Google Page Speed ile Sitenizi hızlandırın

Google Page Speed ile Sitenizi hızlandırın

Sayfanın görünüşü veya fonksiyonunu değiştirmeden siteyi birkaç byte hafifletmek çoğu zaman mümkün olabiliyor. Site ne kadar byte yönünden zayıflarsa kullanıcı da sayfayı o kadar hızlı yükleyebiliyor ve daha iyi bir site içi tecrübeye sahip oluyor. Burda bugün web içeriğinizin boyutunu ve hacmini küçültmenin 3 yolunu göstereceğiz. Aynı zamanda Google’ın uygulaması Page speed’i kullanarak kaynaklarımızı daha küçük hale getirmenin yollarını araştıracağız.

Page Speed ilk olarak bir Firefox eklentisi olarak ortaya çıktı. Web sayfalarını inceliyor ve nasıl bu siteleri daha hızlı hale getirebileceğiniz konusunda önemli tavsiyelerde bulunuyor. Hem kendi masraflarını azaltmak hem de kullanıcılara rehber olabilmek için, bu konuda kritik ve yerinde tespitler ve tavsiyeler sunabilen bir program olan Google Page Speed Google tarafından uzun bir süredir geliştiriliyor.

Google Page Speed’in amacı ne?

Web sitelerinin önbellekleme işlemini en iyi hale getime
Ağ üzerindeki veri aktarımını en aza indirmek.
HTTP sunucusuna gönderilen isteklerin yarattığı yükü azaltmak
Sayfalardaki görselleri optimize ederek yüklenme sürelerini azaltmak
Mobil tarayıcılarda hızlı dolaşımı mümkün kılmak

Görsellerin sıkıştırılması

Görsel dosyaları çoğu zaman içinde dosyanın içine eklenmiş halde ekstra bilgilendirme içerir. Örneğin, JPEG dosyaları hangi görsel programı tarafından yaratıldıysa onun ismini içerir. PNG dosyaları görsel nasıl encode edildiyse değiştirilerek çok daha küçük boyutlara getirilebilir. Bu dönüşümler kayıpsız gerçekleşir. Bu da demek oluyor ki sıkıştırılan görsel sıkıştırılmadan önceki haliyle tamamen aynı şekilde gözüküyor, fakat çok daha az byte yer kaplıyor.

Page Speed’in özelliği Optimize images bir sayfadaki tüm görselleri kayıpsız bir şekilde sıkıştırmaya çalışıyor. Başardığında, sıkıştırılmış hallerini size gösteriyor. Bir görselin minimize edilmiş şeklini kullanabilmek için, Page Speed panelinde, compressed version linkine tıklayın, saveleyin, orjinal resim yerine sonra bu resmi kullanın.

Javascript’in küçültülmesi

Javascript’te yorumları kaldırmak ve white spacelerden arındırmak kodlamayı sorunsuz bir şekilde daha küçük hale getirecektir ve fonksiyonunda da bir değişiklik meydana gelmeyecektir.

 Page Speed’in ‘’Minify Javascript’ seçeneği tüm Javascript’i minimize edici eşliğinde yeniden yüklüyor. Eğer kurduğu düzende daha küçük bir dosyaya ulaşabilirse, Page Speed bu dosyaya bir link paylaşıyor. Minimize edilmiş Javascript kullanabilmek için, linke tıklayın, küçültülmüş dosyayı yükleyin, ve ardından HTML’nizi bu küçültülmüş dosyayı referans alacak şekilde değiştirin. Her şeye karşı orjinal Javascript dosyanızı bir yerlerde kaydedin, belki gelecekte işinize yarayabilir. Küçültülmüş Javascript çok daha okuması ve modifiye etmesi zorlu haldedir. Javascript’inizi sık sık modifiye ediyorsanız, kodlama aşamanızın bir parçası olarak işleyen bir javascript küçültme programı çok daha işinize yarayacaktır. JSMIN programı https://www.crockford.com/javascript/jsmin.html bu işe yarıyor ve buradan çekebilirsiniz.

Kullanılmayan CSS’i kaldırmak

CSS dosyaları web sayfasının bileşenlerine dair standardlar, kurallar barındırır. Bir standard sitedeki bir olguyla uyuşmuyorsa, onu çıkartmak, kullanıcıya giden byteları bir miktar azaltacaktır, dahası web sayfasının görünüşünde de hiçbir değişiklik meydana gelmeyecektir. Yine de, external style sayfalar birden çok sayfayı içerebileceğinden, hiçbir sayfanın kullanmadığı kuralları kaldırırken dikkatli olmakta fayda var. Page Speed’deki ‘’Remove unused CSS’’, hangi kuralların bir web sayfasında kullanılmadığını size bildiriyor. External stylesheet dosyası kullanan tüm sayfalarda Page Speed kullanarak, hangi kuralların kullanılmadığını bulabilir ve bunları kaldırabilirsiniz.

Page Speed’in başka Nasıl bir katkısı olabilir?

CSS, Javascript dosyalarının yüklenmeleri zaman alır, bu da onların sitelerin geç açılmasına neden olmaları demek. HTTP önbelleklemesi tarayıcı veya proxy tarafından  bu verilerin tutulmasına, belleklenmesine imkan tanır. Talep geldiği anda, tarayıcınız hemen bu belleklenmiş verileri yeniden yüklemektense aynen kullanır. Yüklenme süreleri ve servera yapılan yük böylece oldukça azalır. Google Page Speed önbellekleme hakkında verdiği önerilerle, bellekleme optimizasyonu sağlar ve böylece sitenizin yüklenme hızını azaltabilir.

Programın bir başka katkısı da ‘Round Trip Time’ı azaltması. Bu terim bir zaman birimini ifade etmek için kullanılır ve kullanıcın servera bir talep göndermesi ve ardından serverın karşı cevap vermesi arasındaki geçen süredir. Performans artışı için bu süreleri azaltmak oldukça büyük önem taşımaktadır. Google Page Speed sitenizin hızını ve konfigürasyonlarını test ederken bu konularda da tavsiyelerle iyileştirme yollarını size çizebiliyor.

Bir kullanıcı HTTP talebi yolladığında, ona domain ile ilgili tüm cookie’ler bu taleple beraber gönderilir. Birçok kullanıcı da asimetrik internet hızlarına sahip olduğundan yani gönderme/alma hızı arasında ¼ bağlantısı gibi bağlantılar olduğundan 500 bytelık bir dosyayı yüklemek 2kb yüklemek hızında gerçekleşebilir. Cookieleri ve Talep başlıklarının boyutlarını olabilecek en küçük boyutta tutmak HTTP taleplerinin sadece bir seferde yapılmasına imkan verebilir. Programla beraber bu konuda da birçok tavsiye alabilir ve serverla olan bağlantılarınızda ciddi bir performans artışı sağlayabilirsiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim