Sitenizi bir de Googlebot gözünden görün

Sitenizi bir de Googlebot gözünden görün

Sitenizi bir de Google botlarının gözünden görün!

Google Crawlerları, yani sitenizin her tarafında sürünen ve verileri, kodları inceleyen google botlarının gözünde sitemiz son derece analitik ve işlevsel bir değere sahip. Çalışmalarımızın hepsi ise tamamen bu botların gözlerindeki bir değerle  sıralandırılıyor ve buna göre sıralamalarda değer biçiliyor.  Siteler işlevini ve potansiyelini tam olarak ortaya koyabilmesi için botlar tarafından kolaylıkla gözetlenebilir, denetlenebilir halde olmalı. Daha önce de belirttiğimiz gibi, insanların ufkunu açan içerikleriniz de olsa, sosyal medyayla içli dışlı ilişkilerinizle yoğun bir trafiğe de sahip olsanız ve  sosyal alanlarda siteniz sıkça refere ediliyor olsa dahi, burada sürekliliği yakalamak için optimizasyonu yapılmış bir siteye sahip olmak büyük önem taşıyor.

Arama motorlarının botları bir başka deyişle örümcekleri bir yazılım olduklarından bir insanın gördüğü birçok şeyi ıskalıyorlar, örneğin birçok Flash ve Java uygulamasını göremiyorlar. Dolayısıyla birazcık da onları anlamak, onların gözünden siteleri incelemek gerekiyor.

Madem botlar bu kadar önemli, bakalım ne görüyorlarmış bizden farklı olarak. Sitenizi bir google’ın crawler botlarının gözünden, onların analitik dünyasından görmek ister miydiniz? Örneğin, sitenizin detaylarını nasıl gördüklerini, yapılan tüm uygulamaların onların gözünde nasıl gözüktüğünü? Bir browser üzerinden hepimiz bir sitenin html kaynak kodlarını nasıl okuyacağımızı biliyoruz. Fakat bu teknikle siteyi onlar için hazırlarken, ne hazırladığımız konusundahep soru işaretleriyle karşılaşırken veya herşeyi doğru yapıp yapmadığımıza ikna olmak isterken, bu yöntem sayesinde sitemizin optimizasyon açıklıklarını da gözlemleyebileceğiz.

Bunun için 2 tane Firefox’a eklemenen plug-ini kullanacağız. Dolayısıyla Firefox kullanmamız gerekiyor. Bu iki plugin ve bunlara ulaşabileceğiniz linkler şöyle:

Web Developer

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/web-developer/

User Agent Switcher

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/user-agent-switcher/

ilk olarak, her şeye başlamadan önce javascriptleri kapatıyoruz. Menüler linkler, drop downlar(dokununca listeli bir şekilde inen seçmeli menüler) ancak ve ancak javascriptlerden çıkarıldığında botlar tarafından ‘crawlanabiliyorlar’(denetlenebiliyorlar, kayda alınabiliyorlar internette çok kullanılan bir deyim diye buna da yer vermekte fayda var) Dolayısıyla ilk önce javascriptleri kapatmamız gerekiyor.

Firefox’ta

Options > Content > Enable Javascript seçeneğini kaldırarak bunu yapıyoruz.

Ardından artık pluginlerimizi konuşturmaya başlayabiliriz. Web developer plugini üzerinden CSS’i(cascading style sheets) kapatmalıyız. Google botları HTML sırasına göre siteyi denetlerler, CSS düzeni zaman zaman içeriğinizin düzenini görünmez hale getirebilir.

Programı açtığımızda şu yolu izleyeceğiz:

Disables Styles > All Styles

Şu zamana kadar siteyi tam olarak denetlenebilir hale getirmek için uğraştık artık başlıyoruz.

Artık User Agent’i Googlebot olarak ayarlayabiliriz:

Tools > Default User Agent > Search Robots > Googlebot 2.1’i seçerek artık sitenizi bir Google Botunun gözünden görebilirsiniz.

Şimdi tüm siteler daha önce göründüğünden daha farklı bir şekilde görünecek. Şimdi sitemize bir daha bu gözle bakarken şu noktalara dikkat etmek gerekiyor:

Tüm menü linklerini görebiliyor musunuz?

Tüm menü öğeleri ve linkler düz text şeklinde mi çıkıyor?

Tüm linkler tıklanabilir mi?

Daha önceleri gizli halde duran içerikler gözüküyor mu?(gizli içerikler google botlarına bazen ordaymışlar gibi sinyal gönderebilir, her zaman tehlikeli olmasa da orada olmadıklarına emin olmak kesinlikle daha iyi.)

Sidebar ve widget içeriklerinizin tamamı HTMLnin üst sıralarında mı yer alıyor?

Ne tip bozukluklar görülebilir?

Örneğin bir sitede menü textleri text değil bir görsel olarak hazırlanmış olabilir, bunu bu plugin sayesinde hemen görebiliyoruz. Bunda ne sorun var derseniz, bu durumda google botuna text aracılığıyla  gönderilen bir anchor text yok demektir. Backlinkler için anchor textler büyük önem taşıyor, ve hatta internal linkler için de önemi tartışılmaz. İşte böylesi bir sitede, alt sayfalar ana sayfadan gelebilecek her türlü link akışının avantajını kaybetmiş oluyorlar.

Bir başka avantaj olarak da bu özellikle başka sitelerdeki black hat optimizasyon tekniklerini, örneğin cloaking gibi uygulamaları görebilirsiniz(tabii özennlikle rakiplerinizin sitelerinde)



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim