Google Description ve Snippet Uzunluklarında Güncelleme Yaptı

Google Description ve Snippet Uzunluklarında Güncelleme Yaptı

Google, artık daha uzun bilgi kutucukları (Snippet) kullanacak. Benzer şekilde meta descriptionlarda da karakter limitleri değişti! Bu güncellemeler hem Google hem de SEO için oldukça büyük yenilikler!

Peki tam olarak neler değişti ve bu değişim ne zaman gerçekleşti? Daha da önemlisi, bu büyük değişim SEO için ne anlam ifade ediyor, nelere dikkat etmelisiniz? İşte tüm bu soruların cevaplarını gelin beraber inceleyelim. 

Google’dan Resmi Snippet Açıklaması

Google, artık, arama sonuçlarında daha uzun snippet’lar kullanacak. Yani, ekranda size gösterilen kısa bilgilendirmelerden, kırpıntılardan bahsediyoruz. Bu değişim hem mobil cihazlar hem de masa üstü için geçerli. Daha uzun kırpıntı demek, aynı zamanda meta descriptionların da etkilendiği anlamına geliyor. Çünkü, kırpıntı alanlarında yer alan bilgiler, web sitelerinin meta descriptionlardan alınıyor.

Google, resmi olarak şöyle bir açıklamada bulundu: “Organik arama sonuçları için, tekst kırpıntıların; uzunluğunu, tavsiye edilen uzunluğu ve aynı şekilde kullanıcıya gösterilen uzunluğu da değiştirdik.” Yani, standart uzunluklar tamamen değişti! 

Şimdi, örnek üzerinden konuyu biraz daha somutlaştıralım. Diyelim ki vergi kanunlarında bir değişiklik oldu ve bu konuyla ilgili bir okuma yapmak istiyorsunuz. “Yeni vergi kanunu” gibi bir arama yaptığınızda Google size konuyla ilgili son günlerde yazılan birkaç makale gösterecektir. 

Hatta, makalelerin altında, içeriğe dair kırpıntılar (Snippets) da sunacaktır. İşte bu kısa bilgi yazılarının karakter sayısı, 15 Kasım öncesinde 165 karakterle sınırlıydı. Şimdiyse, Google’ın bu metinlere birkaç satır daha eklediğini görebilirsiniz. 

Eskiden, arama sonuçlarında (mobil veya masa üstü olsun) sadece iki üç satır bilgi metni görürken, şu an bu sayı 4, 5, hatta bazen 6 satıra çıkmış durumda. Karakter sayısı 266 karaktere kadar çıkabiliyor! Google bazen, metni üç nokta işaretiyle kesmek yerine, tam cümleyi göstermek için 273 karaktere kadar çıkabiliyor. 

Bunun, kullanıcıya sağladığı fayda oldukça değerli aslında. Çünkü, eskiden bu tür kırpıntılarda yazılı metinler, kullanıcıya yeterince bilgi vermiyordu. Kullanıcılar, ilgili siteyi ziyaret etmek ve konuyu daha iyi anlama ihtiyacı duyuyorlardı. Şimdiyse, daha uzun metinlerle konunun ne olduğunu anlayacaksınız ve sayfayı tıklayıp ayrıntılı bir okuma yapmanıza gerek kalmayacak. Tabii ki her arama, peşinden koştuğunuz her cevap için bu geçerli değil. Ama işin genel mantığı ve sağladığı fayda bu! 

Bu değişimin SEO açısından yenilikler getirdiği ortada. Bu değişimle birlikte aslında Google iki konuda güncelleme getirmiş oldu. 

1. Snippet uzunluk standartları değişti. 

2. Bu konuyla ilgili rehber kılavuz da değişmiş oldu. 

Google, eskiden, konuyla ilgili sunduğu kılavuzlarda, meta description sınırı için 160, 180 karakter öneriyordu. Henüz, rehbere girmiş, yeni bir karakter sayısı önerisi yok. Fakat, yapılan araştırmalar 300 karakterin ideal olduğunu gösteriyor. Test niteliğinde birçok arama incelenmiş ve resmi bir açıklama gelirse de, 320 karakteri aşmayacağı öngörülüyor. 

Güncelleme Ne Zaman Yapıldı?

Kesin bir tarih yok; ama herkes Kasım ortası bir tarihte hemfikir. Veri setlerine bakıldığında, snippet’lardaki uzunluk değişiminin 22 Kasım’da fark edildiğini söyleyebiliriz. Bahsettiğimiz değişimin oranı %50; yani, arama sonuçlarında, uzunluğu artan snippet hacmini ifade ediyor! Güncel oran ise %51; bu da demektir ki, değişim henüz tüm arama sonuçları için geçerli değil. 

Güncellemenin ne kadar önemli olduğunu vurgulamak için, 165 karakter limitiyle yapılan optimizasyonların şu an yetersiz olduğunu belirtmek gerekiyor! Hatta, yapmanız gereken güncellemelerle ilgili bir saat bile kaybetmeyin! Birçok e-ticaret sitesi çoktan aksiyon aldı bile. Önemli sayfalarınızı optimize ettiğinizde arama sonuçlarındaki mevcut varlığınızın arttığını göreceksiniz. Rakiplerinizin böyle bir güncelleme yapmadıklarını düşünürsek, elinizde şu an kaçırılmayacak bir fırsat var. 

SEO için Neler Değişti?

Güncelleme, SEO tarafında 3 ana başlıkta yenilikler getirmiş oldu:

1. Meta Description (açıklama) yazımı ve optimizasyonu değişti

Artık, meta descriptionlar sadece daha uzun olmayacaklar. Uzunluk artışı, açıklamaların yazım şeklini de değiştirecek. Metin yazarları, kullanıcıların aklını çelmeye yönelik metinler tercih edecekler. Bunu yaparken, aynı zamanda kullanıcıların memnuniyetini de düşünmek gerekiyor. Yazdığınız metin hem tıklama getirmeli hem de kullanıcıya aradığı sorunun cevabını vermeli! 

2. Tıklanma Oranları Etkilenebilir

Uzmanlara göre, tıklanma oranlarında iki tür değişim yaşanabilir. İlki, oranlarda düşüş. Karmaşık olmayan, daha basit arama sonuçları için tıklanma sayısı azalacaktır. Tam aksine, daha ayrıntılı aramalar içinse tıklanma oranlarının artması bekleniyor! Çünkü daha uzun açıklayıcı metin demek, kullanıcıyı daha çok etkilemek anlamına geliyor. Dürüst olmak gerekirse, hepimizin istediği de bu. Onların dikkatini çekmek! 

3. İlk Sayfada Olmanın Anlamı Değişecek

Yine tıklanma oranları üzerine düşünüldüğünde, meta description işin stratejisine dahil olacak. Çünkü, kullanıcılar aradıkları cevaba, daha uzun açıklama metinleri yoluyla eriştiklerinde, belki de diğer arama sonuçlarına bakmayacaklar bile? Bu da, Google’da ilk sayfada çıkmanın anlamını değiştiriyor. Açıklama metinlerin yani descriptionların önemi, ağırlık kazanıyor. 

SEO Uzmanları Neler Yapmalı? 

Peki SEO uzmanları neler yapmalı? İlk iş, trafik açısından değere sahip landing sayfalar için bir öncelikler listesi oluşturmak. Yani, organik aramalar açısından size en çok trafik kazandıran sayfalardan bahsediyoruz (Büyük ihtimalle bu sayfaları biliyorsunuz zaten). Sonrasında yapmanız gereken işlem oldukça açık. Meta descriptionları yeniden optimize etmelisiniz. Sadece daha uzun yazın demiyoruz, yeniden kurgulamalı ve yeniden yazmalısınız. 

Önerdiğimiz karakter sayısı aralığı 250 ilâ 300 arasında. Hatta farklı arama sonuçlarına göz atmakta fayda var. 

Üzerinde durulması gereken diğer optimizasyon, daha önce oluşturduğunuz CMS ve benzer iç sistem kurallarıyla ilgili. Sisteme giriş yapan kullanıcılar için 160 – 180 karakter sınırı gibi bir kural oluşturduysanız, bu kuralları da 230 – 320 aralığında güncellemeniz gerekiyor (230’un altına düşmeyin).

Yeni meta description uzunluklarımız şimdiden hayırlı olsun!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim