Google News'e Elveda! Trend Hikayelere Merhaba

Google News'e Elveda! Trend Hikayelere Merhaba

Ekim 2014’te Google “In the news” ı duyurmuştu. Geleneksel haber bültenleri sonuçlarını, web dünyasından daha geniş kaynaklar kullanarak genişletmişti. Geçen hafta, “Top Stories” yeniliğiyle birlikte Google’ın haber bültenleri sonuçları yeniden değişime uğramış oldu! “Top Stories”, bloglardan aşina olduğumuz “kart stili” bir görünümle sunulan haber hikâyelerinden oluşuyor.

Trump’ın  haberinin yanında bile, herhangi bir markaya ait ürün haberi hikâyesini gördük, ancak bu konu çok ayrı ve neden böyle olduğuna başka bir yazıda değineceğiz. “Top Stories” e geçişle birlikte neler değişti? Bu değişimle birlikte Google’ın neyin haber değeri olduğuna dair tanımları değişti mi? Gelin ilk önce “data” ile başlayalım!
 

Hayati Önemde İstatistikler
Aşağıdaki veriler izlemeye alınan 10.000 anahtar sözcüğü kapsıyor ve geçtiğimiz Cuma günü ele alındı. Bu anahtar sözcükler oldukça geniş sayıda kategori ve sözcük çeşidini içeriyor. Geçtiğimiz ay yapılan değişikliklerden önce “In the news” grafiğinde haftalık dalgalanmalar görmüştük. Ancak bu dalgalanma, bizim günlük olarak izlemeye aldığımız anahtar sözcüklerin sadece %10 -15’ini kapsıyordu. 

Cuma gününden itibaren “In the news” sonuçları (bizim takibe aldığımız sözcükler dâhilinde düşünürsek), aramalarda %2’nin altına düştü. “Top Stories” grafiğinde ise ciddi bir yükseliş gördük (Neredeyse %13 oranında. Bu oran tam da “In the news”ın daha önceki oranı ile aynı!). 
Ayrıca, yine bizim hedeflediğimiz sözcükler bazında düşünürsek, yaptığımız aramaların hiç biri; hem “In the news” hem de “Top Stories” sonuç sayfasında görünmedi. Yani, sadece birinde göründü. Konuyu daha net ifade etmek gerekirse, şu oldukça açık ki “Top Stories” tüm haber aramalarını ele geçirmeye başlamış durumda! Diğer taraftan “In the news”ın zamanla varlığını kaybetmeye doğru ilerlediğini söyleyebiliyoruz!
Yeni “Top Stories” iki tane birbirinden farklı kullanıcı arabirimi tasarımına sahip. Bizim data setimiz dahilinde olan “Top Stories” arama sonuçlarında karşımıza %78’lik bir oranda “kart stili” tasarıma ait sonuçlar geldi. Geriye kalan %22 ise “grip semptomları” üzerine yaptığımız aramalarda aşağıdaki tasarıma ve sonuca sahip:

 Eski “In the news” tasarımında olduğu gibi, dikey “Top Stories” liste tasarımı da 1’den 3’e kadar değişen sayılarda sonuç verebiliyor. Kendi data setimize ait yaptığımız aralamalarda, yatay tasarıma sahip sonuçların hepsi de 3’lü olarak geldi (Toplamda 1,011 arama).

Haber Odakları
Haberlerin “Top Stories”e taşınmasına neden olan kişiler kimler? Yine kendi data setimize ait yapmış olduğumuz aramalarda, “Top Stories” de görünen 3.605 URL kaydettik. Bu 3.605 adet haber, 1.319 farklı domain’den geldi. Bu da gösteriyor ki “Top Stories”,  sonuçları bize vermeden önce çok geniş bir çerçevede kaynak taraması yapabiliyor. 
Haber sonuçlarının geldiği kaynakları şöyle bir incelersek, ilk 10’da (%13’lük bir yüzdeyle) güvenilir haber kaynaklarını görüyoruz. Örneğin Reuters.com veya CNBC.com gibi. 
Ancak, “Araba almak” gibi reklama dair bir arama yaptığınızda, siz haber kaynaklarında bir sonuç çıkmayacağını düşünürken, bu konuya dair sonuçlar da karşınıza gelebiliyor! Konuya haber konteksti içerisinde bakarsak, karşınıza çıkan araba tanıtımları (haberleri) size garip gelebilir; ama bu çok doğal. Bu da gösteriyor ki Google nasıl ki “In the news” ile geniş çerçevede ve ayrıntılı bir arama yapabiliyorsa, bu “Top Stories” için de aynı şekilde geçerli!

Neye Haber Denir?
Aslında Google’ın işi pek de kolay değil. Haberler artık bizlere sadece akşam kuşağında bir 30 dakika içerisinde aktarılan şeylerden ibaret değil. Tüm dünyada kendine yer edecek ve herkesi ilgilendirecek olan bir bilginin, özenle ve ayrıntılı bir şekilde seçilmiş olması gerekiyor. Haberler bir kontekst dâhilinde düşünülmeli ve haberleri yaratan da aslında bizim ne tür bilginin peşinden koştuğumuzdur. Örneğin, neredeyse hiç kimse Nintendo.com’u siyasi haberleri takip etmek için ziyaret etmez. 
Sonuç olarak diyebiliriz ki Google “haber” dediğimiz sözcüğü, dünyadan son gelişmeler ve benzeri bir kontekst içerisinde değil, her neye dair bir arama yapıyorsanız ona ait bir kontekst içerisinde değerlendiriyor ve sunuyor!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim