404 Sayfasının Arama Motoru Optimizasyonuna Etkisi

404 Sayfasının Arama Motoru Optimizasyonuna Etkisi

404 Protokolünün anlamı, web sitelerinde olmayan, yada silinmiş olan sayfa URL’lerine ulaşılmak istenildiğinde web sunucusunun vermiş olduğu bir hata kodudur. Web sunucuları, ulaşılmak istenilen sayfa yoksa kullanıcının web tarayıcısına 404 sinyalini göndererek, sayfanın olmadığını kullanıcıya iletmektedir. Bu noktada kullanıcı ulaşmaya çalıştığı sayfa adresinin var olmadığını anlayarak gezinmesine yön vermektedir.

404 Sayfası Neden Önemli ?

Site ziyaretçileriniz, daha önce var olan bir URL adresinize ulaşmak isteyebilir. Peki daha önce var olan ama şuanda olmayan URL adresini ziyaretçileriniz nereden biliyor? Bu soruyu şu şekilde cevaplayabiliriz. Örnek verecek olursak, daha önce siteadi.com/urun1 adında bir sayfa URL’niz olsun. Bu URL adresinizi bir site sahibi kendi sitesinde backlink olarak referans göstermesi durumunda, siz farkında bile olmadan URL’nize bir backlink almış olursunuz. Bu durumda siz siteadi.com/urun1 sayfanızı kaldırdığınız zaman, size referans bağlantı veren sitede hala URL adresiniz sabit kalacaktır. Normal şartlarda bu sildiğiniz sayfanın adresini 404 sayfasına düşmemesi için 301 yönlendirme ile var olan sayfanıza yönlendirmeniz gerekmekteydi. Peki yönlendirme yapmayı unuttunuz ne olacak? Bu durumda referans veren siteden bir ziyaretçi linkinize tıklayarak sitenize gelmek istediğinde, 404 sayfa tasarımınız yoksa otomatik bir sunucu hata mesajı ile ziyaretçiniz karşı karşıya kalacak ve sitenizden ayrılacaktır. Bu durumda sitenizin trafiğini etkileyecek ve SEO çalışmalarınızı olumsuz yönde etkileyecektir.

404 Sayfa Tasarımı Nasıl Olmalı ?

404 Sayfa tasarımınız, SEO çalışmalarınıza etki ettiği gibi, site ziyaretçilerinizin sitenizde kalmasını da etkileyeceği için önemlidir. Bu noktada etkili bir 404 sayfa tasarımı yapmanız her yönden size fayda sağlayacaktır. Sayfa tasarımınızda dikkat etmeniz gereken konu; kullanıcıya her zaman bir hata mesajı vermeniz ve kullanıcıyı diğer sayfalarınızı gezmesine, sitenizden ayrılmamasına dikkat etmelisiniz. Bunu yaparken sitenizin tasarımı dışına çıkmadan mevcut site tasarımınız içerisinde yapmalısınız.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim