SEO Sorunlarını Tespit Etme Teknikleri ve Çözümleri

SEO Sorunlarını Tespit Etme Teknikleri ve Çözümleri

Belki de şimdiye dek, SEO çalışmalarınızı analiz edebileceğiniz birçok kontrol listesiyle karşılaştınız. Ancak bu yazıda, klasik bir kontrol listesi değil, teknik problemleri tespit edebileceğiniz özel teknikler elde edeceksiniz! 

Info: arama operatörü

[info:https://www.seocu.com/sayfa] komutuyla birçok analiz yapabilirsiniz. Bu komut size, sayfanın indekslenip indekslenmediğini gösterir. Hatta, nasıl indekslendiğine dair de veriler sunar. (Bu komutu adres barına değil, Google aramalar kutucuğuna yazmalısınız)

URL’ye “&filter=0” Ekleyerek Google’da Arama Yapmak

Google’da, aramasını yaptığınız URL’nin sonuna “&filter=0” komutu eklediğinizde Google, filtreleri kaldıracak ve size daha fazla sayıda sonuç (web sitesi) gösterecektir. Böylece, birbiriyle çakışan sayfaları analiz edebilirsiniz. Komutun sunduğu diğer bir avantaj da öne çıkan sayfaları size göstermesi. Örneğin; bu tür bir arama yaptığınızda, Google’ın “seçkin” gördüğü sayfalar da önünüze düşmüş olacak. Bu sonuçları inceleyerek; sayfalarınızı nasıl güçlendirebileceğiniz veya sayfanıza link kazanabileceğiniz diğer sayfaların hangileri olduğu konusunda kuvvetli içgörüler elde edebilirsiniz. 

Site: arama operatörü

[site:seocu.com] gibi bir komutla arama yaparak da, web sitenizle ilgili önemli bilgilere ulaşabilmeniz mümkün. Bunun en büyük yararı yine indekslenen sayfalarla ilgili bilgi edinmeniz olacak. Hiç beklemediğiniz hataları fark edebilirsiniz. Örneğin; dil kodlarındaki hatalar ve linklerin düzgün bir şekilde okunamaması gibi vb. 

Site:seocu.com Anahtar Kelime 

Bu tür bir aramayla da, birbiriyle ilişkili sayfaları tespit ederek; hangi noktalarda birleştirme veya link geliştirme fırsatları olduğunu analiz edebilirsiniz. 
Sizlerle daha önce “Featured Snippet” alanlarında öne çıkabileceğiniz SEO tekniklerini paylaşmıştık. Bahsettiğimiz bu arama tekniğinin bir güzel yanı da; size, arama yaptığınız anahtar kelimeyle, web sitenizin “Featured Snippet” alanları için uygun olup olmadığına dair bilgi vermesi! Hatta, bu konuda başarılı olan siteleri inceleyerek, sizdeki eksikleri tespit etmeniz ve onarmanız da mümkün. 

Statik & Dinamik Karşılaştırması

Eğer JavaScript (JS) kullanmışsanız; JS’in, HTML’i yeniden yazıp yazamadığını kontrol etmeniz gerekir. Google’ın önbelleğine veya fareye sağ tıklayıp sayfa kaynağına bakarak gördüğünüz kodlar, henüz işleme geçmemiş kodlardır. Bu yüzden, işlemi kontrol etmek için yeterli değildir. 
Daha doğru bir gözlem ve tespit için “kaynağı görüntüle” demek yerine “incele” seçeneğini kullanın. Google önbelleği yerine de, Search Console’da “Fetch and Render” yaparak Google’ın sayfanızı gerçek anlamda nasıl gördüğünü inceleyebilirsiniz. 
Unutmayın ki, kodların nasıl göründükleriyle, işleme konduklarında nasıl sonuçlar verdikleri tamamen farklı olabilir! 

Etiketleri Kontrol Edin

Etiketleriniz arasında herhangi bir uyumsuzluk olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bazı etiketler, görünür olmadığı halde, kodlar arasında kendine yer bulmuş olabilir. Örneğin; bir şablon site kullanmışsanız, daha önce hiç fark etmediğiniz etiketlerle karşılaşabilirsiniz. 

Bitirirken:

Bildiğiniz gibi SEO, oldukça detaylı ve teknik bir konu. Özellikle de takımlar halinde çalışıyorsanız, hiç farkında olmadan birbiriyle uyumsuz işlemler yapmış olabilirsiniz. Yukarıdaki teknikler bu anlamda problemleri tespit etmek adına, işinize çok yarayacak.



Yorum Yazın

Profesyonel destek için iletişime geçin. İletişim