Anahtar Kelime Çakışması İle İlgili Bilinen Yanlışlar

Anahtar Kelime Çakışması İle İlgili Bilinen Yanlışlar

Anahtar kelime çakışması ile ilgili bazı kaynaklardan pek çok fikir geliyor. Peki ortaya sürülen bu düşünceler için deneyimli SEO uzmanları ne söylüyor? İşte yanlış bilinenler…
Aslında bu işin uzmanları bu terimden pek hoşlanmazlar. Global alanda “keyword cannibalization” olarak tartışılan bu terimi, yakın zamanda benzer biçimde tartışmalara yol açan “bir sayfa için sadece bir anahtar kelime” söylentilerine de benzetebiliriz. 
İşin aslı şudur; web sayfaları, Google aramalarında, birden çok anahtar kelimeyle kendine yer bulur. Geçtiğimiz yıl Ahrefs tarafından yapılan bir araştırma, sıralamalarda en çok başarı getiren anahtar kelimelerin, bu kelimelerle ilgisi olan yüzlerce farklı anahtar kelimenin de başarısına katkı sağladığını ortaya çıkardı! Eğer içerikleriniz yeterli derecede tutarlı ve birbiriyle uyumluysa, aynı anahtar kelimeleri birden çok sayfada hiç çekinmeden kullanabilirsiniz. 

Anahtar Kelime Çakışması Nedir?

Aslında böyle bir kavram yok, yani konuşulanlar tamamen söylentiden ibaret. Bu söylentilerin en başında ise şu düşünce geliyor: “Birden çok sayfa, aynı anahtar kelimeyi hedeflemişse, burada bir çakışma olur. Birbirleriyle rekabet eder ve sıralamalar açısından da birbirlerine zarar verirler.” Böyle bir durumda, Google’ın bu tür sayfaları sıralamaya dahil etmeyeceği zannediliyor. 
Hatta bu konu, Google Webmaster Trendleri Analisti Gary Illyes’e de soruldu ve oldukça tatmin edici bir cevap verdi. Twitter üzerinden verdiği cevabı aynen aktarıyoruz:
“Bu konuda hiçbir fikrim yok.” 
Aslında söylemek istediği, böyle bir terimi ilk defa duyduğu yönünde! 

Anahtar Kelime Çakışması İle İlgili Yanlış Bilinenler 

Aynı terimleri veya anahtar kelimeleri içeren web sayfalarının birbirlerine zarar verdikleri söylenemez! Çünkü Google gibi tüm arama motorları her web sayfasını tıpkı birer bireymiş gibi, tek tek değerlendirir. 
Hatta bazı insanlar, Google’ın kimi zaman herhangi bir terim için yanlış sayfayı gösterdiğini, bunun sebebinin de anahtar kelime çakışması olduğunu düşünürler. Bu da, başka bir hurafe! Google’da arama yaptığınızda ve size sunulan sonuçlardan memnun kalmadığınızda, bunu her zaman bir hata olarak değerlendirmek mümkün değil. Çünkü sizin için en ideal olan sonuçlarla, Google’ın en ideal bulduğu sonuç birbiriyle farklılık gösterebilir. Bu da, çok doğaldır. Kısacası, sizin beğenmediğiniz sonuçları başka birisi gayet başarılı bulabilir. 
Buradaki önemli nokta, her zaman söylediğimiz gibi, müşterinin “niyeti”, amacı! Eğer web siteniz, birbirleriyle tutarlılığı olan içeriklere sahip değilse, kopyala yapıştır bir içerik mantığıyla makaleler, yazılar yayınlıyorsanız, arama sonuçlarında hiçbir şansınız yok demektir! 
Web sayfalarınız, birden çok anahtar kelimeyle, kendisine trafik çekebilir. Hatta, Google Search Console analiz raporlarını incelediğinizde, bu durumun doğrulandığını da göreceksiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim