SEO Terimleri Rehberi
Bir işletme sahibisiniz ve SEO terimleri kafanızı mı karıştırıyor? Öncelikle, bunun çok normal olduğunu belirtelim, çünkü SEO, uzmanlık gerektiren çok detaylı bir alandır.
SEO bilginizi artırmak, SEO ile ilgili konuları daha kolay anlamak istiyorsanız, aşağıda, sizin için hazırladığımız özel rehbere göz atabilirsiniz. Tüm SEO terimlerini kapsamıyor olsa da; web ve SEO dünyasına ait, önde gelen belli başlı ifadeleri daha yakından tanımış olacaksınız.
Öncelikli Tanınması Gereken SEO Terimleri
Algoritma: Birçok fonksiyon kümesinin nasıl işlediğini ifade eder diyebiliriz. Matematiksel bir kavramdır. Algoritma güncellemeleri dendiğinde, Google, işleyiş matematiğinde bir değişikliğe gitmiş demektir!
Analytics: Verinin veya bir istatistiğin, sistematik analizinden doğan sonuçtur! Somutlaştırmak gerekirse, örneğin; sitenizi ziyaret eden kullanıcı sayısı… Hangi sayfada daha çok vakit geçirdikleri… Siteyi ne zaman terk ettikleri… vb.
Backlink: Gelen link de diyebiliriz, ama kimi zaman kafa karıştırıcı olabiliyor. Bu yüzden şu şekilde açıklayalım: Eğer başka bir web sitesi, sizin sitenize link göstermişse (link vermişse), bu bir backlink’tir.
Bounce Rate (Siteden Çıkma Oranı): Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların bir kısmı, hiçbir etkileşime girmeden hızlı bir şekilde ayrılır. İşte, bu orana, siteden çıkma (ayrılma) oranı deniyor.
Call To Action: Reklam yazarları, “Call to action” dediğimiz ifadeleri sık sık kullanırlar. Bu ifadeler “Haydi, hemen şimdi satın al!” ve benzeri; kullanıcıyı harekete geçirmeye yönelik ifadelerdir.
CTR: Bir reklam verdiğinizde, görüntülenme oranıyla, tıklanma oranı farklıdır. Aynı şekilde, Google’da bir kişi arama yaptığında, önüne gelen her linki tıklamaz. CTR, en sade haliyle tıklanma oranıdır. Reklamınızı, sitenize ait linkleri gören kişilerin hangi yüzdede tıklama yaptıklarını ifade eder.
Conversion: Nam-ı diğer “dönüşüm”! Bir e-ticaret sitenizin olduğunu düşünelim, ilk hedeflerinizden birisi de satıştır değil mi? Sitenizi ziyaret eden herkes, ne yazık ki satın alma yapmayabilir. Ama bu kullanıcılar arasında satın alma eylemini gerçekleştirenler, artık dönüşüm oranlarına dahil edilmişlerdir. Dönüşümden tek kasıt, satın alma değildir. Kullanıcının asıl hedefteki aksiyonu alması, dönüşüm anlamına gelir. Örneğin, sitenize abone mi oldu? Bu da, siteye abone olanlar çerçevesi içerisinde, dönüşüm oranlarına dahil edilir. Yani, sonuç almaktır!
Crawl: Web bot’ları, (bunlara “crawler” ve “örümcek” de denir), internet üzerinde sürekli olarak ve sistematik bir şekilde tarama yaparlar. Bir sayfadan diğerine, sürekli gezinerek, İnternet Dünyası dediğimiz kocaman ağda, bağlantıların ne şekilde yapıldığı ile ilgili, sürekli gezinme (tarama) halindedirler.
Domain: Her web sitesi, kendine has bir domain adına, ismine sahiptir. Örneğin; www.seocu.com gibi…
Dış Link (External Link): Giden linkler de diyebiliriz. Eğer bir web sitesinden, farklı bir domain adına sahip bir diğer siteye link gösterilmişse, işte bu tür linklere dış linkler / giden linkler deniyor.
HTML: Açılımı şu şekildedir, “Hypertext Markup Language”. Yani, bağlantılı metin işaretleme dili. Daha Türkçe ve anlaşılır bir ifadeyle, web dünyasının kalbidir diyebiliriz. Çünkü, web sitelerinin size görünen yüzünün altında yatan ana dil HTML’dir! Web sitesinde, neyin nasıl görüneceği, bu dil ile oluşturulur.
Yeni İfade ve Terimleri Paylaşmaya Devam Edeceğiz
SEO dünyası, kendine özgü terimlere sahip olmakla birlikte, ilişki içerisinde olduğu alanlarla ilgili terimlere de hakimdir. Bu yazımızda, bu terimlerin sadece bir kısmını paylaştık. İlerleyen zamanda, önde gelen ifade ve terimleri paylaşmaya devam edeceğiz.
Bir Önceki Makalemiz : SEO Uyumlu Yazı Ve Markalı İçerik Üretimi
Bir Sonraki Makalemiz : Backlink Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?