Google “nofollow” Linkleri Göreceğini Duyurdu

Google “nofollow” Linkleri Göreceğini Duyurdu

Google, 2019 yılı sonlarında “nofollow” için 2 farklı güncellemeyi hayata geçireceğini duyurmuştu. Daha doğrusu, bu güncellemenin 2 farklı aşamada gerçekleşeceğini söylemişti. Güncellemenin ilk aşaması çoktan devreye girdi bile. 1 Mart 2020’de de ikinci aşama gerçekleşecek! Peki, siz buna hazır mısınız? 

1 Mart Nofollow Güncellemesi Ne Anlama Geliyor?

“Nofollow” işaretli linklerin crawling (tarama) ve indeks süreçleri değişime uğrayacak. Google, daha öncesinde “nofollow” işaretli linkleri görmezden geliyordu. Daha doğrusu; crawl ya da indeks işlemleri uygulamıyordu. 

1 Mart 2020 ile birlikte bu süreç değişime uğrayacak! Google artık bu tür linkleri her tarama ve indeks süreçleri için birer “ipucu” olarak değerlendirecek! 

Nofollow Politikanızı Gözden Geçirin 

Birçok yayıncı, “nofollow” etiketini belirli sayfaları crawl (tarama) işleminden hariç tutmak için kullanıyordu. Örneğin; kullanıcıların profilleri, log-in sayfaları vb… 

Google’a, “nofollow” işaretleme ile: “Bu sayfayı indekse alma, ya da bu sayfayı tarama…”, demek pek akıllıca değildir! Bu işlem için daha keskin ve kesin yollar var. (Örneğin; meta robots noindex direktifi gibi…) 

1 Mart Nofollow Güncellemesi Google Sıralamalarını Etkileyecek mi? 

Uzmanlar, bu soruya, şimdilik kesin olarak bir yanıt veremiyorlar. Herkes, zaman gösterecek diyor. İndekse alma veya almama konusunda, Google’ın belirli kurallar getireceğini (belirli sayfaları hariç tutacağını) söyleyenler de var. 

Nofollow için Alternatif İki Özellik (Etiket) Geliyor! 

Google, nofollow özelliğini dönüştürmekle kalmıyor. Yerine, iki farklı özellik de gelecek! Bunlar:

1. rel=“sponsored”: Bu link işaretlemesi, herhangi bir reklam çalışmasının bir parçası olan linkler için kullanılacak. Reklam dışında, sponsorluk çalışmaları, ilgili anlaşmalar gibi durumlarda da geçerliliği olacak… 

2. rel=“ugc”: Bu link işaretlemesi ise; yorumlar, forum gönderileri gibi kullanıcılara ait içerikler için kullanılacak. 

Yukarıda, Google artık bu işaretlemeleri birer “ipucu” olarak kullanacak derken aslında tam da bundan söz ediyorduk. Hem yukarıdaki iki yeni özellik, hem de dönüşen “nofollow” işaretlemesi, aslında Google’a sıralama işaretleri için birer anlamlı sinyal göndermiş oluyor! 

Bu özellikteki linkler, sıralama sinyalleri içerisinde “hariç” tutulabilirler. Ancak, yine de, Google’a belirli bir ipucu, işaret vermiş olacaklar. 

Peki Google bu linkleri tamamen ihmal etme yolunu neden tercih etmiyor? 

Dilerseniz cevabı, direkt kendi yaptıkları açıklama üzerinden değerlendirelim:

“Bazı linkler, oldukça değerli bilgiler içeriyor. Bu da, bizim işimize yarıyor. Örneğin; linkte geçen anahtar kelimeler, bulundukları içeriğe nasıl hitap ediyorlar? Konuyla ne kadar ilgililer? Benzer şekilde, tüm linkleri incelemeye aldığımızda, doğallık göstermeyen linkleri (veya link öğelerini) daha kolay yakalayabiliyoruz. Bunların hepsi, arama sonuçlarını daha başarılı hale getirmek içindir. Nofollow güncellemesini bir “İpucu Modeli” olarak düşünebilirsiniz. Bu modelle birlikte, hem değerli ve anlamlı bilgileri kullanabileceğiz, hem de yayıncılara “Bakın, bu link o kadar da önceliğimiz değil”, deme şansını sunacağız.” 

Tüm Bunlar SEO Çalışmaları ve Site Sahipleri için Ne Anlama Geliyor? Ne Yapmalı? 

Link atıfları hâlen daha önemli! Google cezalarından kaçınmak için, hem reklamlar hem de sponsorluklarla ilgili linklerde uygun işaretlemeler yapılmalıdır. 

Şu an zaten kullanıyor olduğunuz “nofollow” işaretlemeleri varsa, bunlarla ilgili herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yok. Google, yerinde ve anlamlı bir şekilde yapılan etiketlemeleri (işaretlemeleri) pozitif anlamda puanlamaya devam ediyor. 

Almanız gereken en önemli aksiyon, gerekli durumlarda “sponsored” özelliğini kullanmanız. Google’dan şimdilik gelen tavsiyeler de bu yönde. 

Bahsettiğimiz yeni özellikleri (etiketleri) bir linkte, birlikte kullanabilirsiniz! Bunda herhangi bir sakınca yok. 

Örneğin; kullanıcıdan gelen bir içerikte, sponsorlukla ilgili bir link varsa, bu link için her iki etiketi de kullanabilirsiniz. 

Asıl dikkat etmeniz gereken yer, bu etiketleri yanlış yerde kullanmamak! En önemlisi de, eğer bir linkin ne sponsorluk ne de reklamlarla bir ilgisi yoksa, “rel=“ugc sponsored” işaretlemesi yapmayın. 

Şu an, henüz 1 Mart’a gelmiş olmasak da; sponsored, ugc ve nofollow özelliklerinin devrede olduğunu belirtmek isteriz! Yani, bugün bile kullanabilirsiniz. 

Yukarıda da vurguladığımız gibi; sponsored ve ugc özellikleri birer “ipucu” modeli olarak devrede. Ancak, “nofollow” sadece 1 Mart 2020’ye kadar geçerli olacak.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim