İçeriklerinizi Nasıl Kullanmalısınız? Nerelerde Yayınlamalısınız?
SEO açısından, üretmiş olduğunuz içerikleri en iyi şekilde nasıl değerlendirmelisiniz? İçerik dağıtımı nasıl olmalı? İçeriklerinizi yalnızca web sitenizde yayınlamanız yeterli mi?
Bugünlerde, birçok SEO uzmanı, içeriklerin dağıtımı ve öne çıkarılması konusunda en iyi kaynakların, mecraların nereler olduğu ile ilgili bir tartışma içerisinde. Aslında, mecra çeşitliliği açısından önünüzde birçok seçenek var ve bu işin karar vericisi de elbette webmaster.
Bazı webmasterlar, blogger veya editörlerden bu iş için içerik talep ediyorlar. Kimileri ise bu işi tamamen konuk yazarlara bırakmış durumda ve içerik pazarlamasına yeterince odaklanmıyorlar.
İçeriklerinizi Nerelerde Yayınlamalısınız?
İçeriklerinizi web sitesinde yayınlamalı mısınız? Yoksa, farklı mecralar daha mı iyi? Neyse ki, bu sorunun cevabı net! Birçok SEO danışmanı, eğer içerikleriniz yüksek kalitedeyse, bunları web sitenizde yayınlamanız gerektiği konusunda aynı fikirdeler!
Fakat bu, içeriklerinizi başka web sitelerinde veya mecralarda yayınlamamalısınız anlamına gelmiyor! Tam aksine, farklı yayın kanalları da size yepyeni trafik fırsatları, yeni takipçiler hatta potansiyel müşteriler kazandırabilir!
İçeriklerini, kendi web sitesinin haricinde, farklı kanallarda da paylaşan dünyaca ünlü SEO uzmanları var. Tamamen onların tecrübelerine dayanarak şunu ifade edebiliriz ki; yazı, makale vb. ürettiğiniz içerikleri farklı web sitelerinde de yayınladığınızda, sıralamalarda gerilere düşebilirsiniz. Fakat, işin ilginç yanı şu: Buna rağmen, trafiğiniz artabilir! Hatta, artan trafik derken, sadık okuyuculardan bahsediyoruz! Bunu da, tecrübeye dayanarak söylüyoruz.
Yani, şirket hedeflerinize göre, seçim size kalmış durumda…
En iyi kararı vermek için izlemeniz gereken yol, en çok trafiği hangi kanal veya kanallardan aldığınızı tespit etmek!
Örneğin; en güçlü yanınız organik trafikse, içeriklerinizi sadece kendi web sitenizde yayınlayın.
Dilerseniz, içerikleri başka bir sitede yayınlamanın avantajlarını ve dezavantajlarını birkaç madde ile sıralayalım. Böylece, daha net bir karar verebilirsiniz.
İçerikleri Başka Sitelerde De Yayınlamanın Avantajları
• Sadece, kendi hedef kitlenizle sınırlı kalmayarak, yeni takipçiler kazanırsınız.
• Farklı online mecralarda otoriterliğiniz artar.
• Çok daha farklı sitelerde, içerikleriniz değerlendirilebilir, yayınlanabilir. Bu da, size ulaşılabilirliği artıracaktır.
• Olur da, web sitenizle ilgili, başınıza hiç ummadığınız problemler çıkarsa, farklı sitelerde yayınladığınız bu içerikler yine de sizin için bir koruyucu kalkan görevi görür.
Gelelim dezavantajlara…
İçerikleri Başka Sitelerde De Yayınlamanın Dezavantajları
• Başka sitelere trafik aktaran bir site haline gelirsiniz.
• Günümüzde, online itibarın önemi yadsınamaz. Online itibarınız, kısmen de olsa içeriklerinizi yayınladığınız bu siteye bağımlı olacaktır.
• İçeriğinizin bir gün yayından kaldırılmayacağının garantisi yoktur.
• En basitinden, site bir gün yayından kalkabilir.
Sözü uzatmadan, olaya bir de ters açıdan bakalım. Bu kez, içeriklerinizi sadece kendi web sitenizde yayınladığınızı düşünelim. Bir de, bunun yarattığı avantaj ve dezavantajları hızlıca inceleyelim:
Avantajlar:
Kimseye bağımlı olmadan, kendi sitenize trafik çekersiniz. İçeriğin kontrolü tamamen sizdedir. Link geliştirme çalışmaları yaptığınızda bu sadece sizi ilgilendirir ve yine sadece sizin sitenize başarı sağlar. Sitenizin otoriterliği artar.
Dezavantajlar:
Olur da “penalty” ile Google’dan ceza alırsanız, site trafiğiniz daha çok düşecektir. Siteniz, mevcut durumunda sıralamalarda iyi durumda değilse, bunun dönüşüme (satış, gelir, kâr) olumsuz bir katkısı olacaktır. Daha dar bir hedef kitleye hitap etmiş olursunuz. Siteniz, yeterince popüler değilse, link kazanma şansınız düşer.
Bitirirken:
Yukarıda, konuyu gayet net bir şekilde ifade ettik. Şimdi, birkaç pratik ek detay daha paylaşalım. SEO teknikleri açısından, içerikten maksimum verim almak istiyorsunuz değil mi? O halde, “evergreen” veya “timeless” denilen, değerini ve güncelliğini daima koruyacak içeriklere mutlaka yer verin! Benzer şekilde, içerikleri sürekli güncellemeye çalışın.
Unutmadan… Sosyal platformları ihmal etmeyin. LinkedIn, Medium gibi sosyal platformlar, trafik açısından size birçok avantaj sağlar. Aynı şey, Facebook ve Twitter için de geçerli.
İçerik, sadece makalelerden, yazılardan ibaret değildir. İnfo-grafikler, sesli yayınlar, durum & saha çalışmaları, anket sonuçları, sunumlar…vb içerik çeşitliliğine önem vermeye çalışın. İçerik çeşidi ne kadar artarsa, sağlayacağı trafik de bir o kadar artacaktır.
Bir Önceki Makalemiz : Sektörel İçerikler İle Backlink Geliştirme Teknikleri
Bir Sonraki Makalemiz : Site Trafiği Neden Düşer? Hızlı Trafik Kaybının 5 Nedeni