Google'ın Yapay Zekasını SEO Çalışmalarınızda Avantaja Dönüştürün

Google'ın Yapay Zekasını SEO Çalışmalarınızda Avantaja Dönüştürün

Sizce AI (Yapay Zekâ), link geliştirme ve Google sıralamalarındaki yerinizi iyileştirmek adına bir fırsat olarak kullanılabilir mi? Cevabı hemen verelim, evet! Peki ama nasıl? İşte önemli olan da bu! 
AI, sizin de medyadan takip ettiğiniz gibi oldukça popüler bir konu. Apple, Microsoft, Amazon ve Google gibi önemli markaların hepsi de, kullanıcı deneyimine AI teknolojisini yerleştirmek için önemli çalışmalar yürütüyorlar. 
SEO dünyasına da dahil edilmiş birçok farklı yapay zekâ uygulaması var. En popüler olanlarından birisi de, binlerce A/B testi yoluyla, arama motoru sıralamalarına en pozitif şekilde etki etmesi amacıyla tasarlanmış olan “RankScience”. 
Tüm SEO çalışmalarının sadece bir AI yazılımı üzerinden kontrol edilmesi pek de mümkün görünmüyor. Zaten henüz bu tür yazılımlar yok. Ancak yine de, yeni ve önemli bir konudan bahsediyoruz ve gelecekte ne tür gelişmeler yaşayacağımızı hep birlikte göreceğiz.
Henüz, link geliştirme amaçlı olarak tasarlanmış bir AI yazılımı olmasa da, link geliştirme süreçlerinde kullanabileceğiniz birkaç alternatif yazılım tipi bulunuyor. 
Örneğin; veri toplama araçları veya site analiz araçları gibi... Bu araçlar, doğal dil süreçlerini kullanıyor ve sitelerin belirli bir kontekst içerisinde uyumluluk gösterip göstermediklerini saptayabiliyorlar. Site analiz araçları da benzer biçimde, sitenin sıralamalardaki yeri üzerine tahminlerde bulunabiliyor. 
Aslında tüm bunlar, gelecekte yapay zekanın belirli süreçlerin otomasyonunda kullanılabileceğine dair önemli birer işaret! Link geliştirme, tek başına ele alındığında, tamamen otomasyona dönüştürülebilecek süreçler içermiyor. Fakat buna rağmen, yapay zekâ, sürecin belirli bölümleri için katkı sunabilir. Aşağıda, link geliştirme çalışmalarınızda, yapay zekayı bir fırsata nasıl dönüştürebileceğinizi anlatacağız!

1. Doğru Siteleri Keşfetmek

Link geliştirme süreçlerinde sitelere bir bütün olarak bakılır. Sizin için hedefte bulunan, doğru web sitelerini keşfetmek için; yapay zekâ araçlarını bir fırsat olarak kullanabilirsiniz. Şu an yapay zekâ kullanan Google bile, en basit ve en iyi örneklerden birisi. Benzer şekilde, hedefli sponsorlu içerikler de birer fırsat.

2. Blog Sayfalarını ve Influencer Dediğimiz Etkili Kişileri Keşfetmek

Link geliştirme süreçlerinde, bütünün değerlendirilmesinin ardından daha spesifik blog sayfalarına ve etkili kişilere ulaşılması gerekir. Hedeflediğiniz pazarı tam on ikiden vuracak, anahtar nitelikte blog sayfalarına ve isimlere ulaşabilmek için “Watson Analytics” gibi tekst tabanlı analiz araçlarından faydalanabilmeniz mümkün. Bu tür araçlar, endüstrinize özel, doğal dilde arama yapabilme özelliğine sahipler. Doğal dilden kastımız, bizim de birçok makalemizde vurguladığımız “konuşma dili”dir. Bildiğiniz gibi özellikle sesli aramalar için “doğal dil” oldukça önemli bir fonksiyondur! 

3. Etki Ölçümü Açısından Siteleri Analiz Etmek

İlk iki adımda, link geliştirme süreçlerinden ve biraz da bölümlerinden bahsettik. Ancak, belki de işin en zor kısmı sonuçları analiz etmek! Etkili isimlerle yapmış olduğunuz çalışmaların, sıralamalarda beklediğiniz etkiyi yaratıp yaratmadığını ölçümleyebilmeniz gerekiyor.
AI’nin belki de size en çok güç katacağı yer burasıdır. Çünkü yapay zekâ araçları, birçok farklı kanaldan aldığı veriyi, benzerliklerini göz önüne alarak değerlendirebiliyor. Bunun da, Google sıralamalarıyla bir korelasyonu ifade ettiğini biliyoruz. 
Bu tür veriler için “Rulex” gibi araçlar kullanabilirsiniz. Ancak ilk olarak veriyi toplamanız gerekiyor. Bu aracın görevi, veriyi işlemek.  

Bitirirken:

Günümüzde yapay zekâ, arama motorları ve diğer birçok teknoloji şirketi için bir öncelik. Sesli asistanlar günden güne, kullanıcıların online deneyimlerine yardımcı olmak için daha da gelişiyor. 
“Şeylerin İnterneti” / Internet of Things, tüm bu gelişmelere dahil edildiğinde aslında yapay zekanın büyük resimdeki etkisinin artacağını kolaylıkla söyleyebiliriz. Hal böyleyken en iyisi, tüm bu teknolojik gelişmeleri; SEO çalışmalarımıza nasıl katkı sunabileceği yönünden masaya yatırmak ve bir an önce aksiyona geçmek!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim