Google Mayıs Algoritma Güncellemesi Neleri Değiştirdi?

Google Mayıs Algoritma Güncellemesi Neleri Değiştirdi?

Henüz birkaç gün önce, Google Mayıs Güncellemesiyle ilgili haberi sizlerle sıcağı sıcağına paylaşmıştık. 4 Mayıs’tan itibaren, Google’dan gelen açıklamaya göre, bu temel algoritma güncellemesinin etkileri 2 hafta sürecektir. Şimdiye kadar yaşanan gelişmeleri, hangi sektörlerin daha çok etkilendiğini vb. detayı bu yazımızda size aktarıyoruz! 

Dünyanın her yerinden, gerek SEO uzmanlarından, gerekse webmasterlardan gelen ortak yorum, bu güncellemenin diğerlerinden gerçekten de farklı olduğu. Ve, etkisinin büyük olacağı! 

Şu anki güncel gelişmelere göre, 4 Mayıs 2020 Temel Algoritma Güncellemesi’nden en çok etkilenen sektörler şöyle:

• Yerel Aramalar (Yani, yerel işletmeler büyük ölçüde etkilendi!)

• Sağlık Sektörü 

• Dünya Pazarına Açılan Siteler 

• Birden Çok Dilde Yayınlanan Siteler 

Yine de, önümüzde en az 10 günlük bir süre olduğunu ve yaşanan gelişmelerin her gün hatta her saat değişikliğe uğrayabileceğini belirtmek gerekiyor. 

Sıralamalarda Neden Dalgalanma Oluyor?

Soruyu daha anlaşılır bir şekilde soralım: “Sıralamalar neden bu kadar çok değişikliğe uğruyor?”. Cevap aslında çok basit. Her zaman olduğu gibi, güncellemenin etkileri halen devam ediyor. Sağlıklı analizlerin, global ölçekte yayılması bile ayrı bir zaman gerektiriyor. 

Bununla birlikte, güncellemenin etkilediği tek alan “Google Sıralamaları” değil! Farklı başlıklarda da dalgalanma görüleceği kesin. 

Güncellemenin Ardından İlk İzlenimler

“Bu güncelleme, son zamanlarda gördüklerimiz arasında en etkilisi gibi duruyor. Şu an en doğru hareket; yanlış bir yorum yapmaktansa, analizler üzerine yoğunlaşmak olacaktır. Henüz kimin ya da kimlerin kazandığı belli değil…”

Kaynak: Tony Wright / Arama Pazarlaması Uzmanı 

Fakat, sağlık sektörü, her yerde karşımıza çıkıyor diyebiliriz. Özel olarak bu sektör için önemli değişimlerle karşılaşacağız.

En Çok Kimler Etkilendi? 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, yine herkes, lokal aramalardaki önemli değişimlerden konuşuyor. Yerel işletmelerin bu güncellemeyi ciddiye almalarında büyük fayda var. 

Hatta, yerel işletmelerin Nisan ayı sonundan itibaren etkileri yaşamaya başladığı konuşuluyor. 

COVID-19 Süreci Google Aramalarında Yan Etki Yaratmış Olamaz Mı?

Aslında bu soru, akla oldukça yatkın! Birçok sektör uzmanı, Covid-19 süreciyle birlikte, yaşamlarımız bu kadar değişikliğe uğramışken, aramalarda da değişim yaşanmasını mantıklı buluyor. 

Ancak, bu önemli soruyla ilgili en doğru cevabı yine Google resmi ağızdan verecektir. Çünkü, virüsün alışkanlıkları değiştirdiği süre içerisinde, Google da proaktif bir şekilde algoritmalarda belirli güncellemelere gitmiş olabilir. 

Kesin ve Farklı Görüşler / Mayıs Güncellemesi 

Yine kesin olan diğer bir detay, güncellemenin Japonya’dan Amerika’ya, Avrupa’dan Türkiye’ye kadar dünyanın her yerini etkilemiş olduğu! Çünkü Twitter ve forumlar üzerinden gelen yorumlar bu gerçeği kanıtlıyor. 

4 Mayıs güncellemesiyle ilgili diğer bir görüş, kısa içeriklerin de etkilenmiş olduğu. Daha doğrusu, kısa içerikler; uzun içeriklere kıyasla, biraz daha değer kaybetmiş olabilir. 

Google’dan her yıl gelen bu tür büyük algoritma güncellemeleri temel olarak yalnızca bir sektörü hedef almaz. Evet, belki bir sektör (Örneğin; sağlık, finans) daha fazla etki görebilir. Ama bu; etkilerin her sektörü kapsayacağı gerçeğini değiştirmiyor. 

Diğer anlamlı bir yorum da; Google’ın son aylarda en çok hangi alanlara yoğunlaştığıyla ilgili... Son bir yıl içerisinde, neredeyse tüm yazılarımızda bir noktanın üzerinde süreli durduk: “Kullanıcı Niyetini Anlamak”. Google, özellikle son aylarda, yine bu başlık üzerine birçok farklı güncellemeyi de yayına almıştı. O yüzden; bundan sonraki süreçte web siteniz ne tür iyi veya kötü senaryolarla karşılaşacak olursa olsun; bu başlığın üzerinde durmanız size ek puan getirecektir. (Güncellemelere karşı ne tür önlemler alabilirsiniz, bununla ilgili sizinle bir makale paylaşmıştık.)

Sıcak haberleri, yaşanan gelişmeleri iletmeye devam edeceğiz. Takipte kalın.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim