Negatif SEO Nedir? Google Bu Konuda Ne Diyor?

Negatif SEO Nedir? Google Bu Konuda Ne Diyor?

Negatif SEO nedir, ne değildir? Linkleri, içeriği veya kullanıcıdan gelen sinyalleri etkiler mi? Negatif SEO ile ilgili hurafelerin aslı nedir? İşte tüm bu sorulara hızlı bir şekilde yanıt vereceğiz. 
Gelin, öncelikle negatif arama motoru optimizasyonu ile ilgili terimlerle başlayalım. 
Pozitif SEO, sizin de bildiğiniz gibi, sıralamalarda başarı göstermek için yapılan birçok tekniği ve optimizasyon çalışmalarını içeriyor. 
Negatif SEO ise, aynı teknikleri kullanarak, bu kez, performansı olumsuz yöne çevirmekle ilgilidir. 

Google Negatif SEO İle İlgili Ne Düşünüyor?

Google, negatif optimizasyon gibi bir terimin gerçeği yansıtmadığını ifade ediyor. Ama uzmanlar, Google’ın bunu söylerken yeterince dürüst olmadığı görüşündeler! 
Çok basit bir mantıkla düşünelim. Örneğin, çalışmalarınızda birkaç noktada hata yaptığınızı düşünelim. Bu hataların Google sıralamalarında veya sitenin genel performansında negatif bir etki yaratacağı aşikâr! Bu yüzden, bu basit örnek bile aslında bizlere negatif optimizasyon gibi bir kavramın gerçek olduğunu ifade etmeye yeter. 
Diğer yandan, Google, negatif SEO gibi bir kavramın doğmaması için belirli önlemler de aldı. Bunu, kabaca, belirli SEO tekniklerinin (veya bu tekniklerin eksikliğinin) genel performansa çok fazla zarar vermesine izin vermeyerek yaptı! Ancak, uzmanlar, Google’ın bu davranışında henüz mükemmele yakın bile olmadığı görüşündeler. Dilerseniz, Google’ın negatif optimizasyon ile ilgili görüşlerini, kendi ağzından aktaralım:

Google’ın Negatif SEO Hakkında Açıklaması

“Google, farklı webmasterların, sitenizin indekslenmesiyle ilgili veya sıralamalardaki performansınıza herhangi bir zarar verememeleri ile ilgili çok sıkı bir çalışma politikası yürütüyor. Başka bir site, sizin sitenizi link göstermişse, bu noktada bizim tavsiyemiz o sitenin webmasterı ile irtibata geçmeniz ve iletişimde olmanız. Google, web dünyasındaki yayınları sadece bir araya getirir ve organize eder. İçeriği, kontrol etmez.”
Google’ın bu açıklamasının satır aralarına baktığımızda, üstü kapalı bir itiraf da seziliyor aslında. 
Negatif SEO ile ilgili işin tecrübe ve demeyim kısmına değinmek gerekirse, çok farklı örneklerle karşılaşabilirsiniz. Bazı aksiyonlar başarı getirmiyor, ama başarı getiren aksiyonlar da var! Özellikle de rekabetin yoğun olduğu web sitelerinde (sektörlerinde dersek daha doğru olur.). Örneğin; kumar siteleri vb. 
Bu yüzden, negatif SEO sadece gerçek değil, ayrıca, aslında negatif SEO’yu birçok site her gün deneyimliyor da! 
Amazon ve benzeri platformlar yükselişe geçtikçe, ürünleri optimize eden uzmanlar pozitif SEO’nun yanında negatif optimizasyon tekniklerini de uygular oldular. Hatta bunlar için, birer kampanya bile demek yanlış olmaz! 
Durum bu kadar ciddiyken, Google da kendi resmi politikasında negatif SEO için “black hat” terimini kullanıyor aslında! 

Bitirirken:

Çok sık dile getirilmese de, negatif SEO gibi bir terimin varlığı gerçek. Bunda hiç şüphe yok. O yüzden, negatif optimizasyonlara (saldırılarına) karşı uyanık olmakta fayda var!



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim