Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?

Hemen Çıkma (Bounce Rate) Oranı Nedir?

Hemen çıkma oranı, bir kullanıcının web sitenizi ziyaret ettiği ilk sayfa sonrasında, sitenizde farklı sayfalara yönelip yönelmediğinin yüzdesini gösteren metriktir.  

Hemen çıkma metriği sayesinde, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların davranışlarını izleyebilir, geliştirmeniz gereken sayfalarınızı tespit edebilir ve iyileştirmeye yönelik stratejiler geliştirebilirsiniz. 

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Hesaplanır?

Tek sayfada vakit geçiren oturumların, toplamda vakit geçirilen oturum sayısına bölünmesi ile hesaplanır. Google Analytics, siteler için birçok farklı metrik ile hesaplamalar yaparak hemen çıkma oranınızı hesaplamaktadır.

‘’Hemen Çıkma Oranı = Tek Sayfalık Oturum/Toplam Oturum Sayısı x 100 ‘’ formülü ile hemen çıkma oranına ulaşabilirsiniz.

Hemen Çıkma Oranının Yüksek Olmasının Sebepleri Nelerdir?

Bir ziyaretçi, sayfaya ulaştığında içeriğin beklentilerini karşılayamaması veya kullanıcıya aradığı yanıtı veremeyen web sayfası, ziyaretçinin sayfadan hemen ayrılmasına sebep olmaktadır. 

Yüksek hemen çıkma oranı, kötü bir kullanıcı deneyiminin göstergesi olduğu gibi olumlu bir kullanıcı deneyimini de gösteriyor olabilir. 

Örneğin; bir ziyaretçinin yemek tarifi için malzeme listesi aradığını düşünelim.

Ziyaretçi arama sonucunu tıklar, ihtiyacı olan listeyi alır ve siteyi terk eder. Kullanıcının, aradığı bilgiyi bularak siteyi terk etmesi olumlu bir kullanıcı deneyimi oluşturduğu için, bu örnek mükemmel bir hemen çıkma oranıdır.

Bu örnekte bulunan yüksek hemen çıkma oranında, site ziyaretinde bulunan kullanıcılardan bazıları, ileride siteyi hatırlayarak tekrar geri dönebilirler.

Google’ın Sebep Olduğu Hemen Çıkma Oranları

Google algoritmaları, bir sayfanın içeriğinin ne hakkında olduğunu, kullanıcı sorgusunun neyle ilgili olduğunu belirlemekte mükemmeldir.

Ancak kullanıcının kötü anahtar kelime seçmesi gibi nedenlerden dolayı, Google’ın bir içeriği doğru cevabın olmadığı alakasız bir web sitesi ile eşleştirdiği istisnai durumlar olabiliyor. Bu durumda Google kullanıcıyı yanlış web sitesine yönlendiriyor, kullanıcı aradığı içeriği bulamıyor ve siteyi hemen terk ediyor.

Buradaki yüksek çıkma oranı, web sitenin performansının kötü olduğu veya içeriğin yetersiz olduğu anlamına gelmemektedir. Kullanıcının yazdığı yetersiz anahtar kelimeler veya Google algoritmasından kaynaklanan bir sorun olabilir.

Kısacası, hemen çıkma oranının yüksek olması, her zaman web site içeriğinizin yetersiz olduğunun göstergesi değildir.

Hemen Çıkma Oranınızı Azaltmanın 20 Yolunu

1. Sayfanızın Yüklenme Süresini Kontrol Edin

Bir ziyaretçi, aradığı içeriği hemen göremiyorsa, sayfadaki içeriğin pek bir önemi yoktur. 

Ziyaretçi bir içeriğe girdiğinde, sayfanın yüklenmesini fazladan bir, iki saniye bile beklemesi olumsuz bir kullanıcı deneyimi oluşturur. Özellikle teknolojinin cebimize evrildiği mobil cihazlarda, sayfalarınızın yavaş yüklenmesi yüksek hemen çıkma oranına sebep olacak ve zayıf bir kullanıcı deneyimi yaşatacaktır.

2. Sitenize Mutlaka Arama Butonu Ekleyin

Sitenize gelen ziyaretçi, sitede gezinirken aradığı sayfayı anında göremeyebilir. 

Web sitenizde arama butonunun olmaması, kullanıcının aradığı sayfayı bulamamasına ve web sitenizden hemen çıkış yapmasına sebep olabilir. Bu nedenle web sitenize arama butonu eklemek, sitenize gelen ziyaretçinin aradığı içerikleri hemen bulmasına ve o sayfada uzun süre vakit geçirmesine katkıda bulunacaktır.

3. Gezinmeyi Kolaylaştırın

Sitenizin tasarımı, bir kullanıcının sitenizi ziyaret ettiğinde aradığı içeriklerin nerede olduğunu net bir şekilde gösterebilmelidir. 

Ziyaretçi siteye ulaştığında, aradığı sayfalara basit ve net bir şekilde yönlendirmeler bulamıyorsa büyük ihtimalle sitenizi terk edecektir. 

4. Mükemmel Bir Tasarımınız Olsun

Bir web sitesinin kaliteli olduğunu gösteren en önemli unsurlardan biri tasarımdır. İşlevsellik, çekicilik ve güvenilirlik unsurlarını göz önünde bulundurarak web sitenizin tasarımını oluşturun. 

Unutmayın, ziyaretçiler dikkatini çekmeyen ve kendilerinde güven oluşturmayan web sitelerinde vakit geçirmek istemezler.

5. Mobil Cihaz Kullanıcılarını Unutmayın

İyi tasarlanmış mobil uyumlu bir web sitesi, kullanıcının sizi ilk sıraya koymasını sağlar ve sitenizle etkileşim kurmasını kolaylaştırır. Sitenizin tasarımını yaparken, yolun başında mobil uyumlu şekilde planlayarak sağlam bir temel üzerine oluşturun. 

Mobil dostu olmayan siteler, olumsuz bir kullanıcı deneyimi oluşturacağı için hemen çıkma oranının yüksek olması kaçınılmaz olacaktır. Çünkü mobilde arama yapan kullanıcılar, masaüstü arama yapan kullanıcılardan daha az sabırlıdır.

6. Kolay Okunur Web Sitesi Hedefleyin

Sitenizde bulunan içeriklerin kolay okunur ve anlaşılır olması, kullanıcı deneyimi açısından oldukça önemlidir. 

Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, düzensiz metin, görsel veya video içerikleri gördüğünde içeriği anlamakta zorlanır ve belki de içeriğin en can alıcı noktasını kaçırabilir. Bu nedenle içeriklerinizi, kullanıcının anlayacağı şekilde biçimlendirmek, sitenize fayda sağlayacaktır.

7. Uzun Paragraflardan Kaçının

İçeriklerde uzun paragraf kullanımı, kullanıcının sıkılmasına ve içeriği okumadan siteden ayrılmasına sebep olmaktadır. İçeriklerinizi hazırlarken, kısa paragraflar kullanarak ziyaretçinin içeriği kolay bir şekilde tüketmesini sağlayabilirsiniz. 

8. Farklı Etkileşim Yöntemleri Kullanın

Oluşturduğunuz içeriklere farklı etkileşim yöntemleri ekleyerek, içeriğinizin daha zengin olmasını sağlayabilir, ziyaretçinin dikkatini çekebilirsiniz. Sektörünüz ile ‘’nasıl yapılır’’ tarzında videolar ile içeriklerinizi zenginleştirerek viral olabilirsiniz.

9. İçeriklerinizde Anahtar Kelimelere Yer Verin

İçeriğinizin konusuna uygun olacak şekilde anahtar kelime kullanmak, Google’a ilgili sayfanın ne ile alakalı olduğu hakkında bilgi vermede yardımcı olacaktır. İçeriğinizin ana konusundan ayrılmadan anahtar kelimelerinizi doğru cümleler, doğru paragraflar ve doğru başlıklarda kullanarak ziyaretçilerin sizi daha kolay bulmasını sağlayabilirsiniz.

10. Hedef Kitlenizi Belirleyin

Sitenizin hedef kitlesini belirleyerek, bu kitleye uygun bir şekilde içerik oluşturun. Belli bir kitle grubuna odaklanmanız, sitenizdeki içerikleri ilgili kullanıcıların bulmasını kolaylaştırır. Bu kullanıcılar, sitenizi bulduktan sonra içeriklerinizde daha fazla vakit geçireceklerdir. 

11. Reklam Yerleşimlerini Yapılandırın

Kullanıcılar, içeriğe ulaşmalarını engelleyen reklamlardan hoşlanmazlar. İçerikte bulunan reklamlarınızı, kullanıcının içerikte vakit geçirmesine izin vererek yapılandırmalısınız. Böylelikle ziyaretçilerinize daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatabilirsiniz. 

12. Reklamlarınız Dikkat Çekici Olsun

Sitenizde yerleştireceğiniz reklamlarda, kullanıcı dikkatini dağıtacak yapılandırmadan uzak durmalısınız. Pup-up şeklinde açılan veya geçiş reklamları kullanıcının dikkatini dağıtacağından, içerikten çıkma olasılığı artacaktır. İçeriğin yanında veya içerisinde bulunan, kolay okunabilir ve dikkat çekici reklamlar yerleştirerek kullanıcılarınızın dikkatinin içerikte olmasını sağlayabilirsiniz.

13. Harekete Geçirici Mesajlar Ekleyin

Web sayfalarında bulunan etkili ve ikna edici harekete geçirici mesajlar ziyaretçileri motive eder. Sitenizi ziyaret eden kullanıcı, harekete geçirici mesajınızı ilk birkaç saniyede bulabilmelidir. Mesajlarınız kullanıcıya yarar sağlayan, varış yeri belli ve okunması kolay olmalıdır. 

14. Kırık Linkleri Ortadan Kaldırın

Sitenize gelen ziyaretçinin karşısına bozuk bağlantılı bir sayfanın çıkması olumsuz bir kullanıcı deneyimi yaşatacaktır. Kırık bağlantılarınızı tespit edeceğiniz birçok site denetleme aracı bulunmaktadır. Bu araçlar ile kırık bağlantılarınızı tespit edebilir ve olumsuz kullanıcı deneyimini önleyebilirsiniz.

15. Dahili Bağlantılara Yer Verin

İçeriklerinizde dahili bağlantı yapısı kullanmak, sitenizin içinde verimli bir akış oluşturur. Harika bir kullanıcı deneyimi yaşatmak için, ziyaretçilerin aradıkları sayfalara kolayca yönelmelerini sağlayın. Dahili bağlantılar sayesinde, hem siteniz dinamik bir yapıya kavuşacak hem de olumlu bir kullanıcı deneyimi yaşatacaksınız.

16. Bağlantılarınızı Yeni Sekmeye Yönlendirin

İçeriklerinize verdiğiniz dahili bağlantıların yeni sekmede açılmasını sağladığınızdan emin olmalısınız. Bağlantıları yeni sekmeye yönlendirmek, ziyaretçinin birden çok sekme açmasını sağladığı için sitenizde geçirdiği sürenin artmasına yardımcı olacaktır.

17. Faydalı Bir 404 Sayfa Tasarımı Oluşturun

Hemen çıkma oranınızı düşürmeye yardımcı olacak en faydalı yapılandırmalardan biri de 404 tasarımına sahip bir siteniz olmasıdır. Kullanıcının, sitenizde bulunmayan bir sayfaya girdiğinde boş bir sayfa yerine, sitede farklı alanlara yönleneceği tasarımlar yaratın. 

18. Aktif Bir Şekilde İçerik Yayınlayın

Sitenizde, sık sık taze içerikler yayınlayarak, ziyaretçileriniz ile aranızda bir bağ oluşturun. Farklı konularda güncel içerikler sunmak, insanları web sitenizi ziyaret etmeye teşvik edecek ve sitede kalmaları için ikna edici bir sebep olacaktır.

19. Sitenizin Güvenilir Olduğunu Kanıtlayın

Bir kullanıcı, bir web sitesine geldiğinde o sitenin güvenilir olup olmadığını hemen anlar. Sitenize gelen ziyaretçilere güvenilir olduğunuzu, yayınladığınız içerik veya sunduğunuz hizmetler ile ilgili olumlu geri dönüşleri ekleyerek gösterebilirsiniz. Böylelikle ziyaretçinin sitenize geri dönme ihtimali artacaktır.

20. Google Analytics ve Farklı Araçları Kullanın

Kullanıcılarınızla etkileşiminizi izleyebileceğiniz birçok araç mevcuttur.  Google Analytics gibi Google’ın ücretsiz araçlarından faydalanarak birçok veriye sahip olabilirsiniz.

Google Analiytics aracı ile şu verilere sahip olabilirsiniz:

• Ziyaretçilerin sitede geçirdikleri zaman,

• Çıkma oranları

• Oturum başına ziyaret edilen sayfa sayısı,

• En çok ve en az ziyaret edilen sayfalar.

Google Analytics kullanımı hakkında detaylı bilgi için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Farklı Araç Alternatifi Arayanlara; Microsoft Clarity

Microsoft Clarity, kullanıcıların siteniz ile nasıl etkileşim kurduğunu, oturum esnasında ne yaptığını tam olarak analiz etmenizi sağlayan, kullanıcı deneyimine odaklı bir araçtır. Bu araçla kullanıcıların sayfalarınızda nasıl tepkiler gösterdiğini izleyebilir ve içeriklerinizi buna göre düzenleyebilirsiniz.

Kullanıcı Memnuniyetine Odaklanın

Yüksek hemen çıkma oranınızın sebeplerini tespit ettikten sonra, içeriklerinizi verimli bir şekilde revize ederseniz, sitenize gelen ziyaretçileriniz artacaktır. Tüm bu çalışmalarınızın sonucu olarak Google, kullanıcıların sizleri tercih etmesini sağlayacak konumlarda sıralamanızı değiştirecektir.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim