Sitelere İçerik Girerken Nelere Dikkat Edelim?

Sitelere İçerik Girerken Nelere Dikkat Edelim?

Web sitelerini ayakta tutan unsurlardan birisi hatta temel unsur olarak içerikler gösterilebilir. Bu cümle sizi yanıltmasın. Çok içerik değil her zaman kaliteli içerik oluşturmayı hedeflemeliyiz.

Sitemize içerik girerken bazı temel noktalara dikkat etmemiz gerekiyor;

1. Özgün bir makale yazılmalıdır. Kopya yazılar sitenizin düşmesine neden olacaktır. Google bu konuda algoritmasını oldukça sıkılaştırmış durumdadır.

2. Açıklayıcı ve başlık kurallarını taşıyan bir başlık yazmalısınız.

3. Etiketler konusunda ise abartıya kaçmayınız. Sadece gerekli etiketler giriniz.

4. Görsel kısmında ise bazı kişiler özensizdir. Görsellerin özgün olması sizi öne geçirecektir. Unutmayın ki görseller de birer kod yapısına sahiptir ve Google görsellerin kopya olduğunu anlayacak kadar zekidir!

5. Zamanlayarak girilen içeriklerde muhakkak sistemli zamanlamadan kaçınılmalıdır. Google özellikle bot ve diğer doğal olmayan yöntemlerden nefret eder. Bu nedenle zamanlama yaparken aynı zaman aralıklarını kullanmayınız. 

Kaliteli İçerik Üretiminde Yaşanan Sıkıntılar Ve Çözümleri

Günden güne, içerik pazarlamasının değeri firmalar tarafından daha iyi anlaşılıyor. Bu yüzden, kaliteli içerik üretiminde rekabet de bir o kadar kızışıyor. Şirketler artık ürün bilgilerinin yanında, müşterilerine faydalı bilgiler sundukları blog yazıları ve videolar üretiyorlar. Bunu düzenli bir hale getirmeye çalıştıklarında da birçok zorlukla karşılaşıyorlar. 

Genel olarak, içerik pazarlamasında şirketlerin yaşadıkları 3 temel problem var:

1. Kaliteden taviz vermeden, yüksek sayıda içerik üretmek istediklerinde, şirket içerisinde kaynak yetersizliğiyle karşılaşıyorlar. 

2. Departmanlar, içerik sayısı arttığında, ölçümleme sonuçlarını doğru değerlendirebilmek konusunda yeterli tecrübeye sahip değiller. 

3. Yine, içerik adedi arttığında, markanın çizgisini korumakta zorluk yaşayabiliyorlar. 

Bu problemler çözülemediğinde, içerik stratejisi kontrolden çıkıyor! İçerik kalitesi düşüyor… Fakat yöneticiler, analiz raporlarındaki, aynı rakamları görmek istiyorlar (memnun oldukları eski rakamlar). 

Fakat, bu tür problemleri neredeyse her girişimin yaşadığını unutmayın. Yani, bunların da bir çözümü var. İşte bu yazımızda, içerik pazarlamasında en sık karşılaştığınız bu tür zorlukları nasıl aşabileceğinizi anlatacağız. 

İçerik Sayısı Arttığı Halde, Geri Dönüşler Azalıyor Mu? 

Şirketler, içerik adedini arttırdıklarında, içeriklerin paylaşım oranları, etkileşim oranları ve ROI düşüş yaşayabiliyor. Geçmişte karşılarına gelen iyi rakamlar düşüşe geçtiğinde, genellikle pazarlama departmanı suçlanıyor. 

Bu problemin nedeni açıkça ortada. İçerik pazarlamasında en sık yapılan hatadan bahsediyoruz: Nitelik mi nicelik mi? İçerik pazarlamasında odaklanmanız gereken yer içerik adedi değil, içeriğin kalitesidir. Daha doğrusu, içerikler yeterli kalitede değilse, binlerce içeriğin size fayda sağlamayacağını söyleyebiliriz. Bu yüzden, içerik üretim kapasitenizi iyi analiz etmelisiniz. Buna göre, düzenli bir takvim oluşturmalısınız. Örneğin; her hafta bir içerik, her ay bir içerik veya her gün için bir içerik de olabilir… Bu, kaliteden taviz vermeden ne kadar içerik üretebileceğinize bağlıdır. 

İçeriklerin; paylaşım, etkileşim oranlarıyla ilgili kendinize bir şirket hedefi koyun. Hedefe ulaşamadığınız noktalarda içerik küratörlüğü yapmalısınız. İçeriklerinizi farklı medya kanallarında paylaşabilirsiniz. 

Küçük İmla Hataları Başınıza İş Açar Mı? Yoksa Önemli Olan Makalenin Derinliği Mi? 

İçerik kalitesine odaklanmak güzel. Belki de detaylı ve derin makaleler peşindesiniz. Odağınız bu olduğunda küçük imla hatalarını, yazım hatalarını o kadar da küçümsemeyin! Başınıza, zannettiğinizden daha büyük dertler açabilirler (ölçümleme sonuçlarında). 

Bu tür hatalar daha çok, organizasyonda, içerik üretim işi tabandan tepeye doğru örgütlendirildiğinde oluyor. İçerik adedi arttığında, yapılması gereken şey; ya bir editörü işe almak, ya da kaliteli bir freelancer ile çalışmak… Ancak ne yazık ki, üst yönetim bu tür fikirlere sıcak bakmıyor ve çalışanlar, içerik üretirken baskı altında çalışıyorlar. Bu da, içeriklerde birçok dikkatsizlikten kaynaklı hatalara yol açıyor. 

Yazar ve editör, farklı mesleklerdir. Bu tür çalışan ihtiyaçlarınızda; örneğin 3 yazara ihtiyacınız varsa, 2 yazar ve 1 editör istihdam edin. Böylece, editörler, tecrübeleriyle; yazarların üzerindeki yükü alabileceklerdir. Ayrıca, yazarların yönetiminde de editörler doğru kişilerdir. 

İşe alım fırsatınız yoksa, yazarlarınıza, yazılarını düzeltmeleri (edit) için mutlaka ekstra zamana ayırın. Zamanla, içerik kalitesinin arttığını göreceksiniz.

Dışarıdan bakan bir göz, daima gereklidir. Diğer departmanları, şirketin blog yazılarını okumaları konusunda teşvik edin. Hatta, sıkı takipçilere küçük ödüller de verebilirsiniz. Böylece, içeriklerdeki hatalar minimuma düşecektir. 

İçerik Fikri Bulmakta Zorlanıyor Musunuz? 

Her ay birkaç içerik fikri bulmak kolaydır. Ama her gün bir fikir üretmek o kadar da kolay değil! Bu problemi çözebileceğiniz birçok yol var! 

Kullanıcılar, müşterileriniz, sitenizde en çok hangi konuyla ilgili arama yapıyorlar? Bu konuların farkında olduğunuzda daha kolay içerik fikri üretebilirsiniz. 

Müşteri ilişkileri departmanı, müşterilerden en çok ne tür sorular alıyor? Üretim ekiplerinizi en çok heyecanlandıran proje çeşitleri hangileri? Bu soruların yanıtları da size yardımcı olacak. Hatta, verimliliğiniz de artacaktır! 

Yine, müşterilerden gelen yorumları (sosyal medya, blog vb.) değerlendirmekte fayda var. Onları en çok şaşırtan, memnun eden şey ne? Bu ürününüzde bu tür bir özellik olduğunu bilmiyordum gibi yorumlar almış olabilirsiniz. Bu tür geri dönümleri fırsata dönüştürün. 

İçerik Üretimi İş Yükü Şirketiniz İçin Ağır Mı Geliyor? 

İçerik üretimi için, personel alabilecek imkânınız yoksa, içerik ajanslarıyla çalışabilirsiniz. Günümüzde, yazarları, freelance çalışanları bir araya getiren birçok web platformu var. Bu tür siteler de sizi uygun bir yazar ya da editörle karşılaştırabilir. 

Bildiğiniz gibi yurt dışında “contractor” denilen, sözleşme üzerine hizmet veren birçok meslek grubu var. İhtiyacınız karşılında, örneğin 6 aylık veya 1 yıllık bir sözleşme yaparak, en kaliteli içerik üreticileriyle birlikte çalışma imkânı yaratabilirsiniz. 

Hızlı Büyümek, Karşınıza Problemler Çıkartır Mı? Ne Tür Problemler? 

İçerik üretiminde, hızlı büyümek kulağa hoş gelebilir. Ama, markanın çizgisini korumak her zaman o kadar da kolay olmuyor. İçerik üreten kişi sayısı arttıkça, hepsinin ortak bir dilden konuşması zorlaşır. Bu yüzden içerik üretecek her çalışanla mutlaka bir oryantasyon yapılmalıdır. Şirket hedefleri, içerik hedefleri, editörel stil gibi konularda yazarları bilgilendirmelisiniz.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim