Google’dan Temel Güncellemeler Hakkında Öneriler!

Google’dan Temel Güncellemeler Hakkında Öneriler!

Google, yakın bir zamanda, gelecekteki temel güncellemelere karşı alabileceğiniz önlemleri açıkladı! Bu önerinin vurgusu, özel olarak, sıralamalardaki yerinizi yukarılara taşımanızla ilgili! 

İşin en ilginç tarafı, Google bunu ilk kez yapıyor. Genellikle, temel güncellemeler hakkında açıklama yapmaktan çekinirdi… 

Bu önerileri okuduğunuzda, önümüzdeki büyük Google güncellemelerinden doğabilecek zararları engelleyebileceksiniz. 

Bu tür güncellemeler yılda en fazla 3 veya maksimum 4 kez oluyor. Bazen, daha da az. Bu yılın son temel algoritma güncellemesi Haziran ayındaydı. 

En sık karşılaştığımız tavsiye daima şöyle olurdu: “Yeni güncellemeden etkilenmemek için yapabileceğiniz bir şey yok.” Oysa bu kez, durum farklı. Üstelik, Google bu kez uyarılarını işin başından yapıyor. 

Google, güncellemelerde “Yapabileceğiniz Bir Optimizasyon Yok” derken neyi kastediyor?

Buradaki uyarısı, genel olarak, güncellemelerden negatif bir şekilde etkilenen sitelerle ilgili. Google da, herhangi bir trafik kaybı veya sıralama düşüşü yaşayan web sitelerinin bunu onarmak için harekete geçmek istediklerini biliyor. 

Google, bu tür sitelere “Yapabileceğiniz Bir Optimizasyon / Onarım Yok”, derken aslında şöyle demek istiyor: “Karşılaştığınız negatif durumlar, sitenizdeki hatalardan kaynaklanmıyor. Daha iyi durumda olan sitelere öncelik veriyoruz. Bu da dolaylı olarak size yansıyor.” 

Daha önceki yazılarımızda da Google’ın bu ifadesine sıkça yer vermiştik. Google sizden daima sitenizdeki açıklarınızı kapatmanızı değil; aslında “sitenizi iyileştirmenizi” bekler! 

Google’ın temel algoritma güncellemelerinden başarılı çıkmak için neler yapmalı?

Büyük bir algoritma yenilenmesi geldiğinde, sitenizin bundan olumlu yönde faydalanması ilk önceliğiniz olmalı. Sitenizin negatif bir şekilde etkilenmemesi ise 2. planda olmalıdır! Aslında işin özü bu kadar! Peki neler yapabilirsiniz?

Google’ın en temel ve basit uyarısı şu: “İçeriğe bakış açımız çok değişti.” Yani, kısacası, başarının anahtarı her zaman olduğu gibi “içerikte”, diyorlar !!!

Google’ın verdiği tavsiye şekli, 2011 yılında Panda güncellemesiyle ilgili yaptığı açıklamalara benzerlik gösteriyor. İşte o altın değerindeki tavsiyeler! 

• En iyi içeriği sunmaya gayret edin. 

• Büyük temel algoritma güncellemeleri, içeriği temel alıyor. 

• İçeriğiniz özgün olmalıdır. Bilgilendirici, rapor niteliğinde, araştırmalara yön verecek içerikler paylaşmaya gayret edin. 

• Vasatın üzerinde, genel bilgileri aşan, kaliteli ve detaylı içerikler paylaşın. 

• İçeriklerinizde farklı kaynaklar kullandığınızda, bunu belirtin. Özgünlüğünüzü bozmayın. 

• İçerik başlıklarınız konuyla ilgili ve tutarlı olmalı. Sayfa başlığı da aynı şekilde. 

• Başlıklar içeriğin özetini veren nitelikte, anlaşılır olmalı. 

• Şok etkisi yaratmaya yönelik, abartılı, gerçek dışı başlıklardan kaçının. 

• Paylaşma hissi uyandıran içerikler üretin. İnsanlar içeriklerinizi gördüklerinde, onu arkadaşlarıyla paylaşmak istemeliler. 

• Güvenilir kaynakların bile yayınlamak isteyecekleri içerikler üretmeye gayret edin. 

• İçerik yazarının ismi güçlüyse, içerikleriniz de güçlü olur. 

• Sağlık, finans gibi konuları dikkate aldığımızda, içerikleriniz karşı tarafa güven vermeli (güvenilir de olmalı). 

• Yazım kurallarını önemseyin. İçerik organizasyonunu dikkate alın. Örneğin; editörel stili ihmal etmeyin (Satır araları, düzen, görsel vb.).

• Herhangi bir içerik; formatı ne olursa olsun, eğer özensiz bir şekilde hazırlanmışsa, kullanıcılar bunu hemen fark edeceklerdir. Özenle hazırlanmış her formatta içerik, Google sıralamalarında daha olumlu değerlendirilecektir. 

• Fabrikadan çıkmış gibi üretilen içerikler yerine; birden çok kişinin veya web sitesinin veya kurumun bir araya gelmesiyle hazırlanmış içerikler daha fazla başarı getirecektir. Referanslarda gösterilen çeşitlilik mutlaka fark yaratır. 

• İçeriklerde kullanılan reklamlar veya reklam alanları, içeriğin kendisinin önüne geçmemelidir. Bu konuda dengeyi koruyun. 

• İçeriklerinizin “mobil uyumlu”, kolay görüntülenebilir olması, artık eskisinden daha önemli. 

• Rakiplerinizin ürettikleri içeriklerle karşılaştırıldığında, sizinkilerin daha kaliteli olduğunu düşünüyor musunuz? Karşılaştırma yapın. 

• Google’ı yönlendirmeye çalışmayın. Önemli olan, kullanıcıların memnuniyetidir (içeriklerinizle ilgili memnuniyetleri). 

Google, ilk defa, temel algoritma güncellemeleriyle ilgili önerilerde bulundu. Bu fırsatı doğru değerlendirmekte fayda var.

Google Algoritma Güncellemelerine Karşı Nasıl Bir Tavır Almalıyız?

Google, temel bir algoritma değişimi, güncellemesi yaptığında nasıl bir tavır almalıyız? Paniklemek doğru mu? Yoksa, temel güncellemelerle daha ufak güncellemelere vereceğimiz tepkiler farklı mı olmalı? 
Aslında, vereceğiniz tavır, güncellemenin neleri nasıl etkilediği ile ilişkili! Sorulması gereken önemli sorular şunlardır: Acaba, büyük güncellemelere fazla mı takılıyoruz? Her gün yeni bir değişimle karşılaşırken, asıl odaklanmamız gereken yer temel güncellemeler değil de, günlük yenilikler mi? 
Bu soruları soruyoruz çünkü Google’ın her yıl maksimum 4 veya 5 kez yaptığı (bazen daha az) temel algoritma güncellemelerinin web dünyasında sıralamaları nasıl etkilediği sorusu sorulmaya başlandı. Daha doğrusu, sıralamaları gerçekten de değiştiriyorlar mı? 
Google, yaklaşık Mart 2018’den beri, yaptığı temel algoritma değişimlerini duyuruyor. Ama, günlük yenilikler halen daha duyurulmuyor! Bu, önemli bir ayrıntı! 

Google Temel Algoritma Değişimleri Mi Daha Önemli, Yoksa Günlük Küçük Yenilemeler Mi?

Yalnızca Haziran verileri incelendiğinde bile, gözden kaçırdığımız günlük küçük algoritma güncellemelerinin aslında ne kadar önemli olduğu karşımıza çıkıyor. Üstelik, bir yıl için düşündüğümüzde, bu küçük güncellemelerin sayısı aslında oldukça yüksek! 
Temel algoritma güncellemelerinin Google sıralamalarında önemli değişimler yarattığı doğru! Hatta en büyük değişimleri de bu tür temel algoritma güncellemeleri yaratıyor. Fakat bu, diğerlerinin ihmal edilmesi gerektiği anlamına gelmiyor! 

Sizin de fark edeceğiniz gibi, aslında sormak istediğimiz, analiz etmek istediğimiz soru, büyük güncellemelerin önemli mi yoksa önemsiz mi olduğu sorunsalı değil… 
Tüm veriler, açık bir şekilde, büyük güncellemelerin yarattığı büyük sıralama değişimlerini ve etkileri ortaya açıkça koyuyor. 
Konuyu yalnızca, Google sıralamalarındaki en başarılı siteler açısından incelediğimizde şöyle bir ayrımı da ifade etmek gerekir. Büyük güncellemelerin (Google’ın da duyurduğu) hepsi; aynı sektöre aynı şekilde etki etmiyor. Her güncelleme farklı bir sıralama (başarı vb.) değişimi yaratıyor. 
Yine en başarılı siteler açısından, veriler, bu sitelerin en çok temel (büyük) algoritma güncellemelerinden etkilendiğini gösteriyor! 
Tüm bu verileri karşılaştırdığımızda, büyük resme göz attığımızda konu daha net hale geliyor. Eğer Google’da birinci sıraya oynayan bir web sitesiyseniz; evet, temel algoritma güncellemelerini ciddiye almalısınız. Çünkü, diğer küçük günlük güncellemelerle karşılaştırıldığında, sizin en çok etkilendiğiniz güncellemeler bu tipte. 
Fakat, Google’da ilk 3’te değilseniz, hatta ilk sayfada bile değilseniz, durum farklılaşıyor. Bu kez, küçük algoritma değişimleri, artan bir oranda önem kazanıyor. 
Yani, eğer küçük bir işletmeyseniz, niş bir alanda ürün veya servis sunuyorsanız, günlük yenilikleri, dinamik SEO tekniklerini daha çok önemsemelisiniz. Bunlar, sizin için birer fırsat alanıdır.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim