Google’dan Mayıs 2020 Temel Algoritma Güncellemesi Geldi

Google’dan Mayıs 2020 Temel Algoritma Güncellemesi Geldi

Google bu hafta (4 Mayıs 2020) temel bir algoritma güncellemesini faaliyete geçirdiğini duyurdu! Daha önceki yazılarımızda da her zaman vurguladığımız gibi, Google bu tür büyük ve temel güncellemeleri yılda sadece birkaç kez yapıyor. O yüzden, bu güncelleme haberi çok önemli! Gelelim ayrıntılara…

Google’ın önemli ve popüler isimlerinden Danny Sullivan da güncelleme haberini ve tarihi (4 Mayıs 2020) doğruladı. Bu büyük güncelleme, diğerlerinin aksine sadece ismiyle anılıyor, en azından şimdilik! (4 Mayıs 2020 Güncellemesi). 

Dilerseniz, ilk önce Google’ın resmî açıklamasını birebir aktaralım:

“Bugün, her yıl birkaç tane gerçekleştirdiğimiz temel bir algoritma güncellemesini aktif hale getiriyoruz. Bu güncellemenin ismi Mayıs 2020 Temel Güncellemesi’dir. Güncellemeyle ilgili alınacak aksiyonların rehberi, diğerlerinde olduğu gibi aynen geçerli.” 

Bu aksiyon konusunu da her zaman işledik. Google, büyük güncellemelerle ilgili aslında herhangi bir yapılabilecekler listesi, rehberi vermiyor. Webmasterlardan istediği şey, sitenin kalitesini daima en üst seviyede tutmaya çalışmaları ve kaliteli içeriğe değer vermeleri… 

2020 Yılının İkinci Büyük Temel Algoritma Güncellemesi

4 Mayıs 2020 güncellemesi, bu yıl gelen temel algoritma güncellemeleri içerisinde ikincisi! İlki, ocak ayında gelmişti. O günlere şimdi bakınca, ne kadar çok şeyin değiştiğini hissetmemek mümkün değil. Özellikle de bu COVID sürecinde… 

Birçok SEO ve pazarlama uzmanı, virüsün Google güncellemelerini etkileyip etkilemeyeceğini merak ediyordu. Daha doğrusu, bu türden büyük değişimlere ara verileceği söyleniyordu. Görünen o ki, Google güncellemelere ve işini yapmaya devam ediyor. 

Google Temel Algoritma Güncellemelerinin Amacı Nedir?

Bu tür büyük yenilenmeler tüm web sitelerini etkiler. Yani, dünya çapındadır ve gelen algoritma değişimlerinden tüm ülkelerdeki işletmeler etkilenir. Bu güncellemeleri her gün yaşadığımız irili ufaklı olanlarından ayıran şey, gerçek anlamda etki yaratmasıdır! Yani, Google’da (sıralamalarda vb.) birçok şeyin değişeceği, hatta değişmeye başladığı kesin. 

Mayıs 2020 Güncellemesi Neleri Değiştirdi? Neyle İlgili?

Dünyanın dört bir yanından, yaşanan gelişmelere ve gelen tepkilere baktığımızda, henüz bir şey söylemek için çok erken. Yine de forum dünyasından gelen önemli tepkileri size aşağıda aktarıyoruz. Aslında yine Google kendi ağzından, güncellemenin hayata geçmesinin 1 hatta 2 haftayı bulacağı duyuruldu! 

Webmaster Dünyasından Gelen Tepkiler:

• Saat bir gibi bir hareketlenme yaşadım. Ama büyük olduğunu söyleyemem, yaklaşık %10’luk bir değişimden bahsediyorum. Şimdilik, durumun negatif değil, daha çok pozitif olduğunu söyleyebilirim. 

• Şu an çok ciddi dalgalanmalarla karşı karşıyayım. Finans dünyasının, Google’da ilk sırada yer alan markaları 10 sıra geri düştü! Sağlık sektörü için de benzer bir durum yaşanıyor. Güncellemenin etkileri büyük olacakmış gibi görünüyor… 

• Henüz büyük bir değişimle, etkiyle karşılaşmadım. Bana göre henüz çok erken…

• Trafiğim daha önce hiç bu kadar yavaşlamamıştı! Bazı anahtar kelimeleri kontrol ediyorum 10 sıra düşüş var. Daha önceki büyük algoritma güncellemelerinde böyle bir trafik durgunluğu hatırlamıyorum… İzleyip, daha net göreceğiz…

4 Mayıs 2020 Güncellemesine Black Hat Dünyasından Gelen Tepkiler:

• Bir anahtar kelimede 11’inci sıradaydım. Sonra güçlü linklerle destekleme yaptım ve 2’nci sıraya yükselmiştim. Google bir güncelleme yaptı ve benzer bir iniş çıkış oldu. Yeniden linkle destekledim ama bu 4 Mayıs güncellemesiyle birlikte şu an 18’inci sıradayım! 

• Arama sonuç sayfalarındaki değişimin nedeni bu güncelleme olsa gerek… Anahtar kelimelerde, hiç bu kadar büyük bir düşüş yaşamamıştım. Umarım zamanla bir iyileşme olur. Hep böyle devam etmezse iyi olur.  

• Nisan’daki güncellemeyle trafiğim 3 kat artmıştı. Şu an bu güncellemeden herhangi bir etki gelmedi. Sadece dün, birkaç saatlik bir trafik düşüşüyle karşılaştım ama o da sonrasında düzeldi…

• Trafiğimde %30 düşüş fark ettim. Ardından Google’ın güncelleme haberiyle karşılaştım…

Şimdilik gelen tepkiler ve yorumlar, sizin de gördüğünüz gibi birbirine çok benziyor. Dikkat çeken detay; finans ve sağlık sektörlerinin yine özellikle vurgulanmış olması. Daha önceki temel algoritma güncellemelerinde de bu sektörler yine ön plandaydı. Sonuç; sağlıklı ve kesin bir yorum için henüz çok erken. 

Bugünlerde Analytics’e zaman ayırarak trafikleri takibe almakta fayda var. 



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim