Microsoft Clarity İle Kullanıcı Deneyimi Ölçümü

Microsoft Clarity İle Kullanıcı Deneyimi Ölçümü

Kullanıcı deneyimi, SEO çalışmalarının en önemli maddesi olduğunu tüm yazılarımızda bahsediyoruz. Bu yazımızda ise Microsoft Clarity aracının ısı haritalarını kullanarak, kullanıcı deneyimi ölçümlerini nasıl yapacağımızı paylaşacağız. Sektörde bulunan birçok uzmandan Microsoft Clarity hakkında birkaç şey duymuşsunuzdur. Fakat ne olduğu ve nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgiyi gelin hep birlikte öğrenelim.

Microsoft Clarity Nedir?

Microsoft Clarity, bir kullanıcının web siteniz ile nasıl iletişim kurduğunu gösteren, kullanıcı deneyimini gözlemleyip iyileştirmeye yardımcı olabilecek ücretsiz bir ısı haritasıdır.

Diğer analiz programlarından farklı olarak, kullanıcının sitenizdeki davranışlarını izleyebilen ve bu davranışları sizlere gerçek zamanlı olarak sunan bir araçtır.

Microsoft Clarity Nasıl Kullanılır?

Kontrol Paneli

Clarity’nin, ana kontrol panelinde, sitenizin ziyaretçilerinin tüm davranışlarını genel bir bakış açısı ile görebilirsiniz. Bu kontrol panelinde ziyaretçilerin hangi tarayıcıdan geldiğini, hangi sayfanıza kaç trafik alındığı gibi birçok metriği görebilirsiniz.

Isı Haritaları

Sitenize gelen kullanıcının tam olarak hangi alanlara tıkladığını gösteren bu özelliği sayesinde, ziyaretçinin sayfanızda neler yaptığına ve kaç kere tıklama yaptığına dair verilere ulaşabilirsiniz. 

Isı haritaları, tıklama ve kaydırma haritaları olarak iki farklı şekilde bulunur. Tıklama haritası, sitenizdeki kullanıcının en çok etkileşimde bulunduğu içeriği görmenizi sağlar. Kaydırma haritaları ise kullanıcının gerçekleştirmesini istediğiniz içeriği görüp eyleme geçip geçmediğini anlamanıza yardımcı olur. 

Oturum Oynatmaları

Microsoft Clarity, web sitenizi ziyaret eden kullanıcının sayfadaki etkileşimini video olarak kayıt altına almaktadır. Her kullanıcının sayfalarınızdaki ziyaretlerinde nereye tıklayıp nereye tıklamadığını nerede duraklayıp nerede eyleme geçtiğini incelemek için kayıtları yeniden oynatabilirsiniz.

Panelin üst bölümünde bulunan filtreleme seçenekleri ile görmek istediğiniz verileri seçebilir, görmek istemediğiniz verileri de filtreleyebilirsiniz. 

Öfke Tıklamaları

Kullanıcının, sayfanızda bağlantı kurmaya çalıştığı herhangi bir buton, link veya resim üzerinde tekrar tekrar tıklaması öfke tıklaması olarak ifade edilir. Bu göstergede kullanıcının hangi alanlarda yoğun tıklama yaptığını inceleyerek çalışmayan bir bağlantı olup olmadığını tespit edebilir, bu bağlantıyı revize ederek kullanıcı deneyimini olumlu bir şekilde değiştirebilirsiniz.

Ölü Tıklama

Öfkeli tıklamalara benzer şekilde, 'ölü tıklamalar' kötü bir kullanıcı deneyimine işaret edebilir. Bir kullanıcı bir öğeyi tıkladığında ancak beklediği süre içinde yanıt alamadığında, tıklama etkileşimleri ölü tıklama olarak işaretlenir. Bu tıklama, sitenizde ziyaretçinin tıklama yaptığını ama farklı sayfaya gitmeden aynı sayfada kaldığı anlamına gelir. Ölü bir tıklama, bozuk bağlantılar, site yavaşlığı anlamlarına gelebilir.

Kullanıcı Deneyimini Ölçün

Birçok SEO analiz aracı, site trafiği, anahtar kelimeler vb. raporlamalara odaklanır. Microsoft Clarity ise kullanıcın sitenizde gerçekleştirdiği tüm eylemleri size sunan bir ısı haritasıdır.

Microsoft Clarity bir kullanıcının web sitenizde sayfalarınızdaki her bölümde nasıl bir ilişkide olduğunu video olarak kayıt eder. 25’ten fazla filtresi ile sitenizin sorunlarını ayıklama imkanını neredeyse gerçek zamanlı olarak sunar.

Kullanıcı davranışları hakkında elde ettiğiniz veriler ile web sitenizde iyileşecek alanları tespit ederek ziyaretçilerin sitenizdeki deneyimini olumlu bir şekilde değiştirebilirsiniz. 

Sayfa Hızı ve Microsoft Clarity

Clarity aracının eş zamansız yüklenen Javascripti sayfa yükleme süresini olumsuz bir şekilde etkilemez. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar site hızında veya performansında herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmayacaktır.

Verileriniz Güvende mi?

Microsoft Clarity, Avrupa GDPR ve California CCPA gizlilik gereksinimlerine uygun olarak kullanıcıları izler. Sitenize gelen kullanıcıların eylemlerini izlese de kullanıcıların ekranda girmiş olduğu kişisel bilgileri kesinlikle üçüncü kişilere göstermez.

Google Analytics mi Microsoft Clarity mi?

Google Analytics aracı olanlar, Microsoft Clarity programına ihtiyacı olup olmadığını merak edebilir. Her ne kadar ikisi de kullanıcı deneyimini ölçümlüyor olsa da farklı şeyler yaptıkları için aralarında bir seçim durumu yoktur.

Google Analytics, web sitenize gelen trafikler ile ölçüm yaparken, Microsoft Clarity kullanıcının sayfalarınızla nasıl etkileşime girdiğini canlı olarak gösterir.

Bu sebeple iki analiz aracı da rakip değildir. Aksine, Google Analytics’i Clarity’ye bağlayarak daha fazla kullanıcı davranışı bilgisi ölçümleyebilirsiniz.

Neden Microsoft Clarity Kullanmalıyım?

Clarity, kullanıcılarınızın davranışlarını anlamanıza yardımcı olacak birçok benzersiz özellik sunar:

• Microsoft Clarity, sitenizin performansını olumsuz olarak etkilemez.

• Sitenizdeki veriler analiz edilerek, neredeyse gerçek zamanlı olarak hazırdır. Bu nedenle veri görüntülemek için beklemeniz gerekmez.

• Hesap başına site sayısında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Büyük verilere sahip web sitelerini de destekler ve ölçümler.

• Derin Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi algoritması ile kullanıcıların davranışlarını en iyi şekilde analiz etmenize yardımcı olur.

• Sitenizin yalnızca bir bölümünü değil, tamamını izler.

Hali hazırda bir web site sahibi iseniz, farklı analiz programları kullandığınız için Microsoft Clarity aracını kullanmamanız gerektiğini düşünebilirsiniz. Fakat Clarity aracı ile sitenizin eksiklerini canlı canlı tespit edip, bunları iyileştirebilirsiniz.

Clarity’yi kullanıp kullanmayacağınızın kararı aslında kazancınızı, sitenizin kullanıcı deneyiminizi iyileştirmenin sizin için ne kadar önemli olup olmadığına bağlıdır. SEO çalışmalarının en önemli konusu kullanıcı deneyimi olması nedeniyle, kullanıcılarınızı yakın takibe alabileceğiniz bu araç ile sitenizde maksimum seviyede kullanıcı deneyimi sunabilirsiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim