurallarından birisi; yeni, taze içeriklerdir! Kullanıcılar “yeni” videolara büyük bir ilgi duyuyorlar. Diğer taraftan, YouTube da bunun böyle olduğunun farkında. Bu yüzden, yeni videolara, sıralamalarda ayrı bir öncelik tanıyor. 
Diğer önemli bir faktör, izlenme süresi. Yani, kullanıcının izlediği videoyu ne kadar süreyle izlemeye devam ettiği! Tıpkı Google’da olduğu gibi, “yüksek etkileşim” alan videolar, YouTube için de sıralamalarla ilgili oldukça değerli bir sinyal. 
Tüm bu sıralama faktörlerine ek olarak YouTube, video sahibinden beklediği tekst bilgileri, kendi algoritmasını beslemek için kullanıyor. Bu yüzden, videonuzun neyle ilgili olduğu hakkında, YouTube’u mümkün olduğunca detaylı bir şekilde bilgilendirmenizi öneririz.
Videonuzu yayınladığınız andan itibaren, ilk 48 ve ilk 72 saat içerisinde yaptığınız optimizasyon çalışmaları, videonuzun sıralamalardaki başarısı adına en kritik saatlerdir. 

Metadata’nın Önemi

YouTube için, “metadata” dendiğinde kastedilenler şunlardır: Video başlığı, açıklama, kullanılan etiketler ve “annotation” (yani ek açıklamalar). Bu yüzden, video görünürlüğünüzü artırmak için tüm metadata bilgilerinizi optimize edin. 
İlginç bir SEO detayı da, video optimizasyonunuza, video kaydından önce başlamanız gerektiğidir! Burada kast edilen; rakip analizidir! Rakipleriniz ne tür videolar yayınlamışlar, izlenme oranları ne düzeyde? Bu ve benzer sorular size, doğru video üretimi ile ilgili, işin en başından büyük avantajlar getirebilir. 

YouTube Etiketleri: Anahtar Kelime Araştırması

YouTube’da kullanmanız gereken anahtar kelimelerle ilgili araştırma yaparken, öncelikli hedefiniz, videonuza trafik kazandırmaktır. Anahtar kelime araştırması için, tıpkı Google & SEO çalışmalarınızda yaptığınız gibi, yardımcı araçlar kullanabilirsiniz (Google Search Console vb.). Ancak, bunun için en iyi adres, yine YouTube’un kendisidir!
YouTube’da, kullanacağınız anahtar kelimelerle, videonuzu belirli bir kategoriye dahil etmek için etiketler (tags) kullanabilirsiniz. Fakat, kullanabileceğiniz etiket sayısı sınırlı. O yüzden, doğru seçimler yapmalısınız. Google SEO’sunda olduğu gibi, “long-tail” anahtar kelime grupları kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, tüm bu etiketlerin videonuzun konusuyla ilgili olması (Önemli not: Eğer, telif hakları sizde değilse; hiçbir marka ismini veya telif sahibi herhangi bir materyali “metadata” optimizasyonlarınızda kullanmayın.)
YouTube, bir yapay zekâ gibi olmasa da, O’na işaret ettiğiniz etiketleri (tags) semantik çerçevesinde anlama konusunda oldukça başarılıdır! 
Doğru anahtar kelimeleri belirlemek adına izlenebilecek en etkili yöntem, izlenme oranı yüksek videoları analiz etmektir. Bu anlamda, rakiplerinizin videolarını analiz etmenizde fayda var. YouTube video etiketlerini gizlediği için; rakiplerin kullandıkları anahtar kelime ve etiketlerle ilgili bilgiye erişiminiz kısıtlı. 
Güzel haber şu ki; bunun için de kullanabileceğiniz yardımcı araçlar bulunuyor. Örneğin; vidIQ veya TubeBuddy önde gelen araçlardandır! Her ikisinde de hem ücretsiz hem de ödemeli seçenekler var. Size en uygun olanını tercih edebilir, rakiplerinizi çok daha stratejik yöntemlerle analiz edebilirsiniz. 
En güncel YouTube SEO teknikleri için bizi okumaya devam edin!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim