Google’dan Sayfa Deneyimi Güncellemesi

Google’dan Sayfa Deneyimi Güncellemesi

Google yakın zamanda “Sayfa Deneyimi” sinyallerini işin içine kattığı bir güncellemeyi hayata geçirdi. Konu sayfa deneyimi olunca, doğal olarak işin içine AMP de girdi. Peki AMP’nin geleceği ne olacak? Çünkü artık “Top Stories” alanında yer almak için AMP şart değil. Tüm bu soruların yanıtları ve daha fazlası bu yazımızda! 
Google yıllardır, web sitesi sahiplerine sitelerini kullanıcı deneyimine odaklanarak tasarlamaları gerektiğini tavsiye etti. Tüm bu uyarılar son “Sayfa Deneyimi Güncellemesi” ile birlikte artık daha da ciddiye alınacak. Güncelleme haberini bu kez Google’ın yaptığı duyuruyla altık. 
Google, mobil “Top Stories” alanında yer almak için artık AMP şartı aranmadığını duyurdu. Ardından, sayfa deneyimi güncellemesini de bu duyuruya ekledi. 
Peki dünyanın çeşitli yerlerinden en çok bilinen SEO uzmanları bu güncellemeyle ilgili neler düşünüyor. Ayrıntıları verirken, onların düşüncelerini de sizlerle paylaşacağız! 

Google Sayfa Deneyimi Güncellemesi Neleri Değiştirecek? Yenilikler Neler? 

Güncellemenin hedefi ve getirdiği yenilik gayet belirgin. Artık, web sayfaları, kullanıcıların deneyimleri ve o sayfayla nasıl bir etkileşim içerisine girdikleri dikkate alınarak değerlendirilecek. Yeni, sayfa deneyimi güncellemesi birçok arama sıralaması faktörüyle bütünleşmiş bir şekilde faaliyet gösterecek. Örneğin; tarayıcı güvenliği, penalty, HTTPS sıralama etkileri (pozitif anlamda), mobil uyumluluk, sayfa hızı ve tabii Google’ın her yıl gerçekleştirdiği temel algoritma güncellemeleri… 
Tüm faktörleri dışarıda düşündüğümüzde, bu yeni güncelleme, Google sıralamalarında kullanıcı deneyimini merkeze alacak diyebiliriz! Bu noktada anahtar kelimeniz “iyi bir kullanıcı deneyimi” olmalı. Yani, bu alana odaklanmanız gerekiyor. 
Google ürün müdürlerinden Rudy Galfi, kaliteli içeriğin halen daha en değerliler arasında olduğunu da açıklamalarına ekledi. 

Sayfa Deneyimi Güncellemesi Diğer Güncellemeler Kadar Etkili Mi? 

Dünyanın farklı yerlerinden birçok SEO uzmanı, Google’ın sayfa deneyimini zaten yıllardır kullandığını söylüyor ve bu güncellemenin bir tür yeniden markalama ya da uyarı niteliğinde olduğunu düşünüyor. 
Yine de, site yöneticileri, tasarım ekiplerini uyarmaya başladılar bile! Güncellemenin tamamen hayata geçişinin 6 ay kadar süreceği söyleniyor. Yalnızca tasarım ekipleri değil, sitenin performansından sorumlu ekip üyeleri de aksiyon almalılar! 

Sayfa Deneyimi Güncellemesinin Ardından Uygulanabilecek SEO Teknikleri 

“Core Web Vitals” dediğimiz, web sayfanızın SEO optimizasyonu için, hayati olan aksiyonlar (optimizasyonlar) vardır. Bu tür aksiyonlar için mutlaka Google’dan herhangi bir güncelleme haberi gelmesi gerekmez. Örneğin; kullanıcı deneyiminin iyi olması zaten siteniz için hayati bir durumdur! SEO uzmanları da sayfa deneyimi güncellemesinin ardından bu hayati noktalara odaklanmak gerektiğini hatırlatıyorlar. 
Diğer yandan, bahsettiğimiz temel SEO teknikleri ölçülebilir niteliklere sahip. Bu yüzden daha kolay kabul görebiliyorlar. Aynı durum içerik için geçerli değil. İçeriğe bakış daha sübjektif. Bu yüzden uzmanlar, web sitesinin hayati (teknik) özelliklerine odaklanırken içerik pazarlamasının ihmal edilmemesi gerektiği konusunda uyarıyorlar. 
Diğer yandan, temel SEO tekniklerinde yapabilecekleriniz bir noktadan sonra kısıtlıdır. Yani, rakipleriniz de benzer teknikleri uygulayabilirler. Ancak konu içerik olduğunda bu öyle değil. İçerik, sitenizin Google’da yükselmesinde size özgürlük ve yaratıcılık sunan bir kavramdır. 

Güncelleme AMP’nin Geleceğini Nasıl Etkileyecek?

Makalenin başında da belirttiğimiz gibi, “Top Stories” alanında çıkmak için artık AMP uyum şartı yok. Fakat bu, sayfa deneyimi kriterlerinin ya da metriklerinin ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Hatta durum tam tersi… 
AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) ayrı bir tasarım yükü getirdiğinden, bir AMP siteyi devam ettirmek uzun dönemde hem zamansal hem de parasal anlamda yatırım gerektiriyor. Şimdiye dek, özellikle yayıncılık (haber vb.) siteleri AMP yatırımı yapıyorlardı, çünkü içeriklerin “Top Stories” alanında görülmesinde AMP sayfaların önemli bir katkısı vardı. Bu durum, dolaylı olarak site trafiğini de artırıyordu. 
Yeni sayfa deneyimi güncellemesiyle birlikte, yayıncılık siteleri şu an AMP yatırımlarını tekrar değerlendirmeye aldılar. 
Bazı uzmanlar, AMP sayfalarının kullanıcı deneyiminde zaten güçlü birer araç olduklarını düşünüyorlar. Bu yüzden, AMP yatırımlarına devam edecekler. Konuya farklı bir açıdan baktığımızda, bir sitenin AMP özellikte olması, onu “Top Stories” alanından geri çekmiyor. Tam aksine, sayfaların bu özellikli alanlarda yer almasına katkıda bulunuyor. 

Site Sahipleri Nelere Dikkat Etmeli? 

Yeni Google sayfa deneyimi güncellemesi, Google’ın yıllardır üzerinde durduğu bir konuydu. Şimdiye dek; sayfa hızı, sayfalara kolay erişim, tasarım vb. kullanıcı deneyimini iyileştiren temel aksiyonları almadıysanız, hemen harekete geçmeniz gerekiyor. 
Düzenli olarak SEO optimizasyonu yapıyorsanız, rakiplerinizin önüne geçebileceğiniz yer içerik üretimi olacaktır. Düzenli bir şekilde kaliteli içerikler üretmeye devam etmelisiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim