Nofollow Linkler Faydalı Mı? Linklerinizin SEO Değerini Artırın

Nofollow Linkler Faydalı Mı? Linklerinizin SEO Değerini Artırın

Bazı SEO uzmanlarından, “Nofollow” linklerin SEO değerinin azaldığı yönünde eleştiriler gelebiliyor. Oysa, doğru teknikleri uyguladığınızda “Nofollow” linklerinizin SEO değerini maksimum seviyelere çıkartabilirsiniz! İşte o teknikler;

1. Anahtar Kelime Sıralamalarında Anchor Tekstler Önemsizdir

Konu anchor tekstler olduğunda, anahtar kelime optimizasyonu üzerine düşünmenize gerek yoktur. Anchor tekstin mantığı, kullanıcıyı doğru içeriğe yönlendirmekten başka bir şey değildir. Bu tür anchor metinlerinde dikkate almanız gereken asıl şey, kullanıcıyı doğru yönlendirmektir. Verdiğiniz mesaj, açıklayıcı ve net olmalıdır. 

2. Doğru Kitleye Odaklanın

“Nofollow” linklerde öncelikli amacınız, takipçilerden gelecek tıklamalardan ziyade; etkili ve güvenilir isimleri b irer takipçiye dönüştürmektir. Bunu başarmak için de; önde gelen gazetecilere, düşünce liderlerine ve ünlü (influencer) isimlere yönelik içerikler üretmelisiniz. 

3. Markanızı Öne Çıkararak Avantaj Sağlayın

Bu tür link ve içerik alışverişlerinde, marka isminizi öne çıkarmaktan çekinmeyin. Çünkü bu tür aksiyonlar, dolaylı yollardan da olsa SEO başarınıza katkı sunacaktır. Daha teknik bir ifadeyle, otoriter bir medya platformuna bir “nofollow” link verdiğinizde markanızı da işin içine dahil edin.

4. Sosyal Medyanıza Katkı Sunun

“Nofollow” linkleri ihmal ettiğinizde, bunun SEO performansınıza olumsuz etkileri olabilir. Bahsettiğimiz bu ihmallerden en tehlikelisi, sosyal medyayla ilgili olanlardır. 

Google, birçok defa, sosyal medya için özel olarak geliştirilmiş herhangi bir sıralama faktörlerinin olmadığını açıkladı. Google, sosyal medyada aldığınız beğenileri veya “retweet”leri bir sıralama sinyali olarak görmediği için ve aynı şekilde sosyal medyadaki linkler “nofollow” özelliği taşıdığı için; SEO endüstrisinin bu noktada ihmalleri olabiliyor. 

Google’ın itiraflarından biri, çok nadir de olsa “nofollow” linkleri dikkate aldığı yönünde. Her ne kadar, genel davranışı bu şekilde olmasa da! Bu ayrıntıyı dikkate aldığımızda ve global ölçekte araştırma yapan markalara baktığımızda, sosyal medyadaki aktivitenin SEO’ya katkı sağladığı düşüncesi ağır basıyor. 

Bunun direkt olarak ispat edilebileceği bir teknik yöntem olmasa da, sosyal medyanın aktifliğiyle, sıralamalara olan etkisi arasında bir korelasyon olduğu, çoğu SEO uzmanı tarafından kabul edilen yaygın bir gerçektir.  

Aslında bu düşünceyi destekleyen en açık kanıt, sosyal medyadaki görünürlüğünüzün artmasıyla birlikte, dolaylı da olsa daha çok sayıda kullanıcıda farkındalık yaratıyor olmanızdır. 

5. Yayını Tekrarlamak

Bir içeriği, belirli platformlarda tekrar tekrar yayınladığınızda “nofollow” linklerle karşılaşırsınız. Fakat, bahsettiğimiz platformlar oldukça geniş bir kitleye hitap ediyorsa, bu emeğe değer! Birçok blogger ve editör, bahsettiğimiz geniş medya kanallarını birer bilgi kaynağı olarak kullandığı için, bu kanallarda görünürlüğünüz ne kadar artarsa, yazarlardan editörel link kazanma şansınız da bir o kadar artacaktır. 

6. Yönlendirme Trafiği Konusunda Israrcı Olun

Sizin hiçbir özel uğraşınız olmadığı halde, tamamen doğal yollardan kazandığınız, sitenize yönlendirilme yapılmış linkler, en değerlisidir! Konu link geliştirmeyse, değerli olan tek link çeşidi bu olmasa bile, size sağlayacağı organik trafik açısından dikkate alınmalıdır. 

Peki böyle bir başarı sağlamak için neler yapabilirsiniz?

• Quora: Quora’da yanıtlamış olduğunuz soruların sayısı ne kadar çok olursa, elde edeceğiniz organik trafik de bir o kadar artar. 

• Pinterest: İlk çıktığı zamanları düşündüğümüzde Pinterest, eskisi kadar trafik sağlamıyor olabilir. Yine de, ciddi anlamda kaliteli görseller kullandığınızda işin şekli değişebilir ve iyi derecede trafik kazanabilirsiniz.

• Forumlar: Forumlar dendiğinde, birçok kişi artık 90’larda yaşamadığımız eleştirisini getirebilir, ancak forumlar her şeye rağmen popülerliklerini koruyorlar. Forumlar, uzun dönemli ve kümülatif bir trafik için hala en iyi platformlardır. Kendi imzanızı kullanmanıza, link bırakmanıza izin veren forumları tercih etmelisiniz.

• SlideShare: Özellikle B2B şirketler için SlideShare sunumları, uzun dönemli ve başarılı bir organik trafik yatırımıdır. 

• Röportajlar: Etkili, duayen, tanınan bir isimle gerçekleştirdiğiniz röportajlar da size önemli bir trafik sağlayabilir. Çünkü bu isimler bu tür kaynakları kendi platformlarında da paylaşmayı severler. 

• Kaynak Listeleri: Eğitimle ilgili sitelerde kaynak listeleri oldukça yaygındır. Herhangi bir kurumda, eğer bir kaynak listesinde yer almayı başarabildiyseniz, uzun dönemli bir organik trafiği garanti altına aldınız demektir. 

Bitirirken:

“Nofollow” linklerin SEO açısından hiçbir başarı getirmediği efsanesi artık son bulmalı. Google’ın kılavuzlarını incelediğimizde görüyoruz ki, en değerli linkler “direkt” değil dolaylı yollardan edindiğiniz linklerdir. SEO’da asıl değerin yaratıldığı alan, dolaylı yollardan gelen kazanımlardır. Bütünlüklü bir SEO stratejisi için büyük resme bir de bu yönden bakmak şart.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim