Google Search Console Güncellemesi

Google Search Console Güncellemesi

Google Search Console’un 7/13/17 güncellemesiyle birlikte neler değişti? Genel görüş, en büyük değişimin günlük anahtar kelime raporlarında gerçekleştiği yönünde. Raporlarda, toplam anahtar kelime sayısında artış görülüyor. 
Webmasterlar, Google Search Console (GSC) arayüz değişimiyle birlikte biraz şaşırmış olabilirler. Bildiğiniz gibi, “izlenim” ve “ortalama pozisyon” raporlarında değişimle karşılaştık. Hatta, ortalama pozisyon grafiklerinde ciddi düşüşler oldu. 
Google, 13 Temmuz güncellemesini doğruladığında, henüz ne gibi değişikliklerle karşılaşılacağı belirsizdi. Güncellemeyle ilgili aşağıdaki gibi bir açıklama yapılmıştı:
“Google logging sisteminde yapılan kademeli geliştirmeyle birlikte, artık daha düşük pozisyonlara ait sonuçlarla ilgili daha iyi bir hesaplama yapılabilecek.” Yeni Google Search Console kullanımı ve kurulumu hakkındaki sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Gerçek Anlamda Neler Değişti? 

Güncellemeyle birlikte, “ortalama pozisyon” düşüşlerinin tam olarak nerede gerçekleştiği daha net bir şekilde okunabiliyor. GSC şu an, daha bütünsel bir veri seti sunuyor. 
Tıklanma, İzlenim, CTR ve Ortalama Pozisyon gibi standart etkileşim ölçümlemelerinde nelerin değişip değişmediğini izlemek zor değil. O yüzden daha farklı bir ölçümlemeyi inceledik: API ile değerlendirilen günlük tekil sorgular.
Kimi incelemelerde, veri tabanında günlük olarak 15.000’in üzerinde tekil sorgu verisinin depolandığını gördük. Tekil sıralama sorgularında yine günlük olarak medyan (ortalama) yaklaşık olarak 4.000’lerdeydi. 

Data Karşılaştırması

Karşılaştırma yapma amaçlı olarak 3 farklı site üzerinden incelememizi sürdürdük. İncelediğimiz 3 web sitesinden ikisinde, API’dan günlük olarak çekilen “sıralama anahtar kelimeleri” sayısında sürekliliği olan ve yüksek bir artış gözlemledik. Diğer 3. sitede ise, güncellemenin ardından “günlük sıralama sorguları ortalaması” değerlerinde yine bir artış olduğunu fark ettik. 
Hem masa üstü hem de mobil için “API’dan çekilen günlük sıralama anahtar kelimesi sayısı”ndaki artış oldukça net. Fakat ilginç olan şu ki, tabletlerde tam tersi bir durumla karşılaştık. Yani, artış değil, düşüş gözlemledik! Bunun nedeni şu olabilir. Ortalama yüzde değişimi beklenenin üzerindeyken, toplam değişim o kadar da büyük olmayabilir. 
Google, güncellemeyle ilgili yukarıda da paylaşmış olduğumuz gibi bir açıklama yapmış olsa da, detayları henüz paylaşmadı. 
Fakat, yine yaptığımız analizler ışığında gördük ki, pozisyon değeri “10” ve daha iyi durumda olan sıralama sorgularında, güncellemenin ardından yaklaşık %7.1’lik bir artış gerçekleşmiş. Diğer taraftan, “11” ve üzeri değerlerde raporlanan “anahtar kelime sayısı ortalaması” ise %7.8’lik bir artışa sahip. 
Durum, genel olarak bu şekilde. Google’dan konuyla ilgili daha ayrıntılı bir açıklama geldiğinde sizlerle hemen paylaşacağız.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim