DMOZ Açık Kaynak Projesi Kapanıyor Mu?

DMOZ Açık Kaynak Projesi Kapanıyor Mu?

Web sitelerinin organize edilmesinde insan eliyle, editörlerce hizmet veren DMOZ – Açık Dizin Projesi artık kapanıyor! Böylece web sitelerinin organize edilmesinde, makineler yerine insan gücünün kullanıldığı bir çağın da geride kaldığını söyleyebiliriz. 
Açıklama şu an DMOZ’in kendi web sitesinden de duyuruluyor. Ana sayfadan 14 Mart 2017’de kapanacaklarına dair ilanı okuyabilirsiniz. 
DMOZ Haziran 1998’de doğmuştu. İlk olarak “GnuHoo” adı verilen proje daha sonra “Newhoo” ismini almıştı; çünkü o zamanlarda Yahoo Directory rakipleri arasındaydı. Yine aynı dönemlerde Yahoo, fazla güçlü olduğu yönünde eleştiriler alıyordu ve sitelerin listelenmesinin de zor olduğu söyleniyordu. 
Proje, çok geçmeden Kasım 1998’de Netscape’in dikkatini çekti ve “Netscape Open Directory” adıyla yoluna devam etti. Henüz bir ay sonra AOL Netscape’e talip oldu ve projenin kontrol sorumluluğu da böylece AOL’nin olmuştu. 
Tam da Google’ın doğduğu seneydi! Sitelerin küratörlüğünün (sınıflandırılması da diyebiliriz) insan elinden alınacağının ilk işaretleri görülmüştü. Google’ın, webdeki her sayfayı araştırması ve incelemesi hem büyük bir gücün doğuşunu temsil ediyordu hem de devrim niteliğindeydi!
Yahoo nihayet, insan gücüne dayanan web sonuçlarına karşıt, algoritma çıktısı sonuçları tercih ettiğini duyurarak atağa geçmişti. Ancak sonrasında “Yahoo Directory”, Eylül 2014’e kadar sahnelerin gerisinde kaldı ve kapandığını duyurdu. Resmi ve gerçek kapanışı Aralık 2014’te gerçekleşti, bu eski site bugünlerde tamamen işlevsiz diyebiliriz. 
Ancak DMOZ yoluna devam etti! Uzun zamandır da bir kaynak teşkil ettiği unutulmuş durumda. Bu nedenle DMOZ’in kapanıyor olduğu haberinin dikkat çekici noktası, kapanmasından çok neden bu kadar uzun sürdüğü. En azından, yapılan yorumlar bu şekilde ilerliyor. 
DMOZ hayatına sadece tek bir yoldan devam edecek: “NOODP meta tag”. Bu tag, site sahiplerinin, Google ve diğer arama motorlarına sitelerinin Open Directory tanımlamalarına göre değerlendirilmemesini anlatmaları işlevini görüyor. Sitelerdeki yerini uzun yıllar boyunca korusa da, çok yakın zamanda işlevsiz hale gelecek.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim